Log ind
Log ind
Finans

Dansk equity crowdfunding på vej mod sultedød

Peder Bjerge

mandag 13. maj 2019 kl. 0:16

Udenlandske crowdfunding-platforme tromler de danske aktører, før de overhovedet er kommet rigtigt i gang. Det danske marked for crowdfunding er for lille til at kunne konkurrere med mere trafikerede internationale platforme, vurderer formand for Dansk Crowdfunding Forening. Nu søger danske virksomheder til udlandet.

Regeringen har i flere rapporter fremhævet crowdfunding som vigtig for at skaffe kapital til nye vækstvirksomheder. Og sidst har embedsmænd i Vækstplan for kreative virksomheder i denne måned peget på, at der er ”…et potentiale for at gøre det nemmere at bruge crowdfunding i Danmark…” Men erkendelsen fra embedsværket og politikerne kommer alt for sent, vurderer bestyrelsen for Dansk Crowdfunding Forening.

”Det danske marked for equity crowdfunding står stille, mens det vokser i udlandet,” siger Michael Eis, foreningens formand og stifter af den danske reward crowdfundingplatform Booomerang. Equity crowdfunding er et udbud af ejerandele i en virksomhed, mens reward crowdfunding giver en belønning til de, der bidrager til finansiering. En ny opgørelse viser, at den største europæiske platform, engelske Funding Circle, i sin levetid har formidlet knap 5,4 mia. euro. Den største danske platform på listen, Flex Funding, ligger som nummer 46 med knap 21 mio. euro i formidlet kapital.

GENEREL STAGNATION

Vækstfonden arbejder for tiden med en analyse af det danske marked for crowdfunding. Selv om der endnu mangler tal fra alle i markedet, peger det i retning af, at der generelt er stilstand hvis man renser for enkeltstående store projekter. Vækstfondens analyse ventes at vise, at markedet for crowdfunding generelt er faldet godt 20 procent i perioden 2017-2018, hvis man holder et stort projekt som virksomheden Mate udenfor.

”Når det gælder equity crowdfunding, ser vi desværre det, vi hele tiden har frygtet, nemlig at danske virksomheder søger til udenlandske platforme, netop fordi det marked er ikke eksisterende i Danmark,” siger Michael Eis.

Et andet af Dansk Crowdfunding Forenings medlemmer, Frederik Ploug Søgaard, der til daglig arbejder med forretningsudvikling i investornetværket Keystones, er enig. Det danske marked har ikke meget til at byde på, når det gælder equity crowdfunding. ”Selv er jeg meget fascineret af estiske Funderbeam, fordi de har et sekundært marked for ejerandele, som næsten er mere velfungerende end Nasdaq First North. Her er der en høj likviditet. Så lige så snart du har investeret i en start-up, kan du handle i selskabets papirer,” siger Frederik Ploug Søgaard.

Ifølge den seneste analyse fra Keystones er der fire årsager til, at det danske marked ikke er på højde med udlandet. For det første har der, trods flere analyser fra ministerier og brancheorganisationer samt tilkendegivelser fra de politiske partier, ikke været den fornødne politiske vilje til for alvor at skubbe et dansk crowdfundingmarked i gang. ”Vi har gennem årene ikke haft regeringer, der har været villige til at gøre det tilstrækkeligt fordelagtigt at investere i start-ups,” siger Frederik Ploug Søgaard.

En sammenligning mellem de engelske og danske skatteregler, som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev, viste store forskelle. Engelske investorer har simpelthen større fordele ved at investere i iværksættervirksomheder end danske investorer. En anden stor hindring er de danske selskabsretlige regler, fremhæver Frederik Ploug Søgaard. Han peger på, at det efter dansk ret kun er muligt for aktieselskaber at udbyde deres aktier til offentligheden. Problemet er bare, at langt hovedparten af start-ups ikke er aktieselskaber. De er typisk anpartsselskaber eller iværksætterselskaber.

NEMT REGNESTYKKE

Det tredje forhold er, at Danmark, ifølge Frederik Ploug Søgaard, er for lille et marked til, at der kan komme det fornødne volumen af vækstselskaber, der vil hente kapital gennem crowdfunding. Skal danske crowdfundingplatforme have det fornødne volumen, er de nødt til at markere sig på udenlandske markeder.

”Og så er de oppe mod konkurrenter, der har været på markedet i mange flere år. De er meget længere fremme. Skal man skabe et dansk alternativ, må man arbejde med en anderledes forretningsmodel,” siger Frederik Ploug Søgaard. Endelig er der i Danmark stadig ikke en kultur gearet mod at hente penge gennem crowdfunding, mener Michael Eis: ”Mange virksomheder spilder simpelthen tiden på at gå til banken først. Og der ved vi jo godt, hvordan det kommer til at gå.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]