Finans

Det første lille pust i ejendomsskatte-stormen

Sten Kristensen

søndag 18. august 2019 kl. 20:49

Ved en fejl er 1200 boligejere gennem ti år ikke opkrævet ejendomsværdiskat. Tabet for myndighederne har været cirka 10 mio. kr. om året, svarende til cirka 85.000 pr. boligejer over hele perioden. Man kan også anskueliggøre det sådan, at de berørte boliger har en gennemsnitlig værdi i underkanten af 5 mio. kr. Det er altså ikke helt små knaldhytter, vi taler om, og ejerne må have evnerne til at navigere i tilværelsen – herunder til at forstå, at de naturligvis skal betale ejendomsværdiskat som alle andre. På den anden side er det også klart, at Skat har begået en fejl. Umiddelbart er det sådan en sag, der gør livet værd at leve for jurister. De kan bladre i deres lovbøger og domssamlinger og finde fortilfælde. Og findes sådanne fortilfælde ikke med tilstrækkelig præcision, kan de lade en prøvesag tage hele turen gennem retssystemet.

Men juristerne synes at være blevet snydt for fornø-jelsen, for det bliver tilsyneladende ikke dem, som skal finde hoved og hale i det hele. I stedet er det noget, politikerne sidder og forhandler om på Christiansborg, og Morten Bødskov er den anden skatteminister, der prøver at samle et flertal om en afvejning mellem, at de berørte skal have en rabat, men også betale ejendomsværdiskat som alle andre. Den politiske indblanding er mystisk, for normalt siger man, at politikere skal holde sig på lang afstand af sagsbehandling, og på endnu længere afstand af det, som hører under domstolene. Børsen , som fortalte historien onsdag, bringer ikke læserne informationer om, hvorfor det er anderledes i denne sag.

Men det kommer måske senere, for sidst på året vil Vurderingsstyrelsen forsøgsvis begynde at offentliggøre de første nye ejendomsvurderinger. Og fra næste år er det alvor for landets boligejere, når det nye ejendomsskattesystem træder i kraft. Det indebærer en hård konsekvens, som den tidligere regering gjorde sit bedste for at sminke væk: Boligejerne kan generelt forvente betydeligt højere skatter, samtidig med at klageadgangen stort set bliver afskaffet. Hvordan dét skal gå, har man fået en forsmag på med sagen om de 1200 boligejere. Ikke engang over for denne lille gruppe af velstillede borgere havde politikerne is i maven til at lade sagsbehandlingen og retssystemet gå sin gang og sørge for overholdelsen af ejendomsskattelovgivningen. Der er altså udsigt til kaos. Dagbladet Børsen bragte historien på side 17. Næste gang, vi hører om den, kan den være på side 1.

HBO: INVESTERINGERNES MOZART – ELLER RAIN MAN

Da Warren Buffet var ung, skete det, at hans daværende hustru blev ramt af en hård influenza. Det var så slemt, at hun var usikker på, om hun kunne komme ud af sengen, så hun bad sin mand om at finde en gammel gryde eller lignende, som hun i nødsfald kunne bruge som natpotte. Warren gik ned i køkkenet, og hun hørte ham skramle. Så kom han tilbage med et dørslag; altså en si til madlavning. Hun påpegede, at den ikke var velegnet til formålet. Warren måtte igen lede køkkenet igennem, og nu kom han tilbage med samme si – og en høj bakke til at stille den på.

Historien fremgår af HBO’s dokumentar Becoming Warren Buffet . Situationen med dørslaget afspejler ikke, at verdens mest succesfulde nulevende investor er meget distræt eller excentrisk. Han er, hvad man vel vil kalde autist. Han kan på ingen tid danne sig et overblik over en virksomheds økonomi, og han kan huske detaljerne. Men han kan ikke huske farven på væggene i sit hjem, og han har svært ved social omgang med andre mennesker.

Dokumentaren er meget tankevækkende, og f.eks. sætter den de utallige bøger og artikler, der har lovet at lære læserne Warren Buffets tricks, i relief. Det ville give lige så meget mening at bilde folk ind, at de kunne lære at komponere ligesom Mozart, ved at lytte til den gamle mesters værker. I et bredere perspektiv fortæller historien noget om den magt, der bliver koncentreret sammen med kapitalen, og som fra og med finanskrisen har været kontroversiel.

Warren Buffet har fået sin magt ved et tilfælde, og den har ikke været en drivkraft for ham. Han befinder sig bare kun godt, når han tumler med enorme datamængder. Rigdom interesserer ham heller ikke. Han har levet forholdsvis beskedent, så næsten hele den enorme formue bliver foræret til velgørenhed. Her går dokumentaren fra at være interessant til at være let forstemmende. Man fornemmer, at Warren Buffet selv, med sine beskedne sociale evner, ikke er dygtig til den del. Den er der så andre, bl.a. Bill Gates, der gerne vil hjælpe ham med. Men der er forskel på velgørende formål, og den, der bestemmer, hvem der skal have, og hvem der ikke skal have, har meget stor magt. På sin vis større end den magt, der fulgte som virksomhedsleder, mens formuen blev skabt.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Børsnotering af HusCompagniet ved at udvikle sig til gigantfiasko

Ifølge en børsmeddelelse har Danske Bank som stabiliseringsagent i nynoterede HusCompagniet været nødsaget til at foretage massive støtteopkøb for at undgå, at aktiekursen styrtdykkede under noteringskursern, på grund af…
Formue
Langers Skarpe: Aktiehistorien er nu lige ud af landevejen. Eller er den?
Formue
ØU Trader: Porteføljen fortsætter opad, slutter ugen i + 36% i 2020
Samfundsansvar
Nordisk pensionssektor en af de mest transparente i EU
Samfundsansvar
Usikkerhed om EU Green Deal gift for Rockwools potentiale
Samfundsansvar
Intelligent skideballe til erhvervslivets CSR-indsatser
Samfundsansvar
Klimaplan skaber tvivl om aftale med Aalborg Portland
Samfundsansvar
EU Ombudskvinde: Kommissionen fejlede ved at hyre BlackRock som ESG-rådgiver
Finans
Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken/ FCK høster milionstort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer

Seneste nyt

Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Formue

Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”

Fra Zerohedge: To say that this week’s Pfizer virus news was seen by markets as positive for risk assets would be an understatement: according to BofA’s Chief Investment Strategist…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger

Seneste nyt

Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X