Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Novo-pengemaskinen biopharma udfordres

Økonomisk ugebrev

torsdag 23. marts 2017 kl. 22:44

Biopharmaceuticals kan tabe mere end 15 procent af omsætningen over de næste tre år. Indtjeningen kommer fra aldrende produkter, der møder stadig hårdere konkurrence. Er pipelinen og køb af udviklingsprojekter nok til at stabilisere på længere sigt?

Novo Nordisks ”lille” division, Biopharmaceuticals, fremstår tilbageholdende og lukrativ. Normalt løber den store division, ”Diabetes and Obesity Care”, med omtalen, mens Biopharmaceuticals i al diskretion leverer mere end en fjerdedel af koncernens samlede driftsindtjening.

Det vil imidlertid ændre sig. I de kommende år vil Biopharmaceuticals for den nye koncernchef Lars Fruergaard Jørgensen blive en af de store udfordringer. Og spørgsmålet om, hvad den ellers så fokuserede Novo Nordisk-koncern skal med denne division, vil blive mere påtrængende. Der er nemlig udsigt til et historisk tilbageslag for Biopharmaceuticals, der allerede i 2019 kan have mistet over 15 procent af den omsætning og indtjening, der i de seneste år har været solidt for opadgående. Den stabilisering på et lavere niveau, der kan bevise divisionens langsigtede levedygtighed, kommer måske først om tre år.

Omsætningen viger
2017 bliver sandsynligvis vendepunktet, hvor mange års vækst i biopharma afløses af vigende salg. Divisionen er i dag, med en omsætning i 2016 på 22,8 mia. DKK, i sig selv Danmarks næststørste pharma-virksomhed, og divisionens driftsresultat er med 12,3 mia. DKK mere end fem gange så stor som Lundbeck.

Novo Nordisk har i årenes løb arbejdet på at udvikle nye præparater udenfor diabetesvirksomheden, med den store satsning på ”et tredje ben” i form af midler mod inflammatoriske sygdomme. Det blev opgivet i 2014 med et tab på 700 mio. DKK til følge.

Aktuelt mangler Biopharmaceuticals nye midler, der fuldt ud kan opveje det omsætningstab, som prispres og øget konkurrence vil udsætte de aldrende succesprodukter for i de kommende år. Ikke mindst ventes et nyt middel (ACE910) fra Roche at blive en alvorlig udfordrer for NovoSeven, selv om der også kan stilles spørgsmål ved det nye middel. Novo Nordisk advarer selv i årsrapporten for 2016 om, at der i 2017 vil være begrænset vækst i Biopharmaceuticals på grund af forstærket konkurrence til blødermedicinen, men koncernen ser muligheder for, at bolt-on-opkøb kan styrkevæksten. Desuden mener selskabet at have en lovende pipeline indenfor både blødermedicin og væksthormoner.

Den øgede konkurrence er hovedårsagen til, at aktieanalytikeren Søren Løntoft Hansen fra Sydbank skønner, at divisionens omsætning i 2017 kan falde til 20,7 mia. DKK for så at falde videre til 19,3 mia. DKK i 2018 og 19 mia. DKK i 2019, og at driftsindtjeningen kan falde i samme takt. Derefter kan omsætningen stabilisere sig på niveauet 19 mia. DKK forudsat at Novo Nordisk får rimelig succes med nye midler til blødersygdomme, der potentielt kan blive godkendt i 2017, vurderer Sydbank-analytikeren.
Brug for ny vækst
Om Novo Nordisk satser tilstrækkeligt på at forsvare pengemaskinen Biopharmaceuticals mod konkurrence er et åbent spørgsmål. Mens udgiften til forskning og udvikling i de seneste år har ligget nogenlunde konstant i diabetesforretningen på omkring 13 procent af omsætningen, er den tilsvarende andel i Biopharma faldet fra over 20 procent i årene 2011 til 2014 til 13-14 procent i 2015-2016.

Se tabel her 

At der er satset mest stabilt i diabetes- og fedme-hovedforretningen har forekommet rimeligt i betragtning af, at denne forretning også har udvist langt den største vækst i årene 2009-2015. Men i en situation, hvor væksten i hovedforretningen bremser kraftigt op, kunne Novo Nordisk godt bruge mere pres på pipelinen i biopharma.

Lars Fruergaard Jørgensen vil på den baggrund nu gerne købe flere udviklingsprojekter udefra. Han har netop i forbindelse med årsregnskabet varslet, at Novo Nordisk kan skrue ned for årets aktietilbagekøbsprogram. Biopharma er en dominerende global udbyder af både blødermedicin og væksthormon, og vil kunne optimere interessante projekter gennem sin store organisation og markedstilstedeværelse verden over.

Opkøb vil formentlig først få indflydelse på noget længere sigt, men i 2020 skulle det være klart, om det er lykkedes at stabilisere Novo Nordisk Biopharmaceuticals. Og hvis ikke? Så kunne man ifølge Søren Løntoft Hansen spørge ”Hvad skal man så med Biopharma?” i Novo Nordisk.

Morten A. Sørensen

Se hele udgivelsen her 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Jobannoncer

Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank