Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Oplysninger om Verdensmål i top 100 doblet til 55 virksomheder

Joachim Kattrup

søndag 27. oktober 2019 kl. 9:50

Andelen af de 100 største børsnoterede selskaber, der rapporterer om Verdensmål, er næsten fordoblet det seneste år, fra 28 til 55 virksomheder. Også nye anbefalinger om ESG-nøgletal fra Nasdaq og Finansforeningen har forbedret rapporteringskvalitet, viser Økonomisk Ugebrevs årlige top 100 Rating af CSR rapportering.

De danske top-100 børsnoterede selskaber har i forhold til sidste år samlet set øget kvaliteten af deres CSR-rapportering. Kvalitetsløftet trækkes overvejende af rapportering om selskabernes bidrag til Verdensmålene, oplysninger om ESG-nøgletal samt tydeligere og mere konkrete kortsigtede og langsigtede bæredygtige målsætninger.

Det er dog stadigvæk de største i C25 indekset, og til dels også mid cap selskaberne, som pointmæssigt trækker fremgangen. 40 procent af de 100 undersøgte virksomheder går frem.

Den største fremgang ses på (målepunkt ni) oplysninger om ESG-udvikling og målsætninger, hvor dobbelt så mange virksomheder rapporterer tydeligt om ESG-udvikling i forhold til både sidste år og i forhold til en langsigtet baseline.

Fremgangen på målepunktet forudsætter i sagens natur, at virksomheden har formuleret konkrete mål for virksomhedens samfundsansvar. Og her har Verdensmålene haft en positiv effekt på virksomhedernes målsætninger.

Hele 89 procent flere virksomheder, svarende til stigning fra 28 til 53 virksomheder, inddrager nu Verdensmålene i CSR-rapporteringen.

”Vi ser en tendens til, at mange virksomheder ikke helt kommer længere end at knytte nogle verdensmål til de CSR-aktiviteter, de driver i dag, og det afspejles så i deres rapportering.Derfor savner jeg, at Verdensmålene bliver en integreret del af virksomhedens kerneforretning såvel som dens rapportering, så de ikke bare hægter årets indsats op på enkelte verdensmål, hvor overskriften lige passer,” vurderer Partner Risk Advisory og medlem af Deloittes Global Sustainability Services Leadership team, Helena Barton om ratingresultatet.

Se alle rating resultater her

Flere med konkrete ESG-factbook

Økonomisk Ugebrevs årlige CSR Rating viser også, at 41 procent – 39 virksomheder mod 25 sidste år – fremlægger en ESG-factbook eller tilsvarende oversigt over udvalgte ESG-nøgletal.

Udviklingen kan sikkert også tilskrives de seneste års fokus på anbefalede ESG-nøgletal, som bl.a. Nasdaq, FSR – danske revisorer og Finansforeningen med ” ESG – hoved og nøgletal i årsrapporten ” har udarbejdet. Mange virksomheder har fundet nøgletallene anvendelige til at honorere investorernes øgede efterspørgsel efter ESG rapportering.

”Resultatet afspejler jo samfundsudviklingen, at der bliver stillet stadig større krav til, at virksomhederne opfører sig etisk korrekt. Og det er godt, både for virksomhederne selv, så de begynder at have en baseline på nøgletal som de kan arbejde ud fra. Men også for andre, der mangler konkrete data til at vurdere deres fremdrift,” siger Helena Barton.

Både og på rapportering om ESG-risici

Det generelle kvalitetsløft skyldes også bedre rapportering om væsentligste ESG-risici og forretningsmuligheder. Scoresystemet er i år ændret, så det generelt er muligt at få flere point. Mange virksomheder har fået point på det nye målepunkt.

”Virksomhederne afstemmer dog ikke altid, om deres nøgletal i rapporteringen nu også vedrører de væsentligste risici for virksomheden og påvirkningen af samfundet,” siger Helena Barton.

Den øgede rapporteringskvalitet blandt top-100 har yderligere afledt en stor stigning i træning og undervisning i ESG/CSR-temaer via selskabernes kompetenceudviklingsprogrammer.

Set over en bred kam stiger antallet, der underviser medarbejdere i ESG- CSR-temaer, med 36 procent – fra 50 selskaber i 2017 til 68 i 2018. Målepunktet illustrerer, hvor dybt i organisationen CSR politikken er forankret.

Fortsat mangel på revisionserklæringer

Som Økonomisk Ugebrev Ledelse tidligere har påpeget kan læsere af CSR-rapporter i bund og grund ikke vide sig sikre på, hvorvidt de underliggende ESG-data er valide. Undtagelsen i den ellers generelle positive tendens i årets rating af CSR-rapportering er de fortsat manglende revisionserklæringer.

I årets rating finder vi kun yderligere tre virksomheder som i forhold til sidste år har valgt at lade CSR-rapporteringen revidere af deres revisor. Tallene er ud fra et kvalitetsperspektiv nedslående.

Sidste år valgte 16 selskaber at aflægge en revisionserklæring efter internationale standarder fra uafhængig tredjepart – typisk revisor. I år er tallet 19. Tallet viser, at hverken investorer eller virksomheder finder revision nødvendigt i det aktuelle regime, der er baseret på frivillighed.

”Jeg tror årsagen er at, mange virksomhedsledere stadig ikke vægter ESG data lige så højt som de finansielle data. Derfor har de endnu ikke opbygget det samme kontrolmiljø omkring ESG data, herunder vurderet, at en ekstern revision vil sikre større væsentlighed, pålidelighed og fuldstændighed af CSR-regnskabet. Men jeg er overbevist om, at over de næste par år vil de blive udfordret på revisionaf deres investorer og konkurrenter i langt højere grad end tidligere,” siger Helena Barton.

Tilbagegang af Global Compact medlemmer

I forhold til sidste år er der blandt de 100 største børsnoterede virksomheder i Danmark seks færre virksomheder, der har tilsluttet sig det internationale FN-drevne rapporteringsinitiativ Global Compact.

Tilslutning til Global Compact og andre lignende overordnede principper for samfundsansvar har længe været betegnet som et fundament for CSR. I takt med et øget fokus på CSR, ambitiøse strategier og erkendelse af CSR’s store forretningsmæssige betydning, er der blandt globale investorer en tendens til at nedtone de normbaserede screeninger.

I stedet benyttes mere avancerede tilgange som ESG-integration, aktivt ejerskab og in- og eksklusioner. Det kan forklare, at færre virksomheder har fokus på Global Compact. Tilbagegangen er dog lille. De kommende år må vise, om det er en reel trend i forlængelse af investorernes mere konkrete krav, der forpligter mere håndfast end abstrakte principper.

Se alle rating resultater her

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank