Bestseller og IC Group er sammen med syv andre danske tøjbrands medlemmer af organisationen Better Cotton Initiative (BCI), hvis formulerede formål er at gøre global bomuldsproduktion mere bæredygtig. Nu kritiseres BCI af tolv fremtrædende svenske branchefolk for konkurrenceforvridning gennem greenwashing og for at føre forbrugerne bag lyset.
Den internationale tekstil- og tøjindustri har forenet sig i organisationen Better Cotton Initiative (BCI), hvor syv danske tøjproducenter er medlemmer, herunder Bestseller, Peak Performance, og IC Group. BCI’s erklærede målsætning er at gøre global bomuldsproduktion mere bæredygtig.
Ved at markedsføre BCI bomuld som bæredygtig bomuld vildleder BCI-medlemmerne forbrugerne til at tro, at deres tøj er særligt bæredygtigt. Det mener vi ikke er tilfældet.
BCI og dens mange globale medlemmer kritiseres nu hårdt af en række svenske tøjproducenter for greenwashing , altså marketingspind og misinformation om bæredygtighedsfordele ved produkter eller services og konkurrenceforvridning ved at markedsføre BCI bomuld som bæredygtigt. Det er det langt fra, lyder kritikken.
En af kritikerne er CEO og Co-founder af tøjmærket Dedicated, der udelukkende benytter økologisk produceret bomuld i sin tøjproduktion.
”Vi er meget bekymrede over udviklingen, da BCI-bomuld ikke dyrkes på en bæredygtig måde. BCI-bomuld er dyrket med kemiske pesticider på en ikke-organisk metode. Selvom BCI i høj grad har reduceret brugen af kemiske pesticider i nogle områder, påvirkes biodiversiteten og menneskers sundhed hårdt af disse kemikalier,” siger Johan Graffner til Økonomisk Ugebrev, da undertegnede møder ham i København efter et debatindlæg i Gøteborg-posten.
Hos Bestseller anerkender man, at BCI Bomuld ikke er økologisk, men der er ifølge Dorte Rye Olsen, sustainability manager i Bestseller, endnu ikke et alternativ på markedet.
”Økologisk bomuld udgør en meget lille del af verdensproduktionen af bomuld i dag, så det er vigtigt at støtte udvikling i både udbuddet og efterspørgslen hen over de kommende år. Vi har været et aktivt medlem af Better Cotton Initiative siden 2011 og en stor del af vores fokus er derfor også på Better Cotton Initiative certificeret bomuld. Vi ser de forskellige standarder som komplimenterende, da vi har brug for dem alle i forhold til at opnå en positiv påvirkning globalt”, siger Dorte Rye Olsen.
Ifølge rapporten ” Textile Exchange, Organic Cotton Market Report ” er produktionen af økologisk bomuld i verden steget. Men den fylder stadigvæk kun én procent af den samlede produktion. Docent på Gøteborg Universitet, Cecilia Solér støtter op om kritikken, og hun vurderer, at den beskedne produktion af økologisk produceret bomuld blandt andet skyldes, at prisen på BCI-bomuld ikke er væsentligt højere end på konventionel bomuld.
”Ved at markedsføre BCI bomuld som bæredygtig bomuld vildleder BCI-medlemmerne forbrugerne til at tro, at deres tøj er særligt bæredygtigt. Det mener vi ikke er tilfældet. At markedsføre BCI-bomuld på en ikke-sandfærdig måde, som et bæredygtigt produkt, vil i sidste ende svække markedsmekanismen,” siger Johan Graffner.
Johan Graffner og de øvrige tolv kritikkere peger desuden på, at CO2-udledningen fra BCI-bomuld er langt højere end ved økologisk produceret bomuld.
”Ud fra et klimaperspektiv er BCI-bomuld dybt problematisk, idet CO2-udledningen pr. kg BCI-bomuld er dobbelt så stor som ved dyrkning af økologisk bomuld,” siger Johan Graffner, der henviser til beregninger foretaget af C&A Foundation , der arbejder for at transformere hele tekstilbranchen i en mere bæredygtig retning.
Ifølge Johan Graffner skal konkurrenceforvridningen på markedet for bomuldsproduceret tøj og tekstiler løses hurtigt. Han mener, at en effektiv måde kunne være at udnytte den organisation og struktur, som BCI allerede har opbygget.
Hos Bestseller anerkender man, at der er plads til forbedringer, men man fastlår også, at der allerede er opnå-et gode resultater. ”BCI er klart den mest udbredte bæ-redygtig-bomuldsstandard i verden. BCI er ikke økologisk bomuld, men vidtfavnende i og med det er en holistisk tilgang til dyrkning af bomuld med fokus på kontinuerlige forbedringer.”, siger Dorte Rye Olsen.
Kommentar fra Pia Odgaard, CSR ansvarlig i Dansk Mode & Textil
Det er indiskutabelt, at økologisk bomuld i større grad bidrager til et bedre miljø end BCI bomuld gør. Men man skal passe på, at det bedste ikke kommer til at stå i vejen for det gode. Økologisk bomuld udgør stadig kun under én procent af verdens samlede produktion af bomuld, og da efterspørgslen er meget større end den mængde af økologisk bomuld, der er tilgængeligt på markedet, er det sund fornuft at afsøge andre muligheder. Muligheder, som kan bidrage til at omlægge almindelig konventionel bomuldsdyrkning til mere miljørigtige dyrkningsmetoder, og som langsigtet bidrager til at skabe positiv forandring. Her kommer BCI ind.
BCI handler om at omlægge så meget bomuldsdyrkning som muligt til bedre og mere miljørigtige metoder end dem, der bruges ved konventionel bomuldsdyrkning. For at det skal kunne lade sig gøre, er der – særligt i fattige udviklingslande – et stort behov for kapacitetsopbygning af bønderne, og derfor starter BCI indsatsen dér.
BCI er et holistisk koncept, hvor så mange bomuldsbønder som muligt kapacitetsopbygges for at blive i stand til selvstændigt at kunne skabe miljømæssige forbedringer samtidigt med, at der også er fokus på at forbedre de sociale og økonomiske forhold for bønder og lokalsamfund.
Der er ikke umiddelbart den samme miljømæssige fordel ved BCI bomuld som ved økologisk bomuld, men til gengæld sikrer den holistiske tilgang i BCI en langsigtet udvikling af bomuldsbønderne, således at de på et tidspunkt vil blive i stand til at omlægge deres dyrkningsmetoder til økologi. Det BCI mangler på gyngerne leverer BCI dermed på karrusellerne.
BCI bomuld har en merpris i forhold til konventionel bomuld.
Økologisk bomuld koster endnu mere. Det er hårde forretningsodds, når man gerne som virksomhed vil bidrage til at gøre en forskel; det kan opfattes som uretfærdigt og frustrerende, men det bør ikke resultere i at andre tiltag mod en bedre verden bekæmpes eller nedgøres. Der er hårdt brug for alle de forbedringer over hele linjen, som kan iværksættes, og selv mindre skridt har en berettigelse, hvis der bare er mange nok af dem. Og det er netop det, der er BCI’s omdrejningspunkt, at få volumen på en bomuld, der er bedre end konventionel bomuld, at bidrage til en langsigtet udvikling. Derfor skal man passe på med at gøre det perfekte til det godes værste fjende.
Vi har forelagt kritikken for hovedaktionær i IC Group, Friheden-Invest. Vi har ved redaktionens deadline endnu ikke modtaget svar.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.