Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

DONG skal agere i en foranderlig verden

Josephine Daniel

søndag 05. juni 2016 kl. 15:22

Udsigterne for DONG Energy er i høj grad afhængige af forhold, som koncernen og dens ledelse ikke har stor indflydelse på. Det illustrerer vi i det følgende med henvisning til grafikker og data fra de analyserapporter, bankerne har udarbejdet op til DONG’s børsnotering.

Mens den aktuelle værdi af DONG estimeres for ca. trefjerdedels vedkommende til at være baseret på havvindmølle-forretningen, forklares resten med Olie & Gas-forretningen for 8-9 procent af den aktuelle børsværdi. De resterende ca. 15-18 procent kan danske tillægges energidistributions forretning. Ingen af de to sidstnævnte forretninger anses at være massive vækstcases på samme niveau som offshore vindforretningen.

For det første er der massive forventninger til, at enhedsomkostninger ved produktion af el fra offshore vindprojekter falder markant de kommende år. I 2025 forventes de store havvindprojekter at kunne konkurrere med gasproduktion, men havvind kan komme ned på det prisleje, som solenergi allerede ligger på i dag. Onshore vind er fortsat betydeligt billigere, men det forventes, at det bliver vanskeligt at få tilladelse til store vindprojekter på land af hensyn til miljø og andre støvgener. For det andet ventes statssubsidierne i kølvandet på lavere enhedsomkostninger på havvind at falde markant, i kølvandet på den øgede omkostningseffektivitet. Staterne tager altså en stor andel af kagen. De varslede maksimale auktionspriser frem mod 2025 ligger tæt på det halve af de auktionspriser, som nye projekter er blevet udbudt til i disse år.

For det tredje anses DONG for at have store konkurrencefordele i kraft af mangeårig erfaring og stordrift. DONG har været i gang i 25 år med store havvindprojekter. DONG er i dag tre gange større end den næststørste aktør, RWE og fire gange større på havvind end Vattenfall og EON. For det fjerde venter energianalysehusene markant vækst i offshore vindprojekter de kommende årtier. Hvor hovedparten af væksten hidtil har ligget i Europa, ventes væksten også de næste ti år at blive drevet af især UK og det øvrige Europa. På længere sigt ventes også Asien at blive et stor marked.

Læs hele udgivelsen her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank