Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye problemer i Falck, men stærkt frem i redning

Morten W. Langer

fredag 24. august 2018 kl. 17:43

Falcks netop aflagte regnskab for første halvår viser stærk fremgang for lønsomheden i redningsforretningen. Samlet er der 1275 færre fuldtidsansatte i koncernen, og spareprogrammet følger planen. Men der er dukket nye problemer op i den ellers stærkt fremgangsrige healthcare-forretning, som ejes delvist af Tryghedsgruppen.

Falcks nye CEO, Jakob Riis, er i gang med at levere på sin målsætning om at genskabe lønsomheden og opnå et EBITA-overskud ved udgangen af 2019 på 1 mia. kr. I et interview med Økonomisk Ugebrev dette forår fortalte han, at det var målsætningen at nå en såkaldt economic profit på mindst nul i 2019. ”Det betyder, at vi forrenter ejernes samlede kapitalbinding med et afkast på mindst 8 procent. Vi skal altså mindst tjene 80 mio. kr. for hver 1 mia. kr. i aktiver for at skabe en positiv economic profit,” fortalte Jakob Riis.

Minus til plus

I det netop aflagde regnskab landede EBITA-overskuddet på 145 mio. kr. for halvåret, mod minus 94 mio. kr. i første halvår sidste år. Altså en fremgang på 254 mio. kr. Til gengæld har der også i år været store nedskrivninger – på 100 mio. kr. på software og kundetilgodehavender i healthcare-divisionen og 35 mio. i den amerikanske ambulanceforretning, mod nedskrivninger i sidste års første halvår på 295 mio. kr.

Korrigeres for betydelige nedskrivninger både i år og sidste år var fremgangen dog knap så stor, nemlig på 79 mio. kr. især da effekterne af spareplanen først får effekt senere. Falck har forbedret sin underliggende EBITA-margin fra 2,8 pct. til 4,2 pct., hvilket stadig er langt fra målet på omkring 8 pct. fra 2019.

Nedskrivningerne ændrer altså ikke ved, at Jakob Riis får meget travlt de næste knap halvandet år, for at ramme den opstillede målsætning et årsoverskud for EBITA på ca. 1 mia. kr. Efter planen venter ledelsen at nå ca. 700 mio. kr. i år, hvorved yderligere 300 mio. kr. skal hentes på driftsresultatet næste år.

Første del af effektiviseringsprogrammet ventes at bringe lønsomheden tæt på første delmål. Fremgangen er næsten alene hentet ved at skære i omkostningerne. Blandt initiativerne er også fyringer. Omregnet til antal fuldtidsansatte er antallet af medarbejdere nedbragt med 1275 det seneste år, til nu 26.260. Og da Falck er en meget løntung virksomhed, må der forventes mere af dette for at komme i mål.

”Man kan aldrig udelukke afskedigelser i en turnaorund, men vores initiativer rummer også et stort antal effektiviseringsinitiativer som f.eks. optimering af antallet af biler, bedre indkøb, outsourcing, flytning af Falcks hovedkvarter og meget andet,” siger CFO Tor Magne Lønnum til Økonomisk Ugebrev.

Om effektiviseringsprogrammet skriver ledelsen (side 6 i regnskabet), at en stor del af det først får resultateffekt i andet halvår. Jakob Riis havde dog været nærmere ved målet, hvis der ikke var opstået store problemer i den tidligere mest fremgangsrige division, nemlig Falck Healthcare, som ejes 49 procent af Tryghedsgruppen.

Over de seneste tre-fire år har netop denne division været mest succesfuld, med størst lønsomhed og størst vækst. Men tilsyneladende har fremgangen været baseret på et løst grundlag. Halvårets EBITA-driftsresultat lander på minus 101 mio. kr. efter nedskrivninger på 88 mio. kr. på software og kundetilgodehavender.

Negative faktorer

Forretningen er ramt negativt af tabet en stor kontrakt om hurtig diagnose i 2017 og en ufavorabel markedsudvikling. I Sverige aflønnes Falck-virksomheden Previa for hver behandling, men antallet af behandlinger er faldet. I den danske healthcare-forretning sælges abonnement på behandlinger, som er blevet mere og mere efterspurgt og dermed driver højere omkostninger.

Det er ikke nogen hemmelighed, at der ligger en del oprydning bag nedskrivningerne i den danske healthcare-virksomhed, som synes at følge et klassisk mønster i kølvandet på en ny direktør. Anette Damgaard tiltrådte i februar som ny direktør for divisionen. ”Healthcare er den del af Falck, som er kommet senest i gang med sit turnaround. Vi bliver klogere hver dag og har gode muligheder for at øge lønsomheden. Det er vores fokus. Vækst og tanker om andre ejerskaber er ikke på agendaen,” siger Tor Magne Lønnum.

Succeshistorien i første halvår er fremgang i driftsoverskuddet i assistance (herunder autohjælp), som gik fra 10 mio. kr. sidste år til 204 mio. kr. i år.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank