Del artiklen:

Biopharmaceuticals kan tabe mere end 15 procent af omsætningen over de næste tre år. Indtjeningen kommer fra aldrende produkter, der møder stadig hårdere konkurrence. Er pipelinen og køb af udviklingsprojekter nok til at stabilisere på længere sigt?

Novo Nordisks ”lille” division, Biopharmaceuticals, fremstår tilbageholdende og lukrativ. Normalt løber den store division, ”Diabetes and Obesity Care”, med omtalen, mens Biopharmaceuticals i al diskretion leverer mere end en fjerdedel af koncernens samlede driftsindtjening.

Det vil imidlertid ændre sig. I de kommende år vil Biopharmaceuticals for den nye koncernchef Lars Fruergaard Jørgensen blive en af de store udfordringer. Og spørgsmålet om, hvad den ellers så fokuserede Novo Nordisk-koncern skal med denne division, vil blive mere påtrængende. Der er nemlig udsigt til et historisk tilbageslag for Biopharmaceuticals, der allerede i 2019 kan have mistet over 15 procent af den omsætning og indtjening, der i de seneste år har været solidt for opadgående. Den stabilisering på et lavere niveau, der kan bevise divisionens langsigtede levedygtighed, kommer måske først om tre år.

Omsætningen viger
2017 bliver sandsynligvis vendepunktet, hvor mange års vækst i biopharma afløses af vigende salg. Divisionen er i dag, med en omsætning i 2016 på 22,8 mia. DKK, i sig selv Danmarks næststørste pharma-virksomhed, og divisionens driftsresultat er med 12,3 mia. DKK mere end fem gange så stor som Lundbeck.

Novo Nordisk har i årenes løb arbejdet på at udvikle nye præparater udenfor diabetesvirksomheden, med den store satsning på ”et tredje ben” i form af midler mod inflammatoriske sygdomme. Det blev opgivet i 2014 med et tab på 700 mio. DKK til følge.

Aktuelt mangler Biopharmaceuticals nye midler, der fuldt ud kan opveje det omsætningstab, som prispres og øget konkurrence vil udsætte de aldrende succesprodukter for i de kommende år. Ikke mindst ventes et nyt middel (ACE910) fra Roche at blive en alvorlig udfordrer for NovoSeven, selv om der også kan stilles spørgsmål ved det nye middel. Novo Nordisk advarer selv i årsrapporten for 2016 om, at der i 2017 vil være begrænset vækst i Biopharmaceuticals på grund af forstærket konkurrence til blødermedicinen, men koncernen ser muligheder for, at bolt-on-opkøb kan styrkevæksten. Desuden mener selskabet at have en lovende pipeline indenfor både blødermedicin og væksthormoner.

Den øgede konkurrence er hovedårsagen til, at aktieanalytikeren Søren Løntoft Hansen fra Sydbank skønner, at divisionens omsætning i 2017 kan falde til 20,7 mia. DKK for så at falde videre til 19,3 mia. DKK i 2018 og 19 mia. DKK i 2019, og at driftsindtjeningen kan falde i samme takt. Derefter kan omsætningen stabilisere sig på niveauet 19 mia. DKK forudsat at Novo Nordisk får rimelig succes med nye midler til blødersygdomme, der potentielt kan blive godkendt i 2017, vurderer Sydbank-analytikeren.
Brug for ny vækst
Om Novo Nordisk satser tilstrækkeligt på at forsvare pengemaskinen Biopharmaceuticals mod konkurrence er et åbent spørgsmål. Mens udgiften til forskning og udvikling i de seneste år har ligget nogenlunde konstant i diabetesforretningen på omkring 13 procent af omsætningen, er den tilsvarende andel i Biopharma faldet fra over 20 procent i årene 2011 til 2014 til 13-14 procent i 2015-2016.

Se tabel her 

At der er satset mest stabilt i diabetes- og fedme-hovedforretningen har forekommet rimeligt i betragtning af, at denne forretning også har udvist langt den største vækst i årene 2009-2015. Men i en situation, hvor væksten i hovedforretningen bremser kraftigt op, kunne Novo Nordisk godt bruge mere pres på pipelinen i biopharma.

Lars Fruergaard Jørgensen vil på den baggrund nu gerne købe flere udviklingsprojekter udefra. Han har netop i forbindelse med årsregnskabet varslet, at Novo Nordisk kan skrue ned for årets aktietilbagekøbsprogram. Biopharma er en dominerende global udbyder af både blødermedicin og væksthormon, og vil kunne optimere interessante projekter gennem sin store organisation og markedstilstedeværelse verden over.

Opkøb vil formentlig først få indflydelse på noget længere sigt, men i 2020 skulle det være klart, om det er lykkedes at stabilisere Novo Nordisk Biopharmaceuticals. Og hvis ikke? Så kunne man ifølge Søren Løntoft Hansen spørge ”Hvad skal man så med Biopharma?” i Novo Nordisk.

Morten A. Sørensen

Se hele udgivelsen her