Log ind
Log ind
Finans

Mellemstore revisionshuse erobrer SMV-segmentet

Morten W. Langer

torsdag 02. december 2021 kl. 15:00

Tema om revisionsfirmaer, del 2: Beierholm er målt på antal nye revisionskunder det mest fremgangsrige revisionshus i Danmark. Deloitte har netto mistet flest kunder, nemlig 560, viser en opgørelse. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her resultaterne i opgørelsen over markedsandele samt mistede og kaprede revisionskunder.

Flere af de store revisionsfirmaer ser ud til at dreje deres strategi over mod rådgivning på bekostning af revision. Som det fremgik af første del af Økonomisk Ugebrevs årlige revisoranalyse, som blev bragt i den seneste udgave, ser flere af de store revisionshuse nu så meget pres på revisionshonorarerne hos store revisionskunder, at de hellere vil yde rådgivning, hvor lønsomheden på opgaveløsningen ofte er bedre.

En anden tendens synes at være, at de store revisionshuse i mindre grad går efter de mindste revisionskunder, som bl.a. kræver lokal geografisk tilstedeværelse. Som det fremgår af interviewet med Beierholms adm. direktør i denne udgave, har firmaet overtaget en lokal afdeling fra PwC, hvor overtagelsen også omfatter partnere og revisorer.

Partner holder på kunderne
Opgørelsen fra Bisbase viser, at Beierholm og BDO voksede markant på antal revisionskunder, mens KPMG havde et lille plus på 60 ekstra revisionskunder. Både EY, PwC og Deloitte tabte netto revisionskunder.

Ifølge opgørelsen er Partner Revision bedst til at fastholde nuværende revisionskunder, med Martinsen som næstbedste. Derefter kommer Beierholm og BDO. Sværest ved at fastholde kunder har Grant Thornton, Deloitte, PwC og EY, og for de store huse afspejler det antageligt, at de i stigende grad går efter større revisionskunder.

Fordelt på regnskabsklasser er det fortsat PwC, Deloitte og EY, der er helt dominerende på de allerstørste regnskabsklasse D-selskaber, typisk børsnoterede selskaber. I de mellemstore selskaber i regnskabsklasse C er PwC også størst med en markedsandel på 23 pct, mod Deloitte og EY omkring 20 pct.

Regnskabsklasse C omfatter både mellemstore selskaber med en omsætning på mellem 89 og 313 mio. kr. og store selskaber med en omsætning på over 313 mio. kr. Bisbases data omfatter ikke en opdeling på de to undergrupperinger.

Men tendensen er helt klart den, at Beierholm, BDO, Partner Revision og Martinsen vokser mest i denne gruppe. Mens det samlede antal virksomhedskunder i gruppe C har været stigende, har både PwC og Deloitte fået færre kunder i denne klasse det seneste år. EY ligger med en lille, absolut fremgang.

Deloitte har det seneste år mistet flest revisionskunder, nemlig 560, ifølge Bisbase. For Deloitte er den største kundetilgang kommet fra nyetablerede selskaber og selskaber, som ikke tidligere har haft revisorbistand.

Deloitte har nappet Øresundsbro-konsortiet fra PwC, Dansk Vækstkapital er overtaget fra PwC, og Ferrosan er overtaget fra KPMG. North Media har Deloitte mistet til PwC, Odin Equity Partners er mistet til Beierholm, en stribe Falck-selskaber er overtaget af PwC, Gasa Gruppen og Hillerød Forsyning er mistet til PwC.

Til gengæld har PwC det seneste år mistet næstflest revisionskunder, nemlig 260. Bag tallet gemmer sig, at revisionshuset har fået 1186 nye kunder, men har mistet 1445 kunder. Flest nye kunder har PwC fået fra Deloitte og derefter EY. De fleste mistede kunder er gået til Deloitte, BDO og Beierholm.

Ifølge opgørelsen fra Bisbase har PwC bl.a. mistet den kommunale forsyningskoncern Aalborg Energi Holding med underliggende datterselskaber til Deloitte. PwC har også mistet revisorkasketten hos en stribe hoteller i Zleep-kæden samt hos Xerox, Tican Fresh Meat (til Deloitte) og Sonova Danmark (til EY).   

PwC har derimod som nye kunder fået Vordingborg Energi Holding plus datterselskaber fra EY, børsnoterede Veloxis, Uhrenholdt Sefood (fra Deloitte), Tønder Forsyning (fra EY), Tresu (fra Deloitte) og Spies (fra EY).

Af de tre store revisionshuse har EY mistet færrest revisionskunder, nemlig 100. EY har mistet langt flest kunder til Partner Revision, og det skyldes især, at revisionsfirmaet har overtaget EY’s kontor i Ringkøbing. Det skete sidste efterår.

Tidligere har Partner Revision overtaget PwC’s kontorer i Ringkøbing og Skjern. PwC har det seneste år således afgivet 118 revisionskunder til firmaet. Og der er altså på den måde ved at opstå lokale halvstore revisionskontorer, som har den fornødne styrke til at leve op til nutidens aktuelle krav.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]