Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Exit Dybvad fra Danske Bank: Det forudsigelige formandsskifte

Morten W. Langer

tirsdag 15. februar 2022 kl. 11:30

Efter Økonomisk Ugebrevs årlige FormandsRating af bestyrelsesformændene i de 50 største børsnoterede selskaber i 2020 bragte vi sidste år en forside med følgende overskrift: ”Analytikere: Danske Bank skal have ny bestyrelsesformand.” I den finansielle verden er det netop udmeldte formandsskifte ikke kommet som en overraskelse. Aktiekursen fik dog et lille nøk op på meddelelsen.

I sidste års FormandsRating i Økonomisk Ugebrev hed det videre: ”Et stort flertal af aktieanalytikere og porteføljeforvaltere vurderer i Økonomisk Ugebrevs årlige direktør- og formandsrating, at Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad bør gå af på næste års generalforsamling.”

Økonomisk Ugebrev spørger hvert år ca. 25 aktieanalytikere og porteføljemanagere om, hvordan de vurderer formændene i de større børsnoterede selskaber. I ratingopgørelsen fra sidste år scorede Danske Banks formand Karsten Dybvad i absolut bund blandt de 38 bestyrelsesformand, som havde fået de fem krævede bedømmelser til at indgå i vurderingen.

Ny personsag
Karsten Dybvad fik en gennemsnitsscore på 1,9 point ud af fem mulige med en neutral score på tre. Han fik dermed den allerringeste placering blandt de vurderede formænd med Novozymes Jørgen Buhl Rasmussen som næstsidst. På et konkret spørgsmål om, hvorvidt Karsten Dybvad bør udskiftes på næste generalforsamling, svarede 65 pct. ja, og andre 30 pct. svarede ”ved ikke.”   

Som bekendt meddelte Danske Bank tirsdag morgen, at Karsten Dybvad ikke stiller op på bankens næste generalforsamling. I meddelelsen hedder det bl.a., at ”Karsten Dybvad har siden sin tiltrædelse i 2018 foretaget omfattende ændringer i Danske Bank, herunder sat et nyt ledelsesteam ledet af administrerende direktør Carsten Egeriis og styrket governance, så ledelsen nu kan fokusere på Danske Banks videre udvikling.”

I Økonomisk Ugebrevs FormandsRating skrev vi om indsættelsen af Karsten Dybvad som formand for tre år siden. ”ATP’s Claus Wiinblad udtalte: ”Jeg ser frem til, at Karsten Dybvad konstitueres som ny formand, og at Jan Nielsen konstitueres som ny næstformand. Der er ingen tvivl om, at der ligger en stor opgave for den nye bestyrelse med at få genoprettet tilliden til Danske Bank. En opgave med mange facetter, idet det er tilliden til mange forskellige stakeholdere, som skal genoprettes.”

Efter denne uges TV2-afsløring af Jan Nielsens fortid i TDC, hvor de tidligere ejere er i en milliardskattestrid med staten, er det usikkert, om Jan Nielsen kan fortsætte i bankens bestyrelse. Retssagen er endnu ikke endeligt afgjort, og Jan Nielsen, som er udpeget af storaktionæren A. P. Møller Holding, har udtalt, at han tager afstand fra enhver form for skatteunddragelse.

Kun lidt image-fremgang
I dag står det klart, at Karsten Dybvad under sit formandskab de seneste tre år ikke løste bankens udfordringer: Han har ikke evnet at øge omgivelsernes tillid til banken mærkbart. Som det fremgik af Økonomisk Ugebrevs seneste rating af etik og moral i de største danske virksomheder, er tilliden til banken dog løftet et lille nøk det seneste år.

I en gennemgang af resultaterne i forrige ØU Finans skrev vi: ”Danske Bank viser den største fremgang i Økonomisk Ugebrevs årlige Etik Rating af de større banker i Danmark. Men Danmarks største bank har stadig et godt stykke vej til at opnå samme etikscore som de fleste andre større banker. Danske Bank får i år en score på 2,4 på en skala fra et til fem, hvor tre er en middelkarakter. I sidste års rating af etik og moral fik banken en score på kun 2,0, så overordnet har de velhavende investorkunder, som udgør en stor del af svaruniverset i dette survey, et betydelig mindre negativt syn på banken end for et år siden.”

Forbedringen i bankens omdømme fra ekstremt ringe for et år siden til ringe i år, vidner om, at banken er på vej ud på en længere rejse – mod en ny normalitet. Danske Bank har med andre ord lang vej tilbage til tidligere tiders nålestribede image. Men det er også ret sikkert, at banken stille og roligt vil kravle op ad imagestigen de næste år, hvis der kan undgås nye alvorlige problemsager, og hvis der tages et opgør med de sidste chefer fra hvidvaskperioden.

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank