Finans

Danske pensionskasser misser lukrative venturegevinster

Carsten Steno

torsdag 18. marts 2021 kl. 6:58

Danske investeringer i venture er begyndt give fine afkast. Det har udenlandske investorer og familiekontorer opdaget, mens danske pensionskasser tøver.  ”De styres langt hen ad vejen af makroøkonomer fra investeringsmiljøet, ” lyder den slet skjulte kritik fra tidligere direktør i Vækstfonden. Fagredaktør Carsten Steno fortæller historien.

Hidtil har danske pensionskasser stort set holdt sig væk fra investeringer i dansk venture, fordi de historiske afkast har været dårlige. Men det har ændret sig dramatisk i de senere år, hvor ventureinvesteringer har givet rigtig gode afkast. Det gælder f.eks. Danmarks største venturefond, Seed Capital, der i 2020 har præsteret et afkast på 890 mio.kr., eller næsten 100 pct. af den investerede kapital.

Alligevel viser Økonomisk Ugebrevs rundspørge til seks store pensionskasser, at dansk venture fortsat vil udgøre en meget beskeden del af de alternative investeringer i pensionskasseregi. To pensionskasser investerer slet ikke i venture, mens fire andre investerer en smule, men fortrinsvis i udenlandsk venture eller via Dansk Vækstkapital, som på Vækstfondens vegne investerer i dansk venture.

USA er foran
Derved risikerer de at gå glip af store afkast, mener tidligere adm. direktør i Vækstfonden Christian Motzfeldt. Han peger på, at USA er foran Europa og Danmark, når det gælder nye højteknologiske virksomheder og platforms-virksomheder, og det skyldes i høj grad, at amerikanske universiteter og pensionsfonde investerer massivt i ventureselskaber, der finansierer de nye virksomheder.

”De ser investeringer i venture som et led i en klog porteføljeforvaltning, mens danske pensionsfonde ser venture som en alt for stor risiko. De danske fonde drives og styres af makroøkonomer, som ofte er langt væk fra investeringsmiljøet. De går efter langsigtede, stabile afkast uden den store risiko. Men de er blevet sværere at opnå i det nuværende lavrente-miljø”, siger Christian Motzfeldt.

Han påpeger, at den beskedne pensionskasseinteresse for venture betyder, at mange nye lovende danske virksomheder går til udlandet efter kapital. Det betyder, at de i længden i endnu højere grad end ellers har fokus på udlandet, og derfor vokser mindre herhjemme.

Den samme kritik kommer fra Michael Moesgaard Andersen, storinvestor og serieiværksætter, der peger på, at næsten halvdelen af de 50 største dansk-startede tech-virksomheder ikke længere er i Danmark. Selskaber, der ifølge Moesgaard har skabt 48.000 nye arbejdspladser og en værditilvækst på 500 mia. kr. indenfor de seneste tre år.

Også Seed Capitals ledende partner Ulla Brockenhuus-Schack har sluttet sig til kritikken og peger på, at kapitalen til ventureinvesteringer i danske virksomheder fortrinsvis kommer fra statens vækstfond, familiekontorer, private investorer og udlandet, men ikke fra pensionskasserne.

Små beløb
Økonomisk Ugebrev har spurgt seks pensionskasser, hvor stor en del danske ventureinvesteringer udgør af deres samlede investeringer .

To pensionsselskaber, nemlig P+ og AP Pension har slet ikke venture som fokusområde. PFA havde ved udgangen af 2020 investeret 240 mio. kr. i dansk venture. Generelt udgjorde ventureinvesteringer i PFA 1,5 mia. kr., eller 3,2 pct. af de samlede alternative investeringer.

Industriens Pension investerede 150 mio. kr. i dansk venture i 2020 og 1,1 mia. i segmentet i alt. Pensionskassens samlede investeringer i venture, fortrinsvis udenlandsk, udgør 8,3 mia. kr., eller 38 pct. de unoterede  aktier.

PensionDanmarks venture-investeringer udgør beskedne 4 pct. af de samlede investeringer inden for kategorien unoterede aktier. Desuden har kassen investeret i Dansk Vækstkapital, der investerer i danske venturefonde.

Danica investerede i 2020 68 mio. kr. i dansk venture.

Dette skal ses i forhold til, at der i 2020 alene i følge Vækstfonden blev investeret knap 4 mia. kr. i dansk venture, fordelt på 68 investeringer.

I Aktive Ejere, der repræsenterer ventureselskaberne, ser man meget gerne, at pensionskasserne investerer mere i venture: ”Vi oplever ofte, at lovende danske virksomheder flytter til udlandet, fordi der mangler risikovillig kapital herhjemme. Hvis bare en lille del af de formuer, som pensionskasser forvalter, blev investeret i danske starts ups, ville det skabe bedre forudsætninger for vækst og fastholdelsen af virksomheder i Danmark”, siger kommunikationschef  i Aktive Ejere Mads Havskov Hansen.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

PensionDanmark
PensionDanmark søger medlemsrådgiver i Jylland
Jylland
01-06-2021
PenSam søger jurist i Farum – vikariat
Farum
07-06-2021
Sparekassen Sjælland-Fyn søger filialsupporter med speciale i bolig og kreditsager
Holbæk
21-05-2021
Finanstilsynet søger vicekontorchef til tilsynet med investeringsfonde & banker på investeringsområdet
København
18-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]