Uddrag fra søndagens udgave af ØU Finans
Nationalbanken: Derfor er den reelle vækst i dansk økonomi lavere end de officielle BNP-data
Kære læser
Nationalbanken kom forleden med en ny BNP-prognose for dansk økonomi, hvor medierne over en bred kam hæftede sig ved, at der var tale om en opjustering til 2,4 procent vækst i år.
Hvis man graver sig ned i tallene fra Nationalbanken fremgår det dog klart og tydeligt, at der ligger nogle vigtige mellemregninger for at komme frem til fremgangen. I en tabel opstiller banken, hvad det vil betyde for BNP-væksten, hvis man fraskræller vækstbidraget fra Novo Nordisks produktion i udlandet og genåbning af Tyrafeltet. Så er den hjemlige vækst nede på 0,8 procent.
Nationalbanken har endda antaget, at halvdelen af Novo Nordisk produktionsvækst i år ligger inden for landets grænser. Og medicinalkoncernens chef har allerede sagt, at hovedparten af væksten kommer til at ligge i udlandet, altså med vækst i udenlandske arbejdspladser.
En anden vigtig mellemregning er, at de offentlige udgifter ventes at stige hele 3,0 procent i år mod 0,0 procent sidste år. Regeringens bidrag med krudt og kugler og anden hjælp til Ukraine trækker en stor del af fremgangen. Isoleret set løfter det BNP-væksten med op mod 1,5 procentpoint, uden at det giver ekstra danske arbejdspladser eller skatteindtægter.
Og så ser regnestykket lige pludselig ikke så godt ud: I den indenlandske samfundsøkonomi vil væksten nok snarere bliver minus én procent. Det vil Nationalbanken ikke bekræfte, men den nikker til Økonomisk Ugebrevs tegning af situationen.
Nationalbanken skriver da også om en todelt økonomi i Danmark i år. Den reelle samfundsøkonomi vil blive præget af fortsat afmatning og stigende arbejdsløshed. Billedet passer rigtigt godt med, at industriens afsætning nu bremser hårdt op, mens eksportsalget fortsætter med at buldre derud af.
Det beskrev vi i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Finans under overskriften ”Dansk økonomi viser første store svaghedstegn” . I udgaven bragte vi også en artikel om, at de officielle BNP-vækst tal på alle måder er misvisende, hvis man forsøger at forstå, hvad der sker i den indenlandske økonomi. Problemstillingen har Nationalbanken på bedste vis illustreret i den seneste redegørelse om dansk økonomi.
Vi synes dog, at det er uheldigt, hvis den brede offentlighed og erhvervslivet anvender mediernes unuancerede overskrifter om stærk BNP-vækst i år, til at lægge økonomiske planer. For så kommer de meget galt afsted.
I denne udgave har vi også et tema om den danske First North vækstbørs og fremtiden for et selvstændigt dansk aktiemarked. Det har vi snakket med chefen for NasdaqOMX om.
Vi fortsætter vores nye artikelserie om de ca. 60 danske family offices, og går vi også tæt på de store finansvirksomheders rapportering om klima, hvor der de seneste år er sket kæmpe kvalitetsfremskridt.
God læselyst
Morten W. Langer Chefredaktør