Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dagbladet Information mindst lønsom, men med formue

Morten W. Langer

fredag 24. august 2018 kl. 17:43

Dagbladet Information er for alvor udfordret med en meget svag lønsomhed. Omsætningsmæssigt er selskabet ikke meget mindre end Kristeligt Dagblad, men der er en verden til forskel på de økonomiske nøgletal.

Af de selvstændige medier er Dagbladet Information og Sjællandske Medier mest udfordret. Ringere lønsomhed sidste år var der kun i North Media-datterselskabet Søndagsavisen A/S, hvor der også er en stor oprydning i gang, og i Aller Media, som er en del af Allers Etablissement.

Oplagsfremgang

Information landende et driftsresultat på minus 2,5 mio. kr., men noget af underskuddet blev dækket ind af finansielle indtægter på 1,5 mio. kr. Ligesom Kristeligt Dagblad har Information en del likvide midler gemt på kistebunden til en regnvejrsdag, nemlig 58 mio. kr., hvilket var lidt mere end året før.

Ledelsen skriver i regnskabet, at ”resultatet er påvirket af engangsomkostninger ifb. med en gennemført personalereduktion. Abonnementsomsætningen voksede i året som følge af det stigende oplag. Det er en positiv udvikling og skyldes både en markant stigning i antallet af digitale abonnenter og en bedre fastholdelse af abonnenter. Annonceomsætningen faldt, og Information fulgte dermed den generelle udvikling i avisannoncemarkedet i 2017. Informations oplag steg med 2,9 pct. i 2017. I 2015 var det gennemsnitlige oplag ca. 20.000, i 2016 var det ca. 20.750 – og i 2017 nåede vi op på et oplag på gennemsnitligt ca. 21.400. ”

For Sjællandske Medier-koncernen gælder som helhed, at der sidste år blev leveret et solidt overskud på 14 mio. kr. og 43 mio. kr. før afskrivninger. Selve modervirksomheden, altså dagbladsselskabet, gav et driftsresultat tæt på nul, ud af en omsætning på 378 mio. kr. Andre forretninger end selve dagbladet gav altså et overskud på 10 mio. kr. Af det samlede cash flow fra driften i koncernen på 43 mio. kr. sidste år blev 21 mio. kr. anvendt på nyinvesteringer, og der er en solid pengekasse på 78 mio. kr. til at stå imod med i svære tider.

Strategien er tydeligvis ekspansiv, og ledelsen oplyser i regnskabet, at ”Sjællandske Medier har pr. 1. januar 2017 erhvervet aktiviteterne i Køge Medie Center, først og fremmest ugeavisen Lørdagsavisen, (…) samt senest tillige rettighederne til Lokalavisen Køge Bugt.” Videre oplyses det, at ”det er blandt Sjællandske Mediers mål at sikre et net af lokal- og område redaktioner over alt på Sjælland, så redaktionernes af virksomhedens dagblade, ugeaviser, nettjenester og lokalradioer er en naturlig del af de enkelte buers og kommuners liv.” Det oplyses også, at de lokale redaktioners omkostninger skal dækkes 10 procent ved digitale indtægter i år, og at man forventer at nå dette mål.

Søndagsavisen, som nu kaldes North Media Aviser, har fortsat den svage udvikling i første halvår 2018. I halvårsregnskabet oplyses blandt andet under overskriften ”Utilfredsstillende resultatudvikling i North Media Aviser”, at ”omsætningen blev på 54,6 mio. kr. i 1. halvår 2018. Det er 9,2 mio. kr. eller 14 procent lavere end i 1. halvår 2017. Omsætningstilbagegangen skyldes dels lukning af avistitler dels markedstilbagegang.”

Også Aller Media er midt i en større reorganisering, som ventes at munde ud i et overskud i det igangværende regnskabsår 2017/2018. I årsrapporten skriver ledelsen blandt andet, at ”alle forretningsområder har året igennem arbejdet med strategi- og forretningsudvikling for at sikre en fremtidig positiv omsætnings- og resultatudvikling. Selskabet udnævnte pr. 1. april 2017 Lars Sander Matjeka til ny adm. direktør efter Pål Thore Krosby, og en større reorganisering blev efterfølgende foretaget hen over sommeren 2017.” Det oplyses dog også, at selve udgivervirksomheden har opnået et tilfredsstillende resultat, på trods af faldende oplag og modvind på annoncemarkedet, men hjulpet af effektiviseringer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank