Finans

Ejerboligpriser toppet i dyreste kommuner, flere prisnedsættelser

Ejlif Thomasen

tirsdag 08. juni 2021 kl. 15:00

Nye tal fra Boliga.dk viser, at udbuddet af boliger er på vej op, og at andelen af ejerboliger, hvor den første udbudspris må nedsættes, er klart stigende. Eksperter vurderer, at det er en stærk indikation på, at priserne har toppet, og at vi dermed er på vej mod en bedre balance i boligmarkedet. Udviklingen afmonterer et muligt behov for indgreb, som Nationalbanken ellers har anbefalet, mens Vismændene har anbefalet at se tiden an.

Tidspunktet med den højeste eufori på boligmarkedet er nu passeret. Udbuddet af boliger er på vej opad, og stadigt flere boliger får nu hæftet et prisnedsættelsesskilt på. Andelen af ejerboliger, hvor den første udbudspris må nedsættes, er de seneste tre måneder steget, efter i begyndelsen af året at have været helt i bund.

Boliga.dk har udarbejdet tal til Økonomisk Ugebrev, der viser situationen for 3, 6 og 12 måneder siden. Disse tal viser et klart billede af, at presset nu er aftagende. Tydeligst er det i de dyreste kommuner som Frederiksberg, København og Gentofte, men også på landsplan kan nogle af tendenserne nu ses.    

Tempoet går ned
Eksempelvis var der i Gentofte 1. marts kun 18,8 pct. af de udbudte villaer/rækkehuse, der havde en prisnedsættelse hæftet på. Det er den 1. juni steget til 27,9 pct. og nærmer sig dermed de 32 pct., der var ”rabat” på den 1. december sidste år.

Et tilsvarende billede gælder København, hvor andelen på tre måneder er steget fra 25,6 pct. til 32,7 pct. – det højeste niveau i et år.

”Jeg ser det som et første varsel om, at tempoet er ved at gå ned. Det tyder på, at vi nu er kommet nærmere på en balance mellem udbud og efterspørgsel,” siger Bo Sandberg, der er skatte- og boligøkonom hos DI.

”Vi er klart mere enige med Vismændene end Nationalbanken om, at det er fornuftigt at se tiden an i stedet for at komme med indgreb,” siger Bo Sandberg.

Tallene for hele landet for ejerlejligheder og huse viser et mere nuanceret billede. Her var der fra 1. juni 2020 og frem til 1. marts 2021 tale om et fald i antallet af udbudte ejerlejligheder på hele 36 pct., men efter marts er billedet vendt. Siden den 1. marts er udbuddet steget med 11 pct. Denne stigning har de seneste tre måneder gået hånd i hånd med en stigende andel af ejerlejlighederne med prisnedsættelser, og de to signaler peger altså i samme retning.

Tallene tyder på, at prisafmatningen først rammer ejerlejligheder, og at villaer halter lidt efter. Samtidig viser tallene, at tendensen er tydeligst i de dyre kommuner. ”Det tyder på, at vi nu ser en første opbremsning, og det er også et billede, flere mæglere ser tegn på. Jeg tror, vi tidligere har set en vis hamstring og dermed fremrykning af bolighandler. Tendensen med, at vi først ser ændringen i de dyre kommuner, lyder ganske sandsynlig,” siger Bo Sandberg.

Større udbud
Konklusionen om, at overophedningen er kraftigt aftagende, bekræftes af salgschef Nicklas Pedersen fra Nybolig på Frederiksberg. ”Der er helt klart ikke det samme pres på, som vi så i begyndelsen af året. Vi ser også en betydelig stigning af antallet af udbudte ejerlejligheder. I januar var det nede på 120 boliger og er nu kommet op på 210 boliger, så det er en markant ændring,” siger Nicklas Pedersen.

Endnu kan ændringen ikke ses i landstallene for villaer. På landsplan faldt antallet af udbudte villaer med 28 pct. fra juni 2020 til marts 2021, og fra marts i år og frem til nu er det stort set uændret.

Tidligere forløb understøtter, at de første afmatningssignaler i hovedstaden senere vil brede sig til resten af landet.

Selve størrelsen af prisnedsættelser viser et nuanceret billede. På landsplan er der nu i gennemsnit prisnedsættelser på villaer på 7,7 pct., mod et sted mellem 8,0 og 8,4 pct. de foregående kvartaler. Omvendt er der for ejerlejligheder en lille stigning til nu i gennemsnit 4,4 pct. på landsplan. Det er det samme niveau som for et halvt år siden, men mere end for tre måneder siden.

Går man ned på kommuneniveau er et af de tal, der skinner igennem, tal for ejerlejligheder i København. Her var den gennemsnitlige prisnedsættelse for tre måneder siden helt nede på 2,5 pct., men er nu oppe på 3,8 pct. Det svarer nogenlunde til niveauet i andet halvår 2020 og tyder på en normalisering.

Ejlif Thomasen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]