Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalforvaltning: Finanssektorens bedste guldåre

Morten W. Langer

tirsdag 19. september 2017 kl. 10:51

Kapitalforvaltning, også kaldet Asset Management, er og bliver finanssektorens største guldåre i disse år. Sidste år steg nettoindtægterne hos de største danske kapitalforvaltere med fem procent til 1,6 mia. kr. Penge, som private og pensionskasser betaler for at få forvaltet investeringer.

De største danske kapitalforvaltere fortsætter de seneste års march mod stadig større milliardbeløb under forvaltning, i fagsprog Asset under Management (AuM), og for de fleste store udbydere stiger indtægterne hurtigere end milliarderne under forvaltning.

Kapitalforvaltning synes dermed både at være et område, hvor aktiviteten er stærkt stigende, og hvor priskonkurrencen er meget lav. Myndighedernes forbud mod indbyggede formidlingsprovisioner er netop et tegn på et ønske om større gennemsigtighed i priser og vilkår.

At kapitalforvaltning er den finansielle sektors guldåre sættes i perspektiv, når man kigger på bankernes øvrige forretningsområder. Udlånsmarginalerne er fortsat under pres, og det samlede bankudlån er i bedste fald fladt. Som det fremgik af en analyse af bankernes halv-årsregnskaber for nyligt, er indtjeningsfremgangen i de fleste banker trukket frem af lavere udlånstab, som Nationalbanken kalder midlertidige, og stigende provisionsindtægter for provinsbankerne fra Totalkreditsamarbejdet, idet halvdelen af sidste års bidragsforhøjelser sendes videre til medlemsbankerne.

Det levner kapitalforvaltning tilbage som en slags helle for bankerne, hvor privates stigende opsparing enten direkte, eksempelvis i investeringsforeninger, i private pensionsordninger eller gennem pensionskasser, er blevet en gigantisk forretning.

Selvom der er meget slør i de data for kapitalforvaltning, som oplyses i årsregnskaber, er billedet klart: De fleste store aktører fortsatte med at øge AuM. Sidste år var det kun Carnegie Asset Management i Danmark, der gik en smule tilbage med minus én procent. Maj Invest fortsatte de seneste års væksteventyr, og tog et spring frem på hele 35 procent til 58 mia. kr. under forvaltning.

Nordea Investment Management gik for hele Norden frem med 19 procent. Danske Bank med plus ti procent, og Nykredit og BankInvest øgede kapitalforvaltningen med ni procent lige efterfulgt af Jyske Capital.

KAPITALFORVALTNING VIGTIG INDTJENINGSKILDE

At kapitalforvaltningen bliver en stadig vigtigere indtjeningskomponent for bankerne understøttes af det faktum, at Danske Bank sidste år hentede knap fem milliarder kroner i overskud på dette område, svarende til ca. tyve procent af hele koncernens overskud. Trods stigende aktivitet var Danske Banks nettoindtægter og overskud dog stort set flade fra 2015 til 2016.

Forklaringen er antageligt, at der i 2015 næsten hele vejen rundt blev bogført store performance fees efter et supergodt aktie-år med solide afkast. Netop lavere performance fees rammer hårdt ind på bundlinjen hos både Carnegie og BankInvest , der begge så nettoindtægterne falde sidste år med over 30 procent, og overskud før skat dykke med over 60 procent.

Nordea Investment Management AB, som er et selvstændigt datterselskab, under moderselskabet Nordea, øgede sidste år den samlede forvaltede kapital til 1654 mia. kr. mod 1389 mia. kr. året før. Væksten på næsten tyve procent kom hovedsageligt fra ny kapitalforvaltning for investeringsfonde, som steg over 200 mia. kr. Af den samlede Asset under Management kan knap 2/3-dele henføres til fonde, og de diskretionært forvaltede mandater for institutionelle investorer er over de seneste år kun steget knap fire procent. Af regnskabet fremgår også, at hovedparten af Asset Management forretningen ligger i Danmark. Af de samlede provisionsindtægter på 3,6 mia. SEK kan 2/3-dele henføres til Danmark, og kun ca. 12 procent i Sverige og 14 procent i Norge. I forhold til Nordeas størrelse i Sverige har banken dermed meget mådeholdent fat i de svenske Asset Management kunder. Som det fremgår af oversigten over de enkelte kapitalforvaltere på side 12, har Nordea ikke præ-steret særligt imponerende afkast på den højt profilerede investeringskategori ”Globale Aktier” de seneste år.

Til gengæld har Nordea rigtigt godt fat i det danske privatpublikum gennem de mange investeringsforeninger i Nordea Invest. Nordea Investment Management øgede sidste år antallet af medarbejdere i Danmark fra 269 til 299, mens enhederne i Sverige, Norge og Finland blev skåret ned.

PFA Asset Management har tilsyneladende fortsat vanskelig ved at kapre eksterne investeringskunder. Af den samlede AuM på 417 mia. kr. oplyses det, at fire mia. kr. kommer fra eksterne institutionelle kunder og investeringsforeningen PFA Invest med en samlet formue på fem mia. kr. Hovedparten af den resterende kapital kommer fra storkunden PFA Pension, og væksten fra 2015 til 2016 forklares især at komme fra fusionen af BankPension ind i PFA Pension.

Jyske Banks Asset Management enhed Jyske Capital har ca. 127 mia. kr. under forvaltning, hvoraf ca. 70 mia. kr. kommer fra investeringsforeningen Jyske Invest. Fra 2015 til 2916 steg formuen i investeringsforeningen med ca. tre mia. kr. Jyske Bank skriver i årsrapporten ikke meget om aktiviteten inden for kapitalforvaltning. Ifølge regnskabet var indtægten sidste år på ”værdipapirer og depoter” 1218 mio. kr. mod 1377 mio. kr. året før. Jyske Bank er også medejer af BankInvest, som er en af de større kapitalforvaltere.

BankInvest skriver i regnskabet, at årets indtægter er blevet påvirket af ændringer i forretningsmodellen, blandt andet er kurtager og provisioner fjernet, og der sker nu en ny slags betaling ”for outsourcing”, som det kaldes. Om det i praksis fungerer som en omdefinering af de tidligere provisioner er ikke til at sige, men det lugter lidt i den retning. Det oplyses også, at de generelle omkostninger er steget, især på tilkøbte ydelser efter ”en markant prisstigning på data, lønsumsafgifter og projektomkostninger afledt af implementeringen af lovregulering.”

BankInvest har formået at fastholde en solid vækst i AuM, selvom kapitalforvalteren på ingen måde har præsteret imponerende afkastresultater på de to vigtige investeringskategorier, nemlig danske aktier og globale aktier. På begge målepunkter ligger BankInvest tæt på bunden over en trårig investeringshorisont, som det fremgår af artiklen på side 14.

Maj Invest Asset Management øgede sidste år kapital under forvaltning til 58 mia. kr. mod 43 mia. kr. året før. I regnskabet oplyses det, at Maj Invest Funds, hjemhørende i Luxembourg, har haft ”en god” vækst i formuen under forvaltning. Og der er indgået ”flere nye kundeaftaler med internationale investorer om investeringsrådgivning for et anseeligt milliardbeløb.” Der sættes ikke konkret beløb på.

Maj Invest Asset Management forvalter kapitalen i investeringsforeningen Maj Invest, hvis formue sidste år steg godt fire mia. kr. til 19 mia. kr. Som det fremgår af opgørelsen over danske forvaltere med bedst afkast på globale aktier, ligger Maj Invest også i toppen her, hvilket kan være medvirkende til den internationale kundevækst.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank