Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Dansk equity crowdfunding på vej mod sultedød

Peder Bjerge

mandag 13. maj 2019 kl. 0:16

Udenlandske crowdfunding-platforme tromler de danske aktører, før de overhovedet er kommet rigtigt i gang. Det danske marked for crowdfunding er for lille til at kunne konkurrere med mere trafikerede internationale platforme, vurderer formand for Dansk Crowdfunding Forening. Nu søger danske virksomheder til udlandet.

Regeringen har i flere rapporter fremhævet crowdfunding som vigtig for at skaffe kapital til nye vækstvirksomheder. Og sidst har embedsmænd i Vækstplan for kreative virksomheder i denne måned peget på, at der er ”…et potentiale for at gøre det nemmere at bruge crowdfunding i Danmark…” Men erkendelsen fra embedsværket og politikerne kommer alt for sent, vurderer bestyrelsen for Dansk Crowdfunding Forening.

”Det danske marked for equity crowdfunding står stille, mens det vokser i udlandet,” siger Michael Eis, foreningens formand og stifter af den danske reward crowdfundingplatform Booomerang. Equity crowdfunding er et udbud af ejerandele i en virksomhed, mens reward crowdfunding giver en belønning til de, der bidrager til finansiering. En ny opgørelse viser, at den største europæiske platform, engelske Funding Circle, i sin levetid har formidlet knap 5,4 mia. euro. Den største danske platform på listen, Flex Funding, ligger som nummer 46 med knap 21 mio. euro i formidlet kapital.

GENEREL STAGNATION

Vækstfonden arbejder for tiden med en analyse af det danske marked for crowdfunding. Selv om der endnu mangler tal fra alle i markedet, peger det i retning af, at der generelt er stilstand hvis man renser for enkeltstående store projekter. Vækstfondens analyse ventes at vise, at markedet for crowdfunding generelt er faldet godt 20 procent i perioden 2017-2018, hvis man holder et stort projekt som virksomheden Mate udenfor.

”Når det gælder equity crowdfunding, ser vi desværre det, vi hele tiden har frygtet, nemlig at danske virksomheder søger til udenlandske platforme, netop fordi det marked er ikke eksisterende i Danmark,” siger Michael Eis.

Et andet af Dansk Crowdfunding Forenings medlemmer, Frederik Ploug Søgaard, der til daglig arbejder med forretningsudvikling i investornetværket Keystones, er enig. Det danske marked har ikke meget til at byde på, når det gælder equity crowdfunding. ”Selv er jeg meget fascineret af estiske Funderbeam, fordi de har et sekundært marked for ejerandele, som næsten er mere velfungerende end Nasdaq First North. Her er der en høj likviditet. Så lige så snart du har investeret i en start-up, kan du handle i selskabets papirer,” siger Frederik Ploug Søgaard.

Ifølge den seneste analyse fra Keystones er der fire årsager til, at det danske marked ikke er på højde med udlandet. For det første har der, trods flere analyser fra ministerier og brancheorganisationer samt tilkendegivelser fra de politiske partier, ikke været den fornødne politiske vilje til for alvor at skubbe et dansk crowdfundingmarked i gang. ”Vi har gennem årene ikke haft regeringer, der har været villige til at gøre det tilstrækkeligt fordelagtigt at investere i start-ups,” siger Frederik Ploug Søgaard.

En sammenligning mellem de engelske og danske skatteregler, som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev, viste store forskelle. Engelske investorer har simpelthen større fordele ved at investere i iværksættervirksomheder end danske investorer. En anden stor hindring er de danske selskabsretlige regler, fremhæver Frederik Ploug Søgaard. Han peger på, at det efter dansk ret kun er muligt for aktieselskaber at udbyde deres aktier til offentligheden. Problemet er bare, at langt hovedparten af start-ups ikke er aktieselskaber. De er typisk anpartsselskaber eller iværksætterselskaber.

NEMT REGNESTYKKE

Det tredje forhold er, at Danmark, ifølge Frederik Ploug Søgaard, er for lille et marked til, at der kan komme det fornødne volumen af vækstselskaber, der vil hente kapital gennem crowdfunding. Skal danske crowdfundingplatforme have det fornødne volumen, er de nødt til at markere sig på udenlandske markeder.

”Og så er de oppe mod konkurrenter, der har været på markedet i mange flere år. De er meget længere fremme. Skal man skabe et dansk alternativ, må man arbejde med en anderledes forretningsmodel,” siger Frederik Ploug Søgaard. Endelig er der i Danmark stadig ikke en kultur gearet mod at hente penge gennem crowdfunding, mener Michael Eis: ”Mange virksomheder spilder simpelthen tiden på at gå til banken først. Og der ved vi jo godt, hvordan det kommer til at gå.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank