Finans

Ny lånefinansiering: Kapitalfonde går nu ind på SMV-lånemarkedet

Carsten Steno

mandag 31. maj 2021 kl. 11:00

Bankerne er for længst stået af på grund af skærpede hensættelseskrav ved udlån til risikofulde SMV-virksomheder. Nu gør øget pres fra Finanstilsynet og stigende compliancekrav det også svært for pensionskasser at yde SMV-lån. Udviklingen har skabt en åbning for kapitalfonde. Fagredaktør Carsten Stena fortæller om det nye fænomen.

Det stramme tilsyn med banker, og i stigende grad også pensionskasser, har åbnet et nyt marked for kapitalfondes udlån, i størrelsesordenen 50-200 mio. kr., til mindre og mellemstore danske virksomheder.

Låntagerne er typisk virksomheder, som efterspørger fleksibel finansiering i form af ansvarlige lån, der ligger yderst i prioritetsrækkefølgen – lån, som i nogle tilfælde kan kombineres med egenkapital i form af f.eks. en mindre aktiepost eller warrants.

Pensionskasserne i Danmark og udlandet har hidtil ydet den type lån. Men på grund af skærpede tilsyn og øgede compliancekrav tager det næsten et år at få processen gjort færdig. Det betyder, at pensionskasserne i praksis helst skal udlåne mellem 500 eller 1000 mio. kr., hvis det skal kunne betale sig for dem at se på en lånesag.

Dårlige erfaringer
Dertil kommer, at den type direkte virksomhedslån kræver en betydelig opfølgning i pensionskasserne, som de ikke altid er gearet til. Lettere er det ikke blevet af, at Finanstilsynet i forbindelse med sin seneste inspektionsrunde i pensionskasserne har skærpet kravene til risikovillighed og overvågning af de direkte lån til virksomheder.

Og ikke uden grund. Aktuelt har PFA eksempelvis næsten 400 mio. dollars i klemme i flyleasingselskabet Nordic Aviation Capital, der er hårdt ramt af coronakrisen og pt. forhandler gældseftergivelse med sine kreditorer.

I udlandet er markedet for fleksible lån i SMV-segmentet bl.a. set af den store amerikanske kapital- og venturefund Kohlberg Kravis Roberts & Co, KKR, der har etableret flere fonde med den type udlån. Herhjemme har kapitalfonden Polaris netop annonceret etableringen af en ny fond, Polaris Flexible Capital, som skal betjene det nye marked.

Den erfarne finansmand Jesper Langmack, med en fortid som Investeringsdirektør i PFA og Danica, er hyret ind til at stå i spidsen for den nye fond, der allerede har en lang pipeline af firmaer, som vil låne penge på fleksible vilkår. I første omgang sigtes der mod at rejse en fond på 1 mia. kr. Men bliver den hurtigt fuldt investeret, tyder meget på, at der vil blive tegnet nye fonde.

”Vi har mærket, at flere SMV-virksomheder efterspørger fleksibel risikovillig kapital, eventuelt i kombination med egenkapital i form af aktier, warrants eller andet,” fortæller managing partner i Polaris Jan Johan Kühl.

SMV-virksomhederne, der benytter denne mulighed, er typisk for små til at udstede virksomhedsobligationer. Desuden er disse for ufleksible. Hvis virksomhederne med obligationslån pludselig ser en ny forretningsmulighed, kan de ikke agere agilt, men skal forhandle med alle obligationsejerne om omlægning af lånet eller optagelse af nyt lån.

Fleksible partnere
”De virksomheder, vi møder, har brug for en finansiel partner, der kender deres forretning og kan agere fleksibelt, når der opstår nye forretningsmuligheder. De kan ikke vente i månedsvis på, at långivere får taget stilling til deres forhold. Vi kender et stort antal virksomheder og brancher. Vi har stor forretningsmæssig erfaring og kan tilbyde låntagerne præcist den sparring, de har brug for,” forklarer Jan Johan Kühl.

Jesper Langmack har tidligere i sin karriere struktureret mange fleksible lån til købere af mellemstore danske virksomheder, som f. eks. Ferrosan, TP Aerospace og Kompan. Det har han gjort i samarbejde med bl.a. familiekontorer som Kirk Kapital, der kan agere ligeså fleksibelt, som Polaris forventer at kunne gøre det i sin nye fond.

At pensionskasserne foretrækker mere sikre virksomhedsudlån, kan man bl.a. se hos Industriens Pension, der har en betydelig portefølje af virksomhedslån. Men der ikke tale om direkte lån, men tilsagn til specialiserede fonde, der yder lån til mange virksomheder på vegne af både Industriens Pension og andre investorer.

”Vi går efter lån til de mere stabile virksomheder med et vedvarende cash flow. Det er måske lidt kedeligt, men de passer fint den til investeringsprofil, som vi ønsker, at aktivklassen skal have i vores portefølje,” siger Anders Ellegaard, chef for fixed income i Industriens Pension.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]