Der løbende stor offentlig opmærksomhed om, at der er relativt få kvinder blandt nyudpegede CEO’er i de største danske selskaber. Men årets CEO kortlægning fra Økonomisk Ugebrev viser, at er andelen af kvindelige topchefer er steget fem år i træk – fra syv procent til 20 procent.
Forrige år var 16 procent af de nye topchefer i top 250 kvinder, og i år er den andel steget til 20 procent. Andelen de seneste fem år er steget fra 16 procent i 2018, 12 procent i 2017 og kun syv procent i 2016.
Det er dog stadig et særkende, at hovedparten af de kvindelige topchefer kommer ind i udenlandsk ejede virksomheder i Danmark, og i halvdelen af tilfældene er der tale om udenlandske kvinder.
I top 100 virksomhederne skete der forrige år skift af adm. direktør i 18 virksomheder, og her kom der kvinder ind på topposten i fire virksomheder. De to mest omtalte ansættelser var Allison Kirkby, som afløste Pernille Erenbjerg i TDC, efter blandt andet ATP og PFA overtog ejerskabet, og Deborah Dunsire, der afløste Kåre Schultz i Lundbeck.
Sidste år kom der kvinder på CEO posten hos Danske Commodities, nemlig Helle Østergaard Kristiansen, som var tidligere CFO, norske Sølvi Storsæter Bjørgum kom ind som topchef for udenlandsk ejede Equinor Refining Denmark, tyske Alexander Kara kom ind i NKT, marokkanske Catherine Mazzacco kom ind som topchef i LEO Pharma, efter Gitte Aabo.
Endelig har TV2 fået ny adm. direktør, nemlig Anne Engdal Christensen, der har afløst Merete Eldrup. Så tendensen er altså nu på femte år meget klar omkring kvindelige topchefer i de 250 største danske selskaber: Andelen er klart stigende.
Men som et lille stykke malurt i bægeret er det også sådan, at de kvindelige topchefer ofte kommer ind der, hvor de afløser tidligere kvindelige topchefer, eller også er der ofte tale om, at de kvindelige topchefer bliver indsat af udenlandsk ejede selskaber i Danmark.
Så i forhold til den underliggende tendens skal man tolke resultaterne med en forsigtig optimisme, ikke mindst fordi kvinderne på topposterne for det meste gør det mindst ligeså godt eller bedre end mændene, sådan groft sagt.
Årets kortlægning af den nye CEO profil viser også, at kun otte af 24 skift ligner en pensionering, fordi den afgåede CEO har en alder på 60 år eller derover. 2/3 af skiftene har altså typisk andre årsager, og kortlægningen viser også, at kun fire skifter skyldes overgang til andet job i en anden virksomhed.
I ti tilfælde – altså i knap halvdelen af CEO-skiftene – skyldes skiftet en egentlig fyring eller interne omstruktureringer i virksomheden, som har udløst behovet for en ny topchef.
Med en vis usikkerhed viser opgørelsen altså, at knap halvdelene af alle CEO skift skyldes bestyrelsens ønske om en anden person i chefstolen.
Det understeger også, at topcheferne ofte ikke overlever mange år i chefstolen, fordi der stilles benhårde krav til dem fra bestyrelser og ejere. Og også denne dimension er vigtig i forståelsen af, hvorfor topcheflønningerne de seneste 5-10 år er steget markant.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.