Finans

En håndfuld selvstændige fondsmæglere har kæmpe succes

Morten W. Langer

mandag 13. september 2021 kl. 15:00

Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af de 30 største fondsmæglere viser et meget uensartet billede. Indtjeningen hos de fleste aktører lå lidt underdrejet sidste år i forhold til året før. Mens særligt fem nichespillere har leveret kæmpevækst i 2020, ser 2021 ud til at blive mere udfordrende. Nielsen Capital blev løftet af kanonafkast og et overnormalt performanceafkast, Niels Ulrik Moustens Caba Capitals hedgefond har nu 1 mia. kr. i AuM, og Investering & Tryghed har hentet mere AuM fra private drevet af bl.a. minusrenter.

Nogle af de mest succesrige danske fondsmæglerselskaber har de seneste år vist sig at være privatejede formueforvaltere, hvis ejere på et tidspunkt i deres karriere har valgt at stå på egne ben efter en årrække hos de større finanshuse eller børsmæglere.

Der er typisk tale om fondsmæglere, som er drevet af en eller to ejerledere, og som over årerne har opbygget investeringsmæssige nichekompetencer, der har tiltrukket milliarder fra typisk professionel investeringskapital, men for nogle af dem også fra velhavende danskere.    

En succeshistorie er enmandshæren Nielsen Capital, med hovedaktionær Ole Nielsen som den afgørende drivkraft. Han har over årene opbygget en rådgivervirksomhed rettet mod professionelle inden for globale valueaktier.

Ole Nielsen har ikke haft en ubetinget stærk afkastperformance de seneste fem år, men det havde han sidste år. Han præsterede et afkast på 27 pct., hvor hans MSCI-bencmark steg 6 pct. Det solide afkast betød, at AuM blev øget fra halvanden mia. kr. til 5 mia. kr. 

Ole Nielsen, som ikke er meget for presseomtale, skriver i regnskabet, at ”i kraft af kursstigninger og nye indskud voksede den samlede værdi af midler under selskabets rådgivning og forvaltning således med hele 1,5 mia. kr. og rundede hermed 5 mia. kr. Selskabets indtjening består dels af formue – dels af afkastafhængige elementer.”

I regnskabet oplyses, at indtægterne på diskretionær porteføljepleje var nogenlunde stabile i forhold til året før, på 14,5 mio. kr. mod 13,4 mio. kr. Rådgivningsindtægten sprang i vejret til 38 mio. kr. på grund af en meget stærk afkastperformance.

I regnskabet oplyses det, at ”NCMF’s formue under administration vokser alene ved mund til øre princippet og markedsføres ikke på traditionel vis. Vi er rådgiver for 6 mandater, herunder 1 investeringsforening og 2 kapitalforeninger. NCMF er analyse- og investeringsfunderet og har en afkastorienteret målsætning for NCMF’s kunder, hvilket betyder, at hvis ikke vi på langt sigt genererer tilfredsstillende absolut afkast og samtidig merafkast til sine kunder i forhold til de generelle aktiemarkeder, har vi ingen eksistensberettigelse. NCMF blev grundlagt i marts 2002 og etableret af Ole Nielsen.”

Det spændende bliver, hvordan Nielsen Capital har klaret sig gennem 2021, hvor det i den grad har været vækstaktierne – og altså ikke valueaktierne – der har givet fest. Selskabet oplyser ikke delårsafkast.

Nordic Investment Opportunities Fondsmæglerselskab A/S dukkede først op i vores analyse 2019 med et bruttoresultat på 5 mio. kr. Sidste år sprang bruttoresultatet op til 29 mio. kr. Det er mere end en femdobling, og vi er nu begyndt at kigge lidt på det relativt nye fondsmæglerselskab. Bag det står CIP – Copenhagen Infrastructure Partners, hvor grundstammen som bekendt består af udbrydere fra Ørsteds tidligere vindprojektudviklingsafdeling. Fondsmæglerselskabet er ejet af partnerne bag CIP sammen med finansmanden Henrik Lind. Selskabet, der har Bjarne Graven Larsen som bestyrelsesformand, oplyser i regnskabet, at selskabet sidste år rejste 200 mio. kr. år til investering i fonde. Fondsmæglerselskabet er kun en lille del af CIP-gruppen af selskaber, som udgør et spindelvæv af vel flere hundrede selskaber, herunder ejerkonstruktioner.

Bag Caba Capital, som også er en af årets højdespringere, står bl.a. den tidligere Danske Bank-mand Niels Ulrik Moutsen. Fondsmæglerselskabet gik sidste år til et bruttoresultat på 20 mio. kr., mod 7 mio. kr. året før, altså næsten en tredobling. Selskabet oplyser, at det ”tilbyder investeringsrådgivning og skønsmæssig porteføljepleje til alternative investeringsfonde med godkendt FAIF. Selskabet rådgiver Kapitalforeningen Investin, afdeling CABA Hedge KL samt Kapitalforeningen Investin, afdeling LCFM Relative Value Fund Akk, der begge har Nykredit Portefølje Administration A/S som godkendt FAIF.”

Resultatet blev sidste år 10 mio. kr. på bundlinjen. Fonden Caba hedge oplyses at have en AuM på 1,1 mia. kr. Ifølge selskabets hjemmeside gav fonden sidste år et afkast på ca. 12 pct., mens det i år er blevet til et afkast på minus 10 pct. Fondens strategi beskrives sådan: ”Investeringerne i CABA Hedge KL foretages primært inden for det skandinaviske obligationsunivers og er baseret på relativ-værdi analyser. Denne tilgang indebærer, at investeringsteamet kontinuerligt analyserer alle dele af investeringsuniverset op imod hinanden, herunder både renteforskellene mellem realkredit- og statsobligationer samt renteforskellene mellem mange forskellige typer af realkreditobligationer.”

Investering & Tryghed har efterhånden mange år på bagen, og fondsmægleren formår at tiltrække stadig mere AuM fra investorer. Alene i første halvår 2021 præsterede selskabet, der har erhvervsmanden Michael Fiorini som bestyrelsesformand, et bruttoresultat på 127 mio. kr. mod 133 mio. kr. i hele 2020.

Om første halvår 2021 hedder det i regnskabet: ”Selskabet opnåede et resultat efter skat i første halvår på kr. 73,4 mio. mod kr. 17,3 mio. i første halvår 2020. Resultatet er markant over det budgetterede, hvilket især kan tilskrives, at resultatafhængige honorarer overstiger det forventede. Der er i første halvår således opnået meget positive investeringsresultater på aktier, som samtidig er noget over markedsniveauet. Der har været tale om en pæn kundetilgang, hvilket afspejles i nettotilgang af AuM. Omkostningerne er højere end for halvåret 2020. En del kan henføres til éngangsudgifter.”

Selve regnskabsåret 2020 var også betydeligt bedre end året før: ”Selskabet opnåede et resultat efter skat på kr. 60,8 mio. mod kr. 34,5 mio. i 2019, hvilket er mere end forventningen udtrykt i årsrapporten for 2019, hvor der forventedes et resultat under niveauet for 2019. Årsagen til det bedre resultat er markant højere resultatafhængige honorarer dels som følge af den positive udvikling på markederne og dels som følge af en solid merperformance i 2020. Hertil kommer at formuen under forvaltning har været højere end forventet, hvilket har øget indtjeningsgrundlaget.”

Investering & Trygheds investeringspuljer er ikke foreninger i Morningstar-universet, men der oplyses på hjemmesiden kvartalsafkast i faktablade. Ifølge de seneste faktablade har porteføljen I&T Aktier en formue på 4,4 mia. kr. i AuM med et afkast ved halvåret på 16 pct. og med et gennemsnitsafkast over de seneste tre år på 20 pct. Porteføljen er fokuseret på Norden med 72 pct. svenske aktier og 18 pct. danske aktier og med Carlsberg som største danske position.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Afdelingsleder til nøglerolle inden for økonomistyring i Vejdirektoratet
Wonderful Copenhagen søger en dygtig business controller
Finanstilsynet søger Teamleder til kontor på kapitalmarkedsområdet – prospektområdet
Nysgerrig kollega søges til tilsyn med pengeinstitutter
Pensam søger udviklingsorienteret økonom til product management
Direktør for Job og Økonomi Favrskov Kommune
Dansk Energi søger konsulent til at arbejde med den grønne omstilling
International shipping company seeks ambitious Group Financial Controller
Økonom søges til EjendomDanmark
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Finansiel Stabilitet søger ny kollega til afdelingen Kredit og Interne Advokater
Finansiel Stabilitet søger dygtig og engageret økonom
To dygtige akademikere søges til spændende økonomiopgaver vedrørende de videregående uddannelsesinstitutioner
Senior Financial Controller til Sparekassen Sjælland-Fyn
Socialtilsyn Syd søger en konsulent med stærk økonomisk forståelse
Student til Forhandlingsafdelingen i Dansk Sygeplejeråd
Ergoterapeutforeningen søger teamleder til økonomi
Regnskabschef i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Ny kollega til stærkt regnskabsteam i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Nationalbanken søger sektionschef for international økonomi, relationer & strategi
Business analyst til myndighedsrapporterings-teamet
Energinet søger Finansiel Business Partner til Koncernøkonomi
Udviklingsorienteret talknuser til håndtering af driftsbudgetter for det danske el-net
Professionel leder med strategisk overblik og økonomisk indsigt
Kalundborg Kommune søger Teamleder til Team løn, ejendomsskat og opkrævning (LEO)

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]