Danmarks bedste Kapitalfond: Gro Capital

I Økonomisk Ugebrevs årlige rating af de danske kapitalfonde bliver GRO Capital kåret som Danmarks bedste kapitalfond. Den går frem fra en fjerdeplads fra sidste år. Som nummer to kommer VIA Equity under ledelse af John Helmsøe-Zinck, med en markant forbedring fra sidste års niendeplads. Årets tabere er Jysk-Fynsk Kapital efter Maj Invest, som er næstringeste. Sidste års vinder, Catacap, rykker ned på en fjerdeplads ud af de 14 ratede kapitalfonde.

GRO Capital med Lars Dybkjær, tidligere Dansk Kapitalanlæg, i spidsen har siden etableringen i 2014 ikke gjort meget væsen af sig i det i offentlige rum, og medieomtalen af kapitalfonden har været meget sparsom. GRO Capital tager årets førsteplads med tre porteføljeselskaber placeret i den øverste tredjedel af feltet, anført af Boyum It Solutions, og denne stabilitet i solid performance de seneste år har været tilstrækkeligt til en førsteplads i år.

GRO Capital ligner på mange måneder årets nummer to, nemlig VIA Equity, der også har den altovervejende hovedvægt inden for software og it. Derfor er det næppe heller en tilfældighed, at de to fonde faktisk har et porteføljeselskab sammen, nemlig Adform, hvor GRO Capital kom med penge for halvandet år siden, da det glippede med en børsnotering af Adform i december 2018 midt i et voldsomt børsuvejr.

Klarede coronakrisen
Årets hurtigløber, VIA Equity, præsterede sidste år solid fremgang i tre ud af fire porteføljeselskaber, som indgår i dette års rating. Fonden, som arbejder med buyout under ledelse af John Helmsøe-Zinck, har klaret sig næstbedst blandt de 14 undersøgte fonde, og den gode udvikling er fortsat i år under COVID-19-krisen, fortæller John Helmsøe-Zinck i et interview i denne temaudgave.

VIA Equity har fokus på europæiske virksomheder inden for teknologi og software, og det har som bekendt været et godt sted at være det seneste halve år, også når det gælder udviklingen i værdiansættelserne. Læs interview med John Helmsøe-Zinck på side 16.

Det skal bemærkes, at der i årets ratinganalyse af de bedste kapitalfonde kun indgår porteføljeselskaber, som har været ejet af de enkelte kapitalfonde i hele 2017, 2018 og 2019, og det ekskluderer selskaber, der er opkøbt eller frasolgt de seneste år. Der kan altså godt være gennemført succesfulde exits, som ikke indgår i analysen.

Det betyder eksempelvis, at Axcel ikke indgår med ét eneste selskab i dette års rating. Med andre ord måles på performance for de enkelte fondes ejerskab i to hele år. Det sker på tre målepunkter, nemlig udvikling i bruttoresultat, udvikling i ebitda og udvikling i ROIC, som vægter lige meget i den samlede rating.

Læs også:  Erhvervsministeriet ved ikke, hvor mange statsstøttekroner der er udbetalt til selskaber med skattelyejere..

Gennemgang af de 100 porteføljeselskaber blev bragt i den seneste udgave af Økonomisk Ugebrev Finans, med tabeloversigter over performance i hvert enkelt porteføljeselskab.

Bundplaceringen i årets rating får Maj Invest, der indgår med tre selskaber. Svendsen Sport ligger på en moderat god placering midt i feltet, men Vega Sea og især Sticks ’N Sushi har store udfordringer. Sushi-kædens regnskab går frem til juni 2019, og der er ingen grund til at antage, at det afsluttede nye regnskabsår bliver meget bedre efter coronanedlukninger.

Over to år er bruttoresultatet dykket fra 173 mio. kr. til 162 mio. kr., og ebitda blev i sidste regnskabsår minus 14 mio. kr., mod plus 17 mio. kr. to år tidligere.

Ledelsen forklarer, at der i regnskabsåret blev afholdt store restruktureringsomkostninger: ”The fiscal year was heavily impacted by significant one-off costs related to restructuring our organisation as well as extraction from previously engaged contractually property commitments.

Given the significantly one-off costs the EBITDA for the fiscal year ended negative at DKK 13.6 million. Increasing competition on especially the Danish market made the financial year 2018/19 an operational tough year. Beside increasing competition, increasing raw material prices and labour cost due to labour shortage have become a constant pressure on earning margins over the last years.”

I regnskabet, som er aflagt den 28. november 2019, altså før corona, hedder det om det nye regnskabsår, at ”In 2019/20 organic growth in our existing restaurants as well as operational excellence is our primary focus areas.

We will to invest to strengthen our value chain into the restaurants, continue training our staff and implement uniform processes as well as investing into our brand. The company expects to deliver an EBITDA for the financial year 2019/20 in the range between DKK 10 – 15 million.”

Næstdårligt i årets rating ligger Jysk-Fynsk Kapital, der indgår med fire selskaber i opgørelsen. Kun ét af selskaberne har klaret sig moderat godt, nemlig KE Fibertec, der ligger i midlerfeltet, når det gælder vækst i ebtida, mens det halter en del med de andre selskaber. Især United Textile Group og Hi- Con ser ud til at være stærkt udfordrede.

Læs også:  Ugens vigtigste analyser fra finanshusene

United Textile Group har været presset de seneste år, med et fald i bruttofortjenesten fra 21 mio. kr. i 2017 til 12 mio. kr. sidste år. Ebitda er i samme periode dykket fra 8 mio. kr. til et lille minus. Virksomhedens aktivitet er design, produktion og salg af mode- og fritidstøj. Koncernen er ordreproducerende til storaftagere på det europæiske marked. Om konsekvenser af coronakrisen skriver ledelsen:

”Med afsæt i selskabets nuværende ordrebeholdning og de tilkendegivelser, som selskabet har fået fra de største kunder samt det forhold at de samlede ordreannulleringer er begrænsede, er det fortsat selskabets vurdering, at resultatet for 2020 vil blive positivt på trods af den igangværende Corona krise.”

VIA Equitys porteføljeselskab Adform, der stod foran en børsnotering i slutningen af 2018, øgede sidste år både bruttoresultat og ebitda, som før omkostninger til den planlagte IPO blev fordoblet til 12 mio. euro, mod 6 mio. euro to år tidligere. Børsnoteringen blev udsat med henvisning til de meget urolige børsmarkedet i december 2018, som dog efter nogle få måneder blev afløst af en ny børsfest, med hjælpe fra den amerikanske centralbank.

Adform, der arbejder med automatisering af arbejdsprocesser i reklameindustrien, skriver i regnskabet, at der i 2019 blev gennemført en restrukturering med henblik på at nedbringe omkostningerne, og der blev tilført 30 mio. fra GRO Capital, som er en del af ejerkredsen. Selskabet arbejder i 16 lande med 681 ansatte.

Ved regnskabets aflæggelse var COVID-19 ved at bide sig fast, og i lyset heraf skriver ledelsen: “With the global outbreak of the Corona virus and subsequent drop in digital marketing budgets, it has been necessary for Management to revise its outlook and expectations for the year. At the date of approval of the annual report, Management expects flat to single digit decline in revenues compared to 2019. Management is committed to mitigate the revenue effects of the COVID-19 while at the same time safeguarding execution of the long-term strategy. EBITDA for 2020 is expected to land above 2019 levels but below initial plan.”

MWL

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her