Log ind
Log ind
Finans

Efter genstart i 2014: KPMG drøner tilbage i Big Four

Morten W. Langer

torsdag 25. november 2021 kl. 7:00

Otte år efter, det ”gamle” KPMG blev overtaget af EY, og det ”nye KPMG” startede forfra med én mand, er rådgivnings- og revisionsfirmaet efter en flot rejse nu næsten tilbage i det fine selskab af Big Four-revisorer. Men der udestår en vigtig opgave: At blive revisor for flere børsnoterede selskaber, fortæller KPMG’s adm. direktør Morten Mønster, som tiltrådte i sommers. ”We are the speedboat,” siger han i dette interview.

I 2014 blev det gamle KPMG fjernet fra dansk grund, da det store rådgivnings- og revisionsfirma blev overtaget af EY. KPMG var dengang ejet af de danske partnere, der fik et rigtigt godt købstilbud fra det internationale EY, som på det tidspunkt havde brug for en stærkere markedsplatform i Danmark. Som international kæde var KPMG nødt til at starte forfra i Danmark, da revisionshuset bl.a. skulle kunne betjene kædens internationale kunder i Danmark.

Efter at det nye danske KPMG gennem årene er blevet subsidieret af den internationale moder med flere hundrede mio. kr. i økonomisk starthjælp, kan det danske KPMG nu næsten stå på egne ben. På trods af stærk ekspansion med markant stigende personaleomkostninger gav driften i sidste regnskabsår frem til september 2020 for første gang et lille plus på 7 mio. kr. efter 15 mio. kr. i starthjælp. Adm. direktør Morten Mønster oplyser, at KMPG i det seneste regnskabsår, som sluttede september 2021, helt kunne stå på egne ben.

På nippet til top-4
Den forbedrede bundlinje er opnået på trods af et hæsblæsende væksttempo de seneste år. Ifølge det seneste fremlagte regnskab til september 2020 blev omsætningen øget med knap 20 pct. til 690 mio. kr. i selve revisionsselskabet KPMG, hvortil kommer en omsætning på 326 mio. kr. i det tilknyttede skatterådgivningsselskab KPMG Acor Tax, som er ejet af de danske partnere. Altså samlet 1016 mio. kr.

Med denne omsætning bider KPMG de nuværende nummer fire og fem i haserne: BDO havde sidste år en omsætning på 1099 mio. kr., og Beierholms omsætning var 1158 mio. kr. Ifølge Morten Mønster forventer KMPG at overhale de to revisionsfirmaer allerede i år eller næste år, hvorved KPMG – efter knap ti års ”fravær” – igen er med i Big Four i Danmark.

”I det regnskabsår, som sluttede september 2021, kommer vi igen ud med en tocifret vækst. Og derfor ser jeg for mig, at vi vil være tæt på at genindtage en position i Big Four. Målet er helt klart at genindtage en position i Big Four senest i 2022,” siger Morten Mønster.

”Jeg har været med på hele rejsen siden 2014. Fra at vi udskrev den første faktura, til at vi nu har en omsætning på 1,1 mia. kr. Det har været en fantastisk rejse at have været med på. Men vi er langt fra i mål: Over de næste fem år planlægger vi at fordoble omsætningen med en årlig vækst på 15 pct.,” siger Morten Mønster.

Om denne vækststrategi siger han: ”Vi har siden august, hvor jeg tiltrådte som senior partner, ansat over 190 nye professionals, fordelt på 31 forskellige nationaliteter i den danske forretning. Vil vi fortsat satse på revision, men det er også klart, at den helt store vækst har ligget på rådgivningsdelen, og sådan vil det fortsætte. Revision er vores grundlæggende dna, og revision giver nye muligheder på rådgivningssiden.”

ØU: Ifølge jeres seneste segmenttal har I en relativt lav omsætning på Top100-selskaber (PIE-selskaber), mens I har stærk vækst på revision af de mindre og mellemstore selskaber. Hvad er jeres ambitioner omkring at få revisionsopgaver i Top100? 

MM: ”Vi er allerede meget efterspurgte blandt børsnoterede selskaber omkring skatterådgivning og anden rådgivning. Netop i kraft af vores uafhængighed, som ikke-revisor, over for de fleste børsnoterede selskaber har vi mulighed for at levere hele rådgivningspaletten, altså også dér, hvor selskabets revisor ikke må. Derfor har vi indtil mest fokus på revision af kunder fra Top100 til Top1000.”

Dyre udbudsrunder
Man kan også se på jeres tal, at langt den største del af omsætningsvæksten ligger uden for de allerstørste selskaber?

”Ja, og det er et bevidst valg. Der er selvfølgelig noget brand-værdi i at være revisor for de allerstørste virksomheder. Men vi oplever også, at priserne (revisionshonorarerne, red.) bliver presset. Vi går efter at balancere pris og risiko. Vi oplever, at vores konkurrenter går ned i pris for at vinde opgaverne, når de store virksomheder holder udbud. Der er meget stor konkurrence i udbuddene, og der skal lægges store ressourcer i at deltage i udbuddene. Så vi ser det som en strategisk portefølje-overvejelse, om vi skal deltage eller ej. Og så må vi bare sige, at rådgivning og skatterådgivning blandt børsnoterede virksomheder er rigtig attraktivt.”

Det virker som om at I – i hvert fald indtil videre – strategisk har valgt rådgivning frem for revision, når det gælder de store virksomheder?

”I corona-året har vi været lidt mere konservative med at tage nye, store opgaver på rådgivning. Men det er også rigtigt, at 2020 har været et fantastisk år, hvilket især skyldes et hastigt voksende marked for konsulentydelser, ligesom der også har også været ekstra opgaver omkring compliance og rådgivning omkring den grønne omstilling.”

Ifølge det seneste regnskab er I nu meget tæt på økonomiske balance, hvor I ikke skal have tilskud fra det internationale moderselskab?

”Vi havde sidste år plus på driften, og vi opbygger nu egenkapital i KPMG Danmark. Vi arbejder på at blive mere robuste, og det vil vi fortsætte med at arbejde på. Men vi ønsker også på sigt at tage en stærkere markedsposition som revisor for børsnoterede selskaber, bl.a. fordi det giver ekstra brand-værdi. Men økonomien skal hænge sammen. Indtil videre er priserne på rådgivning mere attraktive, og de er også på vej opad.”

På den ene sider siger du, at priserne på revision til de største selskaber ofte ikke er attraktive. Og på den anden side vil du gerne mere ind på det marked. Hvordan hænger det sammen?

”Vi ser forude nogle gode muligheder i at være den digitale revisor. Det betyder, at vi kan kombinere en revision af høj kvalitet med en lavere arbejdsindsats, fordi mere af revisionen er automatiseret og digitaliseret, Det vil kunne skabe en bedre sammenhæng mellem vores indtægter på revisionen og det forhold, at virksomhederne ønsker at betale mindre end tidligere. Vi rådgiver virksomhederne om at digitalisere værdikæden og økonomifunktionen, som kan give grundlag for lønsomme opgaver for os. Vi oplever, at den digitale revisor endnu ikke er slået så meget igennem i dansk erhvervsliv. Og her tror vi, at vi har en konkurrencefordel i kraft af vores digitaliseringskompetencer. Men der er stadig rigtig mange spændende revisionsopgaver fra Top100 til Top1000.”

Jeg fornemmer, at du siger, at I ikke har travlt med at kapre revisionsopgaver i Top100?

”Det er lidt hårdt sagt. Som topleder har man jo altid travlt. Som nævnt handler det for os om en balance mellem pris, risiko og compliance i det enkelte kundeforhold. Men det handler også om, hvor mange kundeforhold i Top100, der bliver konkurrenceudsatte, og hvor der åbnes for et revisorskifte.”

Giver de nye regler omkring tvungne revisorskift jer nye muligheder i Top100?

”Omkring de tvungne revisorskift, som følger af de nye EU-regler, har vi i Danmark endnu ikke set den fulde effekt. I den danske implementering af EU-reglerne er der lempelige forlængelsesregler, så den siddende revisor kan blive som revisor længere i danske selskaber, end hvad reglerne giver mulighed for i andre lande. Danmark har lempeligere regler end andre lande, og derfor er der sket mange forlængelser for den siddende revisor. Umiddelbart har vi det godt med at være rådgiver i mange af Top100-selskaberne.”

Juridiske aktiviteter
KPMG har etableret et selvstændigt advokatfirma, hvor bruttoresultatet første år var 8 mio. kr. Hvad er jeres ambitioner med at levere juridiske ydelser, som er forbeholdt advokatfirmaer og advokater med bestalling?

”Vi planlægger at vokse organisk langsomt, men sikkert. Vi oplyser på vores hjemmeside, hvilke ydelser advokatfirmaet særligt fokuserer på. Bl.a. inden for juridisk arbejde i forbindelse med M&A. Vi har allerede juridiske kompetencer i vores nuværende organisation, eksempelvis inden for compliance, som ikke praktiserer deres bestalling. Men vi ønsker at udbygge vores juridiske pallet yderligere. Hvordan vi planlægger fremover, vil også afhænge af, hvordan det lander med det regulatoriske.”    

Afslutningsvist, i startede fra nul for otte år siden. Hvordan ser du KPMG Danmark i dag?

”Det har været en fantastisk rejse. Fra starten var der udbredt skepsis i omgivelserne om, hvorvidt det ville lykkes for os. Nu ser vi os selv som ”we are the speedboat.” Vi har haft mulighed for at opbygge en digital forretning med en markant lavere gennemsnitsalder på kun 31 år. Vi har ikke en dyne af ældre revisorer. Vi ser, at vi har en bedre mulighed for at udvikle vores ansatte og skabe dem en karriere. Som ung organisation ser vi store konkurrencemæssige fordele.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men ...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]