Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Så røg MT Højgaards Biilmann, flere i vente

Morten W. Langer

søndag 19. august 2018 kl. 17:00

Efter et svagt første kvartal 2018 og et samlet tab på 2,2 mia. kr. de seneste fem år i moderselskabet, MT Højgaard, var andet kvartal sidste chance for koncernchef Torben Biilmann til at levere varen. I stedet kom en gedigen nedjustering. Næste udskiftning kan blive formand Søren Bjerre-Nielsen med bestyrelsens nye mand, Carsten Dilling. Eller redder Bjerre-Nielsen æren med den gennemførte omvæltning?

Økonomisk Ugebrev har i en artikelserie over det seneste år intensivt afdækket problemerne i landets største entreprenørselskab, MT Højgaard. Affæren har smittet negativt af på de to børsnoterede ejer, Monberg & Thorsen og Højgaard Holdning, som nu også er ekstremt finansielt pressede.

Så sent som efter regnskabet for første kvartal skrev Økonomisk Ugebrev under overskriften ”Tiden rinder ud for topledelse i MT Højgaard”, at ”kvartalsregnskabet tegner billedet af en ekstremt finansielt presset koncern, som er kommet for sent i gang med oprydningen. To direktører for den danske forretning er fyret. Indskud af ny likviditet fra de to børsnoterede ejere, som selv er presset hårdt på likviditeten. CEO Torben Biilmann hænger antageligt i en tynd tråd.”

I samme artikel skrev vi, at ”det oplyses, at ejerne har indskudt ansvarlig kapital på 125 mio. kr. den 9. maj 2018. Kapitalindskuddet er sandsynligvis nødvendigt, men også problematisk for de to ejer selskaber, børsnoterede Monberg & Thorsen og Højgaard Holding.”

Videre hed det: ”Faktum er, at et ligeligt kapitalindskud fra de to selskaber stort set tømmer deres pengekasser, så de selv begrænses meget i den finansielle og likviditetsmæssige fleksibilitet. Monberg & Thorsen havde ved udgangen af kvartalet 76 mio. kr. i likvider, og hvis der ikke er optaget banklån, er der 7 mio. kr. tilbage i kassen efter overførsel af 62 mio. kr. til MT Højgaard. Resten af egenkapitalen er bundet i aktier i MT Højgaard.

Højgaard Holding havde ved årsskiftet likvider for 5,6 mio. kr. og gæld til tilknyttet virksomhed på 42 mio. kr., således at egenkapitalen er mindre end værdien af ejerandelen i MT Højgaard. Så eneste udvej har været at låne i banken. Her er den likviditetsmæssige situation altså endnu mere anstrengt.”

Efter meddelelsen om CEO fyringen og nedjustering af årets forventning dykkede begge børsnoterede aktier, og aktiekurserne har ikke været lavere i de seneste tyve år. I bund og grund afspejler den mangeårige nedtur i MT Højgaard total mangel på aktivt ejerskab, for hovedaktionærerne i de to børsnoterede selskaber, som er de gamle familiefonde.

Personsammenfald og manglende kompetence

Problemet har således både været personsammenfald op gennem selskabshierarkiet og bestyrelser bestående af erhvervsfolk med manglende kompetencer inden for byggeri og erfaring fra entreprenørvirksomhed. På mange måder har det altså været den klassiske tegning på en forretningsmæssig fiasko, hvor der hverken har været erkendelse eller handlekraft til at foretage den nødvendige oprydning i tide.

Nu ser det ud til at ske i elvte time, dels med fyringen af Torben Biilmann, dels med en kapitalforhøjelse, og dels med indsættelsen af et nyt bestyrelsesmedlem i forsommeren, nemlig Carsten Dilling, tidligere CEO for TDC og bestyrelsesformand for SAS og Novozymes.

Det synes oplagt, at han ved førstkommende lejlighed overtager formandsposten fra Søren Bjerre-Nielsen, som i den grad ikke har været sit ansvar bevist i MT Højgaard.

Han kan dog redde æren med sidste uges aktion, som blot kommer 2-3 år for sent. I parentes kan nævnes, at han sidste efterår blev kåret som årets bestyrelsesformand af PWC, vel især for sin formandsledelse af VKR Holding.

MT Højgaard har været gennem en mangeårig lidelseshistorie, hvor kun det nu lukkede Greenland Contractors og succesfulde datterselskaber har holdt skuden flydende. I april 2018 bragte Økonomisk Ugebrev dette interview med Torben Biilmann, hvor han erkendte, at noget skulle ske, og at der var en plan.

Økonomisk Ugebrev bragte også en regnskabsanalyse af koncernens udvikling over fem år, der afslørede samlede underskud på 2,2 mia. kr. i moderselskabet. Kun solid lønsomhed i datterselskaberne Greenland Contractors, Enemærke & Pedersen, Lindpro og Ajos havde forhindret koncernen i at synke. I marts 2018 bragte vi en artikel med overskriften ”MT Højgaard: To børsnoterede selskaber på vej i dørken.”  MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank