Finans

Rating: Danske Bank generobrer position som bedst til Private Banking

Morten W. Langer

onsdag 24. marts 2021 kl. 13:00

Tema om Private Banking 2021: Efter fire år i streg som vinder af førstepladsen i Økonomisk Ugebrevs rating blev landets største bank i sidste års rating af Private Banking væltet af tronen. Men nu er Danske Bank tilbage på førstepladsen, efterfulgt af Ringkjøbing Landbobank, som er den aggressive terrier i klassen. 580 respondenter har kåret de bedste banker til generel private banking. Der bortses fra Nordnet og Saxo Bank, som kun fokuserer på formueforvaltning.

Danske Bank sætter sig igen i år på tronen som bedste bank i Danmark til Private Banking. Dermed har banken i fem af de seks år, vi har udarbejdet private banking survey, ligget som nummer ét. Banken har også i et år, hvor de fleste andre banker er blevet udfordret på markedsandele af især Saxo Bank og Nordnet, stor set bevaret sin solide markedsandel – den er 31 pct. af de velhavende kunder i år, mod 32 pct. sidste år.   

I kåringen af bedste til Private Banking ser vi dog bort fra Saxo Bank og Nordnet, som er specialbanker med fokus på værdipapirhandel, som i realiteten kun er en delmængde af kundeydelserne i en klassisk private banking. Begge banker scorer suverænt højest, både når det gælder service og investeringsafkast. Men det er antageligt baseret på kundesvar fra investorer, som stort set kun efterspørger de to netbankers ydelser.

Store omvæltninger
Velkendt er det, at Danske Bank de seneste år har oprustet gevaldigt på private banking, herunder wealth management, som for et års tid siden var inde i et indtjeningsdyk. Sidste års moderate placering som nummer fire afspejler måske også, at banken de seneste år har været gennem store omvæltninger, som har givet uro i organisationen, og måske også en større kundeudskiftning end normalt.

På begge målepunkter, både kvalitet på service og rådgivning, og på investeringsafkast i forhold til omkostninger, scorer Danske Bank i top. Faktisk scorer banken pænt over gennemsnittet for de andre banker.

En overraskende nummer to i årets rating er Ringkjøbing Landbobank, der også scorer solidt på begge målepunkter. Den vestjyske bank, der ellers er kendt for at være verdensmester i Danmark til at drive bank, har taget et kvantespring fra sidste års rating, hvor det blev til en næstsidsteplads blandt de 12 banker i opgørelsen.

Som en ny nummer tre kommer Sydbank, der har valgt en anden markedsføringsstrategi end de andre banker. Sydbanks analytikere har været endog meget aktive i medierne, i dagblade og på tv med kommentarer til børsbegivenheder, og det kan meget vel have været en medvirkende faktor omkring den forbedrede bedømmelse.          

Årets survey viser også, at Nordnet og Saxo Bank er de helt store vindere, når det gælder markedsandele. Se også artikel herom. Flere af de andre banker nærmest styrtbløder, efter et år med store omvæltninger. Tidligere års surveys har vist stor stabilitet i markedsandelene, hvilket afspejler en høj troværdighed i tallene, i hvert fald for kundesegmentet af erfarne og velhavende investorer.

Årets data viser således, at særligt Jyske Bank, Nykredit og Handelsbanken har tabt markedsandele. Danske Bank har stort set holdt skansen med knapt en tredjedel af alle private banking-kunder. Og Sydbank og Ringkjøbing Landbobank er også gået frem i markedsandele, mens alle de andre banker har sat lidt markedsandele til, hvilket svarer godt til bedømmelserne på kvalitet af service og investeringsafkast.

Overordnet synes der at ske et udskilningsløb på private banking, som bliver mere og mere afhængigt af de lukrative investerings- og kapitalforvaltningsforretninger. Billedet er, at Saxo Bank og Nordnet kaprer mange af de mere velhavende formuekunder, som også selv er interesserede i investeringer, og dem kommer der flere og flere af. For de øvrige banker synes det vanskeligt af fastholde kunderne, ikke mindst fordi bankerne er oppe mod aktører, der har betydeligt enklere og mere brugervenlige handelsplatforme, og oveni købet er markant billigere på handelsomkostninger.

Særligt Sydbank og Ringkjøbing Landbobank synes strategisk at satse målrettet på private banking-segmentet, mens de fleste andre banker tilsyneladende mere kører business as usual, og det er næppe tilstrækkeligt i den meget foranderlige investeringsverden. I hvert fald blandt Økonomisk Ugebrevs investeringslæsere har der de seneste år været tendens til en langt mere hardcore vurdering af, hvad man som kunde forventer af sin bank.

Også i dette års survey har vi spurgt om, hvilke ydelser og services, som kunderne lægger mest vægt på. Det er påfaldende, at der er en stadig større andel, der siger, at det er vigtigt med en velfungerende handelsplatform, høje investeringsafkast og uafhængighed i rådgivningen, herunder at banken ikke blot anbefaler køb af bankens ”egne” investeringsforeninger.

Kvalitet i personlig rådgivning anses stadig for at være vigtig, men slet ikke så vigtig som tidligere. Rådgivning via analyser og podcast på bankernes hjemmesider har uden tvivl under coronakrisen ændret investorernes adfærd, alene af den årsag, at de ikke har kunnet mødes fysisk med deres rådgivere. Bankernes mulighed for at fastholde kunderelationer baseret på personlig rådgivning synes dermed at været stærkt forringet, og det har givet de mest moderne aktører en enestående mulighed for at træde endnu mere frem på banen. 

Heller ikke sociale events, gratis guldkort og forsikringer synes at have den samme tiltrækningskraft som tidligere. Overordnet synes der at være en tendens til, at de danske investorer er ved at opnå en betydeligt større grad af modenhed, indsigt og selvstændighed end tidligere. Mens aktiekulturen i mange år siges at være haltet langt bagefter herhjemme, eksempelvis i forhold til Sverige og Norge, synes der nu at være en stærk bevægelse i gang, som antageligt også er blevet fremmet af coronakrisen.    

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Forsyningstilsynet søger analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Frederiksværk
25-05-2021
SEGES søger Skattespecialist
Aarhus
31-05-2021
SEGES søger specialist i ejendomsbeskatning
Aarhus
31-05-2021
Orifarm Group A/S søger Finance Process Specialist
Odense
31-05-2021
Compliance Officer til Compliance i Sydbank
Aabenraa
16-05-2021
Obligationsanalytiker til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
21-05-2021
Sparekassen Kronjylland søger virksomhedsanalytiker
Randers
17-05-2021
Landbrug & Fødevarer søger CHEFØKONOM
København
20-05-2021
Kreditmedarbejder til bankens hovedkontor i Ringkøbing
Ringkøbing
31-05-2021
ATP søger leder med juridiske kompetencer til Udbetaling Danmark & helhedsorienteret kontrol
Hillerød
09-05-2021
SAGRO søger dygtig og topmotiveret skatte- og selskabsspecialist
Holstebro, Herning, Billund, Esbjerg
31-05-2021
Kreditanalytiker med fokus på creditscore til Sparekassen Kronjylland
Randers
17-05-2021
Finanstilsynet søger økonom til krisehåndtering
København
10-05-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]