Finans

ATP vil fortsat samarbejde med tvivlsomme partnere

Morten W. Langer

søndag 06. januar 2019 kl. 17:36

I notat til beskæftigelsesministeren skriver ATP, at investeringen i TDC sammen med den omdiskuterede australske kapitalfond Macquarie var helt i overensstemmelse med ATP’s interne regler. ATP skriver også, at man godt vidste, at samarbejdet med Macquarie var forbundet med ekstra store omdømmerisici. Lønmodtagerfonden oplyser, at man har strammet de interne regler omkring vurdering af potentielle omdømmerisici, men altså ikke egentlig eksklusion af samarbejdspartnere, som er uldne i kanten.

På beskæftigelsesministeriets skriftlige spørgsmål om, hvorfor ATP overhovedet gik ind i et samarbejde med Macquarie, vel vidende at den australske kapitalfond er involveret i en aktuel skattesag i forbindelse med Københavns Lufthavne, oplyser ATP, at det slet ikke er i konflikt med ATP’s politikker.

I notatet skriver ATP, at investeringen i TDC ”er analyseret og godkendt i overensstemmelse med vores forretningsgang ‘Due Diligence af en potentiel investering’ samt sædvanlig praksis på området. TDC-investeringen vurderes at være i compliance med ATP’s politik for samfundsansvar i investeringer, ATP’s bestyrelses politik for aktivt ejerskab, ATP’s skattepolitik på det unoterede investeringsområde samt risikopolitik.”

IKKE KRAV TIL PARTNERE, KUN ENKELTPROJEKTER

Ifølge ATP’s interne regler skal samarbejdspartnere som helhed altså ikke leve op til en vis standard for samfundsandsansvar og etik i skattepolitikken. ATP skriver, at ”disse politikker rummer ikke direkte retningslinjer for medinvestorer, men valg af medinvestor er underlagt ATP’s risikopolitik, der tilsiger en vurdering af omdømmerisiko (…). ATP vurderede, at der var en relativt høj omdømmemæssig risiko ved samarbejdet på baggrund af MIRA’s omdømme i Danmark, grundet deres tidligere investering i Københavns Lufthavne AIS. Ud fra en helhedsvurdering konkluderede ATP imidlertid, at aftalegrundlaget og ejerkredsen sikrede tilstrækkelig beskyttelse mod, at en tilsvarende skattesag kunne opstå for TDC AIS, idet de danske pensionskasser har medindflydelse på den strategiske retning samt skatteforhold ved udbetalinger.”

I notatet, som er underskrevet af ATP’s bestyrelsesformand Torben M. Andersen oplyses det dog også, at ATP vurderer, om de aktuelle politikker og forretningsgange er tilstrækkelige. ”Investeringen i TDC overholder ATP’s gældende politikker på området. ATP vurderer imidlertid løbende — ikke mindst på baggrund af den verserende sag — hvorvidt de gældende politikker, forretningsgange og praksis er tilstrækkelige, herunder i forhold til en vurdering af fremtidige medinvestorer og handelsmodparter,” skriver ATP.

ATP vil altså måske ændre reglerne, så der stilles skrappere krav til fremtidige samarbejdspartnere og ikke kun krav til de konkrete fælles investeringsprojekter. Branchekilder vurderer over for Økonomisk Ugebrev, at det virker inkonsistent og ”svagt” at ATP ret beset er parat til at acceptere tvivlsomme samarbejdspartnere, blot det konkrete samarbejdsprojekt er i orden.

Om eventuelle overvejelser om regelstramninger siger pressechef Stephan Ghisler-Solvang, at ATP ikke har ændret de formelle krav til samarbejdspartnere, men risikoen for omdømmeproblemer er strammet op. ”Vi genbesøger vores politikker løbende – og på baggrund af blandt andet Macqaurie-sagen i 2018 har vi i vores politikker og investeringsprocesser tydeliggjort netop den risikodimension, som knytter sig til omdømmemæssige risici.”

Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet problemstillingen . I artiklen hed det: ”Hvor går grænsen for, hvem den halvstatslige lønmodtagerfond ATP skal samarbejdet med om milliardstore investeringer i unoterede selskaber? ATP har de seneste år haft stor fokus på spørgsmå-let, og der blev strammet op på de interne regler sidste efterår. Men blev der strammet nok? ATP-direktør siger, at stramningen vedrører den konkrete investering – og ikke samarbejdspartneren generelt. Lars Koch fra MS mener ikke, at det er godt nok.”

I et interview udtalte daværende direktør Christian Hyldahl: ”ATP skelner mellem, hvor vi har investeret vores egne penge, for eksempel i strukturen omkring TDC, og så hvad medinvestorer har af øvrige aktiviteter – for eksempel Macquaries aktiviteter i andre lande. Det vil sige, at vi tager ansvaret, der hvor vi selv er investeret, men vi kan ikke påtage os et myndighedsansvar i relation til medinvestorers øvrige ageren. Når det er sagt, skal vi selvfølgelig forholde os til det, hvis der opstår kritisable forhold, som vi også gør det i dette tilfælde.”

Macquarie til ATP om udbyttefusk: Vi ville ikke gøre det i dag

Politisk pres på ATP i sagen om samarbejdet med australske MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets) har fået den konsekvens, at den australske koncern, der ejer MIRA nu strammer op omkring skattetænkning, og den kalder i dag misbruget af udbyttegodtgørelse ved aktieudlån for umoralsk . ”Vi ville ikke gøre det igen,” lyder budskabet fra Macquarie ifølge notat fra ATP.

Det massive politiske pres på ATP har tilsyneladende fået den australske finanskoncern til at ændre fuldstændig holdning til kreativ skattetænkning. For at kunne besvare en lang række spørgsmål fra Folketinget og Beskæftigelsesministeriet har ATP måtte gå tæt til Macquarie for at få oplysninger om fondens aktiviteter i forbindelse med de omdiskuterede skattegodtgørelser ved aktieudlån.

I et notat gennemgås tre sagskomplekser om udbyttegodtgørelse, som australske Macquarie Bank har været involveret i. Herom skriver ATP blandt andet, at ”på trods af, at Macquarie i alle tre ovenstående sager har modtaget juridisk- og skatterådgivning, der klassificerede aktiviteterne som lovlige, tilkendegiver Macquarie, at de i dag er af den opfattelse, at det var moralsk forkert at indgå den type af forretninger. Som konkrete initiativer til at understøtte organisationens fokus på samfundsansvar, nævner Macquarie, at der blandt andet er vedtaget en skattepolitik, og at alle “komplicerede” transaktioner skal godkendes i en “Reputational and Conduct Risk Committee.”

ATP oplyser i notatet, at man har tillid til de oplysninger, Macquarie har givet ATP. Men det oplyses også, at der fortsat er dialog om uafklarede forhold, blandt andet Macquarie samarbejde med Sanjay Shah, som angiveligt står bag misbrug og egentlig svindel med statslige godtgørelser af udbytteskat, der har kostet den danske statskasse over tolv milliarder kroner.

ATP skriver, at ”det har endnu ikke været muligt at have kritisk dialog omkring Macquaries indirekte samarbejde med Sanjay Shah, som mistænkes for at være hovedaktør af CumEx-handler med danske aktier.” Og ATP skriver, at ”ifølge Sanjay Shahs noter kontaktede han i 2012 Macquarie med ideen om at gennemføre CumEx handler uden finansieringsbehov (idet handler likviditetsmæssigt netter ud på samme dag). Han noterer, at Macquarie gik med til at on-boarde en række af hans egne kunder, som succesfuldt gennemførte handler i Luxembourg-aktier.”

Endelig skriver ATP, at ”i den kritiske dialog med Macquarie afventer ATP uddybende dokumentation i det omfang, det er muligt for Macquarie at frembringe dette (…). ATP foretager som nævnt ikke nye forretninger med Macquarie, før denne kritiske dialog og “self-cleaning” proces er afsluttet tilfredsstillende.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Ledelse

Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Fra fredagens udgave af ØU Ledelse:  Mauricio Graber fik en vanskelig opgave, da han i 2018 kom til som CEO i meget højt værdiansatte Chr. Hansen. Han har –…
Samfundsansvar
Bo Foged er nyt medlem af Komitéen for god Selskabsledelse
Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål

Seneste nyt

Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Ledelse

2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

NR. DATO TEMA 1 08.01.2021 Globale Megatrends: ledelse, selskabsledelse, bestyrelsesarbejde 2 22.01.2021 x 3 05.02.2021 Survey: Danskernes syn på etik i erhvervslivet, samt C25 selskaber 4 26.02.2021 Danmarks Bedste…

Aktuel artikelserie

Ledelse

Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Fra fredagens udgave af ØU Ledelse:  Mauricio Graber fik en vanskelig opgave, da han i 2018 kom til som CEO i meget højt værdiansatte Chr. Hansen. Han har – især i det sidste halvår –

Andre artikelserier

Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden

Seneste nyt

Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X