Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske Bank-aktionærer raser over hvidvaskmelding

Morten W. Langer

fredag 21. september 2018 kl. 17:55

Danske Banks aktionærer og andre private investorer finder bankens rapportering og dragne konsekvenser helt utilstrækkelige, viser et survey med knap 600 svar fra erfarne privatinvestorer. Blandt andet vurderer 75 procent, at bankens bestyrelse burde have fyret Thomas Borgen på gråt papir, og 63 procent mener, at sagen langt fra er lukket. Hele 24 procent af kunderne overvejer at droppe banken.

Stormvejret omkring Danske Banks hvidvasksag er på ingen måde slut. Der vil i lang tid fremover være usikkerhed om ledelsesforholdene, og om bankens ledelse overhovedet har modet og handlekraften til at navigere banken.

Samtidig har Finanstilsynet valgt at genåbne sagen, og det er fortsat uafklaret, hvor stor en milliardbøde banken får. Økonomisk Ugebrevs survey viser, at 19 procent af respondenterne mener, at bøden bliver over 21 mia. kr. Og kun 9 procent tror på, at banken slipper uden en milliardbøde. En kæmpe bøde er langt hen ad vejen indbygget i den aktuelle aktiekurs, der er påvirket negativt af udsigten til lavere aktietilbagekøb de kommende år.

Men aktiekursen er uden tvivl også påvirket negativt af en risikopræmie for ringere omdømme, et langvarigt ledelsesvakuum og sandsynligvis også tab af kunder og forretning fra de mest velstillede og etikkritiske investerings- og erhvervskunder.

Læs også: Danske Bank-aktien ramt af FT-syndrom

På spørgsmålet ”vurderer du, at banken på troværdig vis nu har redegjort tilfredsstillende for, hvad er er sket, og hvordan banken nu forsøger at undgå gentagelser?” svarer 32 procent ”nej, slet ikke”, og andre 18 procent ”nej, i mindre grad.” Halvdelen mener altså ikke, at sagen er lukket. Andre 37 procent svarer ja, i høj grad eller i nogen grad.

58 procent af respondenterne mener ikke, at banken og bankens bestyrelse har draget de nødvendige konsekvenser af de ulovlige hvidvasktransaktioner, samt den manglende action for at få lukket for ulovlighederne fra tilbage i 2014. Hele 73 procent mener, at bankens bestyrelse burde have fyret Thomas Borgen på gråt papir, og kun 14 procent er uenig i, at dette skulle være sket.

Læs også: Danske Bank presset af hvidvask-sagen

I kommentarerne til dette spørgsmål hedder det blandt andet, at ”det er helt utilstedeligt at bestyrelsen ikke griber til handling, men står i kø ved håndvasken og vender ryggen til.”

”Banken har jo åbenbart slet ikke styr på deres forretning, og som begynder at blive vedvarende, da der heller ikke på til finanskrisen var styr på ret meget i Danmarks største bank. Men alligevel sender de altid øverste ledelse ud med guldrandede vilkår.”

”Han har slet ikke levet op til sit ansvar som meget højt betalt direktør. Det er ganske urimeligt at han skal have mine penge med som fratrædelsesgodtgørelse.”

”Det kan bare ikke være rigtigt, at han smutter med 13-20 mio. i lommen, når han ikke har levet op til sit ansvar!!!”

Læs også: Fit & Proper: Thomas Borgen tæt på et rødt kort

Flere af kommentarerne kredser også omkring problemstillingen med, hvor Danske Banks bestyrelse – og især bestyrelsesformand Ole Andersen – har været i dette forløb, og hvad den har været vidende om. Blandt andet hedder det i kommentarer, at ”bestyrelsen må også have været vidende herom. Revisionen går direkte til bestyrelsen, ligesom personen som har skrevet, det kan næppe kun være til direktionen hvad med de øvrige medlemmer hvad fik de at vide hvornår, hvordan.”

”Jeg synes, at det vidner om meget dårligt forretningsførelse, og at bestyrelsen slet ikke er sin opgave voksen. Han har enten totalt løjet overfor OA (og det tror jeg ikke) eller OA har vist det — (og det tror jeg 110 pro. på) og han skal fyres først! Øverste leder (best. formand) har det ultimative ansvar !!”


I fredagens udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse bringer vi en analyse fra en svensk banketikforsker og en kommentar, som begge søger at beskrive bankens aktuelle ledelsesproblem. For når man skærer ind til benet, handler det fra nu af om ledelsesforhold tæt på det kaotiske, om ledelseskulturen – og om hvorvidt de ansvarlige er de rigtige til at stå for oprydningen. Bundlinjen er: Det er de ikke, hedder det.

Konklusionen er, at banken aktuel totalt sejler ledelsesmæssigt, da bestyrelsen tilsyneladende ikke har følt sig klædt på og kompetent til både at skille sig af med Thomas Borgen og Ole Andersen, hvilket er nødvendigt for at få ryddet op og skabt fokus på den fremtidige forretningsdrift.

Læs også: Danske Banks Thomas Borgen bør gå af

Jo længere det trækker ud med ledelsens – og mediernes – fokus på hvidvasksagen, jo mere risikerer banken at tabe omdømme og kunder. Økonomisk Ugebrevs survey viser, at 71 procent af respondenterne mener, at Danske Bank på bagkant af sagen vil miste kunder det kommende år.

Hvad værre er, så viser surveyet også, at en stor del af bankens nuværende kunder overvejer at flytte væk, efter hvidvasksagen nu har fået fornyet fokus. Af de aktuelle kunder i Danske Bank svarer 3 procent, at de allerede har droppet banken, og andre 24 procent overvejer at gøre det. Hvis det var let at skifte bank, ville en stor andel af dem sikkert også gøre det. Men ofte vil bøvlet med at flytte betyde, at de alligevel bliver. Og det har selvfølgelig også betydning, at Danske Bank i bund og grund er en velfungerende bank, som blot har etiske og moralske problemer på toppen, og at hvidvaskproblemerne ledelsesmæssigt er håndteret ualmindelig klumpet og inkonsekvent. Bankens etiske problemer på toppen betyder noget for nogle, men ikke for alle.

Det har i medierne være drøftet, om hvidvasksagen kunne ryste Danske Bank med en kæmpebøde fra myndighedernes side, og det er næppe tilfældet. Banken er meget lønsom og kapitalstærk. Surveyet viser godt nok, at 20 procent af respondenterne venter en bøde på over 21 mia. kr. Det vil være uproblematisk for banken, der også kan håndtere større bøder. Aktietilbagekøbet er på 10 mia. kr. årligt, så der vil højst blive tale om to-tre års manglende aktietilbagekøb.


Skal banken videre herfra, er tre actions helt nødvendige: For det første en afklaring omkring myndighedsbøder, samt eventuelt andre sanktioner. For det andet en udskiftning i toppen, både i direktion og bestyrelse. For det tredje synlige signaler om et kulturskifte, med meget mere fokus på samfundsansvarlige tiltag. Økonomisk Ugebrev Ledelse bringer i næste udgave respondenternes synspunkter omkring netop dette ”oprydningsarbejde.”

Sådan har vi gjort: Økonomisk Ugebrevs survey af investorernes og kunders oplevelse af Danske Banks hvidvaskskandale er baseret på et elektronisk spørgeskema, udsendt til 7.000 brugere af Økonomisk Ugebrevs investeringsnyheder. Spørgsmålene er udsendt efter Danske Banks fremlæggelse af hvidvaskredegørelsen. Svarene er anonyme. Vi har modtaget 587 svar, hvoraf 56 procent angiver, at de er aktionærer i Danske Bank. 3 procent af de aktuelle aktionærer overvejer at sælge deres aktier. 9 procent, som ikke er aktionærer, overvejer at købe aktier. Tidligere læserundersøgelser har vist, at læserne i Økonomisk Ugebrevs investeringsunivers altovervejende er mænd, plus 50 år, med typisk en investeringsformue over 3 mio. kr.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Nyt job
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Nyt job
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
Nyt job
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Nyt job
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Nyt job
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank