Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Kapitalforvaltere pålægges hårde krav om aktivt ejerskab

Morten W. Langer

fredag 16. november 2018 kl. 14:30

Fra juni næste år gælder nye EU-regler om aktivt ejerskab for alle danske kapitalforvaltere, fra ATP, LD til banker, investeringsforeninger, forsikrings- og fondsmæglerselskaber. Ifølge lovudkastet går oplysningskravene om aktivt ejerskab langt videre end komiteens aktuelle anbefalinger. Blandt andet skal investorerne fremover offentliggøre deres konkrete stemmeafgivelse på hvert enkelt selskabs generalforsamling.

Stort set alle danske kapitalforvaltere bliver til foråret omfattet af den nye lov, der implementerer EU’s aktionærrettighedsdirektiv om aktivt ejerskab. Udgangspunktet er det såkaldte følg-eller-forklar princip, hvor den enkelte kapitalforvalter som minimum skal forklare, hvorfor man ikke forholder sig til de nye oplysningskrav. I forhold til de gældende anbefalinger om aktivt ejerskab fra Komiteen for God Selskabsledelse indeholder lovudkastet markant flere detaljerede oplysningskrav om de enkelte kapitalforvalteres aktive ejerskab.

I lovbemærkningerne oplyses det, at kapitalforvalteren skal oplyse konkret om følgende forhold:

1) Hvordan kapitalforvalteren overvåger selskaber, hvori der investeres i forhold til strategi, finansielle og ikke-finansielle resultater, risiko, kapitalstruktur, social og miljømæssig indvirkning, god selskabsførelse.

2) Hvordan der føres dialog med selskaber, hvori der investeres.

3) Hvordan der sker udøvelse af stemmerettigheder og samarbejde med andre aktionærer.

4) Hvordan der kommunikeres med relevante interessenter i selskaber, hvori der investeres.

5) Hvordan kapitalforvalterens politik for aktivt ejerskab er blevet gennemført, herunder en generel beskrivelse af stemmeafgivelse.

6) En redegørelse om de væsentligste afstemninger og kapitalforvalterens brug af rådgivende stedfortræderes tjenesteydelser.

7) Oplysninger om hvordan kapitalforvalteren har stemt på generalforsamlinger i selskaber, i hvilket forvalteren forvalter aktier.

Ministeren lægger op til substantielle redegørelser om det aktive ejerskab: ”Kapitalforvaltere bør undlade at afgive overdrevent generelle redegørelser, som ikke giver en reel forklaring eller redegørelser i form af afkrydsninger, som er af meget ringe informativ værdi. De bør endvidere undlade at anvende standardformuleringer og bør fokusere på de særlige virksomhedsforhold, som er forklaringen på fravigelsen af en eller flere af de nævnte aspekter. Forklaringerne bør være velstrukturerede og gives på en sådan måde, at de let kan forstås og bruges,” hedder det.

Ifølge lovudkastet skal alle danske kapitalforvaltere på den ene eller anden måde forholde sig til det aktive ejerskab, og som minimum give ”en klar og velbegrundet forklaring på, hvorfor de ikke forholder sig til anbefalingerne.

Det oplyses, at ”reglerne om politik for aktivt ejerskab bygger på ”følg eller forklar” princippet. En kapitalforvalter har en grad af frihed til selv at vælge, om de ønsker at efterleve kravene i bestemmelsen. Såfremt de vælger ikke at følge bestemmelsens regler, er de dog pålagt at offentliggøre en klar og velbegrundet forklaring på, hvorfor de ikke har valgt at opfylde et eller flere af bestemmelsens krav. Dette skal være med til at sikre gennemsigtighed hos alle kapitalforvaltere også dem, som vælger ikke at efterleve alle krav i bestemmelsen.”

Om baggrunden for de nye regler oplyses i lovbemærkningerne: ”Aktivt ejerskab indebærer en aktiv interesse fra investorerne for selskabets forhold, udvikling og ledelse. Et utilstrækkeligt aktivt ejerskab og fokus på kortsigtede resultater, kan medføre en ikke-optimal selskabsledelse og ikke-optimale resultater. Dette har vist sig tydeligt under den finansielle krise, hvor aktionærer i mange tilfælde har støttet en ledelses kortsigtede investeringsstrategi og overdrevne risikotagning, ofte som følge af manglende involvering, overvågning og gennemsigtighed i selskaberne, med negative konsekvenser. Aktivt ejerskab kan omfatte en lang række af aktiviteter, som eksempelvis overvågning af selskaber i porteføljen, dialog med selskaber, samarbejde med andre investorer samt deltagelse og stemmeafgivelse på generalforsamlinger. Hensigten med reglerne er at fremme selskabernes langsigtede værdiskabelse og dermed bidrage til højst muligt langsigtet afkast til investorerne.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank