Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Store danske virksomheder oplyser om lønforskelle – i UK

Christina Yoon Petersen

fredag 08. november 2019 kl. 15:55

Kun hvert 5. large cap-selskab har kønslighed i bestyrelsen

Oplysning om lønforskelle mellem køn: En stribe store danske virksomheder, blandt andet LEGO, Carlsberg, Arla og Danish Crown, er mere eller mindre frivilligt blevet foregangsvirksomheder i åbenheden om lønforskelle mellem kønnene.

Selskaberne oplyser om ”ligeløn” for ansatte i deres engelske forretninger, efter UK i 2017 indførte et oplysningskrav for virksomheder over 250 ansatte. Ifølge den danske ligestillingsminister er der ikke aktuelle overvejelser om at indføre samme oplysningskrav i Danmark.

Den engelske ”The Equality Act 2010 (Gender Pay Gap Information) Regulation 2017” blev indført I Storbritannien den 6. februar 2017 med virkning fra 6. april 2017. Den går kort ud på, at alle virksomheder med mere end 250 ansatte skal offentliggøre en række oplysninger på deres hjemmeside. De skal blandt andet oplyse om den gennemsnitlige løn for mænd og kvinder i organisationen.

 

Vi forventer, at der i fremtiden kan blive stillet krav fra flere lande om rapporteringer på dette område

 

Da LEGO’s engelske forretning falder indenfor denne grænse, kan man på selskabets hjemmeside finde et oplysningsark om aflønningsforholdene for de to køn. Det oplyses, at kvindernes timeløn er syv procent lavere end mændenes, og der er 21 procent forskel til mændenes fordel på timelønsmedianen.

Der skal også oplyses om andelen af mænd og kvinder, der modtager en bonus. Hos LEGO, som har 865 ansatte i Storbritannien, er det tal nogenlunde lige. 79% mænd får bonus, og for kvinderne er tallet 78%. Kvinder får i gennemsnit 0,8 procent mere i bonus end mændene. Medianen for bonus til kvinder er 23,7 procent lavere end for mændene. Dvs. at markant flere mænd end kvinder får bonus.

Fra LEGO siger Cecilia Weckström, der er ansvarlig for diversitet og inklusion hos LEGO-koncernen:

”Vi rapporterer i alle lande, hvor der er krav om afrapportering. Men fordi målemetoderne og indrapporterings-formatet er forskellige fra land til land, giver det ikke mening at udgive en global rapport på nuværende tidspunkt. Vi forventer, at der i fremtiden kan blive stillet krav fra flere lande om rapporteringer på dette område. Forhåbentlig vil der blive udviklet en fælles rapporteringsstandard, så resultaterne kan sammenlignes.”

I Danmark har man valgt en anden vej, da man også fra dansk side ønsker at mindske lønforskellene mellem kønnene. Her er der ikke en lov om at offentliggøre tallene på hjemmesiden, så de store danske selskaber har heller ikke offentliggjort tilsvarende tal om lønforskelle for deres danske forretning.

Herhjemme er det lovpligtigt, at ”alle virksomheder med mindst 35 ansatte, og med mindst 10 kvinder og 10 mænd med samme arbejdsfunktion” udfylder en kønsopdelt lønstatistik til Danmarks Statistik . I statistikkens start i 2006 var løngabet i Danmark på 16,1 procent, mens det var faldet til 12,8 procent i 2018.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards vurderingen

Fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lyder vurderingen af de aktuelle lønforskelle sådan:

”En del af de 12,8% i lønforskel er der en naturlig årsag til. Det kan for eksempel være, at mændene arbejder mere og holder mindre fri. Når det er sagt, kan vi se, at der stadig er mellem fire og syv procents lønforskel mellem kønnene, som ikke kan forklares, når man renser for forskelle i uddannelse og arbejdsplads. Ligestilling er helt centralt for denne regering – også når det gælder løn. Vi har bedt nogle forskere i VIVE om at se nærmere på det uforklarlige løngab. Og jeg ser frem til at modtage undersøgelsen, når den er færdig.”

Peter Hummelgaard fremhæver, at udviklingen går den rigtige vej: ”Jeg tror det skyldes det politiske fokus, vi har set de senere år, men også at virksomheder og lønmodtagere er meget optaget af den her problemstilling, siger Peter Hummelgaard, som samtidig glæder sig over, at kvinderne også bevæger sig højere op i stillingshierarkiet.

Umiddelbart er der ikke overvejelser om herhjemme at indføre samme oplysningskrav for de enkelte virksomheder som i UK, oplyser ministeren. Peter Hummelgaard oplyser til Økonomisk Ugebrev, at han i første omgang afventer undersøgelsen fra VIVE, da han vurderer, at der er brug for mere viden om lønforskellene.

”Her og nu har parterne dog bedt os respektere de kommende overenskomstforhandlinger, hvilket er helt normal praksis. Eventuelle nye tiltag vil vi vente med at se på, til efter forhandlingerne er slut, afslutter Peter Hummelgaard.

Se også oplysningerne om lønforskelle fra andre store danske selskaber, blandt andet CarlsbergARLA og Danish Crown .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank