Log ind
Log ind
Finans

Revisionsfirmaer ser stenhårdt prispres fra Top100

Morten W. Langer

tirsdag 23. november 2021 kl. 15:00

De store revisionsfirmaer oplever nu så benhårdt pris­pres på lovpligtig revision til de 100 største selskaber, at deres samlede indtægter herfra er faldende. Branchen som helhed har solid vækst på rådgivning, mens revision nu udgør under en tredjedel af indtjeningen. Chefredaktør Morten W. Langer tegner et billede af tendenserne i toppen af revisionsbranchen.

De store revisionsfirmaer går nu i stigende omfang efter at levere revisionsopgaver for de mindre og mellemstore virksomheder i dansk erhvervsliv samt skatterådgivning og M&A-rådgivning til det store erhvervsliv.

Begrundelsen er enkel: Der er et hårdt prispres på de revisionsopgaver, som leveres til de største erhvervskunder, de såkaldte PIE-selskaber, som typisk er Top 100-virksomheder og finansielle virksomheder.

Holder på kunderne

Revision for de største virksomheder ses ofte som vigtig branding af revisionsfirmaet, og der kæmpes indædt om at få lov til at revidere de største virksomheder. Der er sjældent udbud, fordi reglerne om tvungen rotation endnu ikke virker i Danmark, og fordi de enkelte revisionsfirmaer bider sig fast hos de kunder, de allerede har.

Det gælder også, selvom de skal acceptere at gå ned i revisionshonorar. Eksempelvis har PwC fået et betydeligt lavere revisionshonorar hos DSV sidste år i forhold til året før. 

Deloitte er i det seneste regnskabsår gået tilbage i revisionsomsætning på de allerstørste PIE-virksomheder – fra 158 mio. kr. til 147 mio. kr. Et fald på ca. 6 pct. PwC har øget revisionsomsætningen fra de store erhvervskunder marginal It til 290 mio. kr. mod 281 mio. kr. året før.

KPMG øgede sidste år PIE-omsætningen fra 56 mio. kr. til 63 mio. kr. Og selvom revisionsfirmaet på alle kundesegmenter har haft stærk fremgang, halter det alvorligt med at kapre store revisionskunder. Ifølge gennemsigtighedsrapporten har KPMG foreløbig kun følgende store erhvervskunder blandt PIE: Codan (via det tidligere engelske moderselskab), NNIT og Royal Unibrew. De samme som året før.

KPMG’s topchef Morten Mønster siger til Økonomisk Ugebrev, at KPMG gerne vil have flere revisionskunder blandt Top-100. ”Vi vil gerne have flere revisionskunder blandt de 100 største selskaber. Men det er også klart, at der skal være en fornuftig balance omkring risk-return i kundeforholdet. Vi oplever for tiden revisionsudbud, hvor det ikke er attraktivt for os at deltage, fordi priserne på revisionshonorarerne er for lave.”

Fra EY siger CEO Jan C. Olsen, som tiltrådte tidligere på året, at der er behov for en bedre balance mellem indsats og honorar, da indtjeningen på revision af de største virksomheder er under pres. EY har dog som det eneste revisionsfirma præsteret markant vækst i segmentet sidste år. Den såkaldte PIE-omsætning steg sidste år til 177 mio. kr. mod 123 mio. kr. året før. Ifølge EY’s gennemsigtighedsrapport har revisionsfirmaet bl.a. kapret nye kunder som Jyske bank og Jyske Invest samt investeringsforeningen Carnegie, HusCompagniet, Europæiske Rejseforsikring og den børsnoterede fodboldklub AGF.

Jan C. Olsen er dog alt andet end tilfreds med markedsforholdene omkring revisionshonorarer til de store erhvervskunder: ”Vi har oplevet flere års pres på revisionshonorarerne, og det er ikke holdbart i længden. Der er nødt til at blive etableret en bedre balance mellem pris og ressourceindsats i revisionsopgaven. Jeg er ikke i tvivl om, at priserne på revision kommer til at stige igen. Vi har jo også stigende omkostninger til lønninger og compliance, der skal dækkes ind.”

Øgede omkostninger

Jan C. Olsen erkender, at der er muligheder for at effektivisere revisionsopgaverne gennem øget digitalisering og automatisering, både i revisionshandlingen og i virksomhedernes økonomifunktioner. ”Men det kræver også store investeringer hos os at nå dertil, og det bliver vi også nødt til at få finansieret gennem vores honorarer.”

Umiddelbart ser det ud til, at flere af de store revisionsfirmaer i disse år trækker ressourcer over mod rådgivningsopgaverne, hvor lønsomheden åbenlyst er højere end på revision.

Eksempelvis KPMG’s tilbageholdenhed med at byde på revisionsopgaver i Top100-segmentet kan meget vel sprede sig til andre firmaer, hvorved der kan opstå en ny balance mellem udbud og efterspørgsel. Oveni kommer, at man som revisor ikke kan byde på en stribe rådgivningsydelser hos samme firma på grund af uafhængighedsreglerne. ”Vi ser jo en stigende tendens til, at de store virksomheder vælger revision ét sted og rådgivning et andet sted,” siger Jan C. Olsen. 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Porteføljemanager til alternative investeringer
Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Business Controller til DLF Beet Seed
Nyt job
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Egmont søger M&A advisor
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]