Del artiklen:

Landets 40 største rådgivningsfirmaer inden for search & selection oplevede sidste år samlet set et mindre fald i bruttoresultatet. Top fem gruppen fik stort set status quo, mens ”efterfølgerne” igen halede ind. Konkurrencen intensiveres: Boyden og Korn/Ferry stormer frem. Heidrick & Struggles overtager Amrob. Russell Reynolds skal klare sig uden Jens Horwitz.

De tre største nålestribede executive search firmaer Egon ZehnderAmrop og Russell Reynolds konsoliderede sidste år deres positioner i toppen af branchen, som de største erhvervsvirksomheders foretrukne rådgivere til at hjælpe med at finde topdirektører og nye bestyrelsesmedlemmer. Efter at Amrop og Egon Zehnder forrige år var nøjagtigt lige store, er Zehnder nu rykket en anelse foran Amrop.

Målt på bruttoresultat er Mercuri Urval i år landets klart største inden for rekruttering, men altså med hovedvægt på den offentlige sektor. Og så har vi et nyt firma på top 40 listen, nemlig H. H. Consult, som også skulle have været med på listen tidligere år. H.H. Consult har sin niche inden for olieindustrien og er hjemhørende i offshore byen Esbjerg. Bruttoresultatet dykkede fra 116 mio. kr. i 2015 til 65 mio. kr. sidste år, på grund af faldet i oliepriserne og en mere påholdende olieindustri. Præcis samme forhold, som Falcks Safety Services forretning er blevet ramt af.

I den nålestribede top 3 gik også Russel Reynolds med Jens Horwitz som rainmaker frem i bruttoresultat, sammen med Zehnder, mens Amrop faldt lidt tilbage. Netop i denne topgruppe er der lagt op til store omvæltninger de kommende år, samtidig med at disse ellers dominerende aktører risikerer at blive bidt af et fremadstormende kobbel bagfra.

For Russel Reynolds kan det blive en udfordring, at firmaets mangeårige centrale profil udadtil Jens Horwitz er gået på pension, og han har nu overladt det hele til den daglige leder, Peter Gramkov. Executive search branchen er om nogen drevet af personlige relationer, når der gælder kontakter på de bonende gulve i de største erhvervsvirksomheder. Derfor kan Jens Horwitz’ farvel til Russell Reynolds meget vel betyde, at nogen af de ellers faste kunder vil se sig om efter nye rådgivere i de andre firmaer.

Og der står efterhånden mange parate til at tage over. Boyden med en af branchens grand old men i spidsen, nemlig Finn Rants, har på få år ført et hensygnende searchfirma fra bunden af top 40 listen, op som nummer fire i den nålestribede executive gruppe. Dermed har Finn Rants nu overhalet både Odgers Berndtson med førstemand Troels Gjerrild og Spencer Stuart med Michael Vad, som begge stort set har holdt deres bruttoomsætning i forhold til året før.

Ligesom Boyden har også Korn/Ferry taget et solidt spring frem. For blot tre år siden lå Korn /Ferry i bunden af top 30 listen med et bruttoresultat på tre mio. kr. En anden af branchens koryfæer Kai Hammerich, har formået at vende skuden ved sidste år at løfte bruttoresultatet til 25 mio. kr. mod ti mio. kr. året før. Han var fast mand i Russel Reynolds til maj 2014. Trængslen i toppen af dansk executive search branche er dog på ingen måde slut. Mens både Boyden og Korn/Ferry antageligt fortsat vil søge at vokse helt op i gruppen af de største executive search firmaer, så er en ny ambitiøs spiller også på vej ind.

I hvert fald tyder meget på, at Heidrick & Struggles efterhånden ikke så nye topchef i Danmark, Jan Nørgaard Lauridsen, har behov for at vise, at han kan løfte det internationale firma ind i elitegruppen. Det lykkedes på ingen måde sidste år, hvor den danske del af det svensk-danske Heidrick & Struggles AB skønsmæssig næppe præsterede et bruttoresultat på mere end 4-5 mio. kr. Det internationale searchfirma har tydeligvis ambitioner om at komme op i toppen igen, og det overtog derfor fornylig konkurrenten Amrop.

I en pressemeddelelse hedder det: ”Blandt andet vil Heidrick & Struggles drage nytte af, at Amrop Danmark de seneste år har været markedsleder inden for især financial services, fintech og teknologi, forklarer Jan N. Lauridsen, der er Managing Partner hos Heidrick & Struggles Nordic.”