Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Lærernes Pension har pensionssektorens højeste CO2-aftryk

Joachim Kattrup

fredag 24. januar 2020 kl. 14:54

CO2-aftrykket fra Lærernes Pensions aktieportefølje er det højeste blandt pensionsselskaberne i Danmark og mere end det dobbelte af gennemsnittet for selskaberne i MCSI World indekset.

Halvdelen af verdens 100 største klimasyndere er på aktielisten i LP, der ikke benytter sig af aktivt ejerskab, og derfor heller ikke har indflydelse på selskabernes strategier. Overfor Økonomisk Ugebrev erkender Pensionsselskabet for 145.000 lærere i Danmark problemet.

Lærernes Pension hoppede med på en aktiepost i forbindelse med det saudiske olieselskab Saudi Aramcos børsnotering sidste år i december. Aramco-aktien er blot én blandt mange CO2 intensive investeringer i Lærernes Pensions samlede aktieportefølje.

Lærernes Pension har også for 30 mio. kr. investeret i Aramco obligationer, der dog ikke indgår vores opgørelsen af CO2-aftryk som kun inddrager aktier.

Faktisk har Lærernes Pensions aktieinvesteringer den højeste eksponering mod CO2 blandt de femten største danske pensionsselskaber, der indgår i dette års analyse af Bedste Pensionsselskab til ESG-investering, baseret på en rating af de 100 største aktieinvesteringer i hver pensionskasse.

Lærernes Pension har fravalgt aktivt ejerskab og har en af branchens mest omfangsrige eksklusionslister. Lærernes Pension satser udelukkende på eksklusion af selskaber, der ikke lever op til pensionskassens formulerede etiske retningslinjer.

Den strategi har dog alligevel medført investeringer i en lang række af de største CO2-udledere i verden, der tæller både flere store olieselskaber, kulkraftværker og verdens mest CO2-intensive produktionsvirksomheder.

 

Vi anerkender de oplysninger, som I har om CO2-intensiteten i vores aktieinvesteringer

 

”Vi anerkender de oplysninger, som I har om CO2-intensiteten i vores aktieinvesteringer. Men det er et øjebliksbillede, og i Lærernes Pension har vi fokus på proces. Med hensyn til kul, så ekskluderer vi produktion af termisk kul. For nuværende ekskluderer vi ikke kulbaseret energiforsyning, og det kan sammen med betydelige investeringer i stabile aktier, og dermed netop forsyningsvirksomheder, resultere i et højt tal for CO2-intensiteten,” siger Morten Malle, investeringsdirektør i Lærernes Pension.

(artiklen fortsætter efter grafikken)

Utraditionelt fravalg af aktivt ejerskab

Lærernes Pensions fravalg af aktivt ejerskab er utraditionelt i forhold til normen blandt de største pensionsselskaber. Lærernes Pension har for eksempel investeringer i selskaber på Climate +100’s liste over de mest CO2-udledende virksomheder i verden.

Men Lærernes Pension har ikke tilsluttet sig Climate +100 initiativet, og yder dermed ikke indflydelse på selskabernes grønne transformationer eller mangel på samme.

Kun Velliv har med 66 investeringer i selskaber på Climate +100 listen flere end Lærerens Pension. Men Velliv er medlem af Climate +100 og bedriver dermed aktivt ejerskab og kan presse på for forandringer.

Topdanmark har syv, PBU har 21 og Industriens Pension har 36 investeringer i Climate +100 selskaber. Også PBU og Industriens Pension er medlemmer af Climate +100.

”Lærernes Pension har valgt ikke at stille kapital til rådighed for de virksomheder, som ikke lever op til selskabets etiske retningslinjer. Dermed har vi også udelukket os fra at udøve aktivt ejerskab i traditionel forstand. En ændring af denne praksis ville også rejse en række nye dilemmaer, herunder om hvor længe vi skal investere i virksomheder, som agerer uetisk, med henblik på at føre dialog. Men vi drøfter jævnligt med medlemmer og bestyrelse, om det er den rette tilgang,” siger Morten Malle.

Saudi Arabiske olieselskab og spørgsmålet om menneskerettigheder

Lærernes Pension har både aktieinvesteringer og obligationer i det Saudi Arabiske olieselskab Aramco, der gik på børsen i december 2019.

Udover at olieselskaber i et klimaperspektiv er en kritisabel investering, så opfattes selskaber fra Saudi Arabien af andre investorer også som problematiske i forhold til krænkelse af menneskerettigheder. Både MP Pension og Sampension har ekskluderet investeringer fra Saudi Arabien.

Men ifølge Morten Malle er det ikke op til et pensionsselskab at vurdere brud på internationale retningslinjer.

 

Lærernes Pension ikke skal driveudenrigspolitik

 

”Vedrørende investeringen i det statsejede Aramco, så er det vores holdning, at Lærernes Pension ikke skal driveudenrigspolitik. Det strider jo heller ikke imod officielle sanktionslister at handle med Saudi Arabien,” siger han om pensionskassens investeringer i Aramco.

Lærernes Pension varsler nye tiltag for ansvarlige investeringer, og de er i gang med at finde en samarbejdspartner, som kan hjælpe dem med at måle CO2 aftrykket på aktieporteføljen. Målet er at nedbringe CO2 aftrykket.

”Lærernes Pension forfølger en trebenet klimastrategi, hvor de to første ben er henholdsvis eksklusion af visse fossiler og inklusion af grønne porteføljer. Det tredje ben er en målsætning om at reducere C02-aftrykket i investeringerne generelt,” siger Morten Malle.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank