Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

CEO med højeste løn tjener 200 ansattes årsløn på ét år

Joachim Kattrup

søndag 25. august 2019 kl. 13:51

Når de børsnoterede selskaber aflægger regnskab næste forår skal der oplyses om, hvad topchefens årsløn svarer til i antal medarbejderes gennemsnitlige årsløn. Økonomisk Ugebrevs kortlægning af topchefernes løn i 100 selskaber viser, at fem topchefer får, hvad der svarer til mere end 100 menige årslønninger – hvert år.

Hensigten med det nye nøgletal, som kaldes CEO Worker Pay Ratio, er ikke mindst at sætte udviklingen i årslønnen til de adm. direktører i forhold til udviklingen for de menige ansatte i virksomheden. Stiger topchefens årsløn i procent systematisk mere end for den gennemsnitlige ansatte, kan der være en interessant informationsværdi i det, for både de ansatte, aktionærer, kunder og omgivelserne i øvrigt. Det er også et nøgletal, som kan anvendes til at måle, hvor meget bestyrelsen synes selskabets CEO er værd.

Økonomisk Ugebrev kortlægning af CEO Worker Pay Ration viser, at CEO’erne i fem selskaber tjener mere end 100 ansatte i deres eget firma. Det drejer sig om Carlsberg, ISS, ECCO, Telia Danmark og Danfoss. Nøgletallet skal dog tolkes i forhold til, hvilken branche selskabet befinder sig i, og den gennemsnitlige løn for de ansatte. Et meget højt nøgletal kan således også forklares med en lav gennemsnitsløn for de ansatte, eksempelvis som det er tilfældet i rengøringskoncernen ISS.

Hos ISS er koncernchef Jeff Gravenhorst langt fra den højstlønnede med en samlet årsløn på knap 19 mio. kr., men gennemsnitslønnen hos de 485.902 ansatte var sidste år kun 100.000 kr. Og det giver en CEO Worker Pay ratio på 199. Havde gennemsnitslønnen været det dobbelte, ville nøgletallet ”kun” være 100.

Hos Danfoss får Kim Fausing en årsløn svarende til ca. 100 ansatte, der får en gennemsnitløn på 440.000 kr. Hos Grundfos er gennemsnitslønnen 380.000 kr., og her får Mads Nipper en årsløn, der svarer til 45 gange en ansats gennemsnitsløn.

Generelt er de laveste CEO Worker Pay ratio i den finansielle sektor, herunder banker og pensionskasser. For det første er CEO lønningerne ofte ”moderate” i størrelsesordenen 6-10 mio. kr., og for det andet er den gennemsnitlige medarbejderløn markant højere end den gennemsnitlige løn i de fleste andre brancher. Blandt de laveste nøgletal for CEO’ens aflønning findes blandt andet Pensam, Spar Nord, AP Pension og Sampension.

Case: Oplysningskrav om 

Ambu har allerede ved aflæggelse af årsrapporten i februar 2019 fulgt de nye regler i aktionærrettighedsdirektivet, som er implementeret i dansk ret med virkning fra juli 2019.

I Ambus vederlagsrapport, som kan ses her, fremgår det blandt andet, hvor mange gennemsnitslønninger for en ansat selskabets tidligere CEO Lars Marcher fik i årsaflønning. Som det fremgår af tabellen fik han sidste regnskabsår hvad der svarer til årslønnen for 24 ansatte i selskabet, og det svarer til en stigning fra gennemsnitslønnen for ti ansatte fem år tidligere. Nøgletallet kaldes CEO Worker Pay Ratio.

Der skal oplyses sammenligningstal for en periode på fem år, samt om den gennemsnitlige løn for en gennemsnitlig medarbejder. Tallene viser, at gennemsnitslønnen hos Ambu er steget fra 689.000 kr. til 773.000 kr. over de fem år, svarende til ca. 13 procent. Men lønnen til selskabets CEO er altså steget relativt meget mere.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank