Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Maj Invest, Sydbank og C Worldvide nøler med aktivt ejerskab

Morten W. Langer

fredag 10. august 2018 kl. 20:16

To opjusteringer er næppe nok for Sydbank i år

Flere institutionelle investorer og banker har oplyst til Komiteen for God Selskabsledelse, at de agter at forholde sig til de nye anbefalinger. Komiteen offentliggør en såkaldt positivliste over investorer, der har sagt ja. Men Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at den foreløbige rapportering indtil videre er kikset for en stribe store investorer, som ellers har haft halvandet år til at forberede sig.

Sydbank har oplyst til komiteen, at de er med. Men indtil videre har de ikke fremlagt nogen redegørelse. Fra Sydbank oplyser afdelingsdirektør Bjørn Schwarz, at der for Sydbanks vedkommende pågår et arbejde med at lave en politik for aktivt ejerskab, og at der vil blive lavet en redegørelse for aktivt ejerskab for kalenderåret 2018. Sydinvest har offentliggjort en redegørelse.

Alm Brand oplyser til Økonomisk Ugebrev, at redegørelsen kommer i løbet af året.

Hverken Maj Invest eller investeringsforeningen C Wordwide er på komiteens positivliste, så de har af gode grunde heller ikke forholdt sig til anbefalingerne.

Fra C Worldvide siger direktør Tim Kristiansen: ”Formelt set har vi endnu ikke tilsluttet os de specifikke danske anbefalinger om aktivt ejerskab. Dette er dog langt fra det samme som, at vi ikke arbejder med dette emne. For Investeringsforeningens vedkommende har vi også til hensigt til at tilslutte os, om end der er ny lovgivning på vej på dette område, som vi er ved at evaluere. Vi, altså fondsmæglerselskabet, er en global investor med globale kunder, så for os er perspektivet lidt større end bare de danske aktier, hvorfor vi arbejder på at implementere og udvikle politikker og procedurer, vi kan anvende globalt.”

Tema om aktivt ejerskab: Sådan har vi gjort

Ny fast temaanalyse i ØU Ledelse om danske investorers rapportering efter nye anbefalinger om aktivt ejerskab. Vi gennemgår her baggrunden for den nye temaanalyse og metode i dataindsamlingen.

Økonomisk Ugebrev Ledelse bringer i denne udgave et tema om danske storinvestorers rapportering efter de anbefalinger, som Komiteen for God Selskabsledelse offentliggjorde i november 2016, med virkning for regnskabsåret 2017. Med andre ord har investorerne skulle rapportere første gang dette forår, hvis de selv vælger det. Komiteen skriver i et forord: ” Anbefalingerne for aktivt ejerskab bygger på frivillighed og “følg eller forklar”-princippet. Dette betyder, at der ikke er et lovkrav om, at investorerne skal forholde sig til Anbefalingerne om aktivt Ejerskab, og den enkelte investor afgør selv, i hvilket omfang anbefalingerne efterleves. Det er komitéens anbefaling, at alle danske institutionelle investorer, som har aktieinvesteringer i danske børsnoterede selskaber, forholder sig til anbefalingerne.”

Da de fleste institutionelle investorer i et eller andet omfang forvalter ”andre folks penge”, hvor kunderne ofte vil lægge vægt på en ansvarlig og omhyggelig forvaltning af kapitalen, ligger der naturligvis et skjult pres på den enkelte investor for at forholde sig til anbefalingerne. I bund og grund handler ”aktivt ejerskab” om, at forvalteren interesserer sig for – og plejer – de investeringer, som er foretaget. Nogle investeringsstile som eksempelvis ren indeksinvestering anvendes nogle gange som undskyldning for ikke at agere som aktiv ejer. Men der kan naturligvis komme værdiforøgende tiltag ud af aktivt ejerskab, uanset om det er indeksinvestering eller andre investeringsstilarter. Også med meget små aktieposter, hvor det kan være en idé at samarbejde med andre investorer eller outsource det aktive ejerskab til en af de store proxy advisors.

Eftersom det i år er første gang, der bliver rapporteret efter de nye anbefalinger, vil vi begrænse os til at tegne et oversigtsbillede af fokuspunkter, kvalitet og indhold i de enkelte investorers redegørelser. Vi vil også sætte fokus på, hvilke institutionelle investorer, der springer over, hvor gærdet er lavest, ved slet ikke at forholde sig til de nye anbefalinger. Oversigten, som kan ses her, omfatter 29 finansielle koncerner, med hovedvægt på pensionskasser, investeringsforeninger og nogle få store banker.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank