Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Dansk økonomi fortsat på vågeblus

Morten W. Langer

onsdag 04. oktober 2017 kl. 9:36

DK Konjunktur: For dansk økonomi bliver tredje kvartal nogenlunde som andet kvartal, altså med en moderat afdæmpet økonomisk vækst. Under overfladen er der flere opbremsningstendenser.

Første halvår i år var ganske rigtigt solidt, efter et meget svagt første halvår 2016. Senest har også Nationalbanken indikeret, at man blot skal være parat til at køle økonomien ned, hvis altså der kommer rigtig gang i privatforbruget og erhvervslivets investeringer. Bundlinjen er, at hovedparten af vækstbidraget til BNP vækst i 2. kvartal kom fra erhvervsinvesteringer, som især bestod af meget volatile og store skibsinvesteringer med engangseffekt. Billedet blev bekræftet i denne nye opgørelse med de reviderede BNP data for 2. kvartal fra Danmarks Statistik.

Ses der fremad for 3. kvartal, som nu er ved at være slut, og ind i 4. kvartal, er der ikke tegn på, at økonomien er ved at gå amok. Tværtimod. Økonomisk Ugebrevs KonjunkturBarometer for Dansk Økonomi indikerer en afdæmpet positiv økonomisk vækst, hvor der i virkeligheden ikke sker de store bevægelser. Under overfladen er der dog svage tegn på en vis opbremsning i vækstmomentum.

For det første viser den seneste konjunkturindikator fra DS stort set stilstand over hele linjen, dvs. for både industri, byggeri, serviceerhverv og detailhandel. Industrien viser en neutral udvikling, mens indikatoren for detailhandel ligger på det laveste niveau i flere måneder. Intet tyder på, at danskernes mådeholdne privatforbrug er begyndt at løfte sig.

For det andet viser de seneste DS data for detailhandelsomsætningen en flad til negativ udvikling. Korrigeret for prisudvikling har detailhandelsomsætningen ikke bevæget sig ud af flækken det seneste år. Især fødevarer og andre dagligvarer presser det samlede indeks. Udviklingen bekræftes af DS’ måling af danskernes forbrugertillid , som viser fortsat tilbagefald, ikke mindst drevet af de delkomponenter, som siger noget om danskernes lyst til at anskaffe sig større forbrugsgoder.

For det tredje dykkede antallet af lønmodtagere for første gang i lang tid, dog kun med ca. 1000 ansatte, viser DS tal. Tallene skal dog tolkes med forsigtighed, da faldet skyldes færre beskæftigede indenfor kultur, offentlig sektor og i finanssektoren, hvor den almindelige digitalisering af forretningsprocesser må forventes at falde de kommende år, uanset hvordan konjunkturerne bevæger sig.

For det fjerde er der tegn på en vis udmattelse på boligmarkedet, hvor priserne på enfamiliehuse nu er dykket i to måneder. Også de seneste data fra Oline viser, at det københavnske kontorlejemarked nu er i tendens til at tage en puster.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank