Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fagforbund kræver indgreb mod mæglersnyd

Økonomisk ugebrev

søndag 16. oktober 2016 kl. 11:45

Sagen om pensionsmæglere, der muligvis har snablen for langt nede i danskernes firmapensioner, ryger nu op på regeringsplan. Loven må ændres, lyder det fra fagbevægelsen, der vil have problemet på bordet samtidig med den snarlige forhandling med regeringen om 2025 Planen. Fagforbundene kræver, at mæglerne tilbagebetaler uretmæssige mæglerprovisioner til firmapensionskunderne

Flere af landets største fagforbund gør nu samlet front mod pensionsmæglerne, som de kritiserer for at fylde egne lommer op med danskernes firmapensionskroner i stedet for at give en god og uvildig rådgivning. Det sker, efter Økonomisk Ugebrev i sidste uge beskrev, hvordan landets største pensionsselskab, PFA, i et orienteringsbrev har indikeret, at mæglerne kan have brudt Finanstilsynets God Skik-regler i den måde, hvorpå de tager sig betalt for at rådgive medarbejdere om deres firmapensioner.

Mæglerne har simpelthen alt for let spil over for kunderne i firmapensioner, lyder kritikken. Og fagforbundene vil nu have regeringen til at ændre mæglerloven. Emnet skal bringes på banen i de kommende forhandlinger om regeringens 2025 Plan, der løber af stablen de kommende uger.

”Det er oprørende, at det kan få lov at finde sted. Der lader til at have været tale om et tag selv-bord for pensionsmæglerne. Mæglerne kan med den eks- pertise, de besidder, næppe gemme sig under at være i god tro. Det her viser med al tydelighed, at pensionsmæglerne har al for frit spillerum. Vi mener ikke, det kan gå for stærkt med at få strammet reglerne for mæglernes virksomhed også på dette punkt. Man skal tænke på, at det i sidste ende er det danske samfund, som drænes for penge,”

siger sektorformand Simon Tøgern fra HK Privat.

”Det er fuldstændig urimeligt, og vi vil rejse det her spørgsmål over for regeringen. Pension er noget, der er pålagt vores medlemmer, og regeringen må være med til at sikre så lave omkostninger som muligt. Det her ligner en guldrandet forretning for pensionsmæglerne på bekostning af medlemmernes pensioner, og det kan ikke være rigtigt,”

siger næstformand Arne Grevsen fra LO.

Pensionsmæglerne har ifølge PFA hævet årlige honorarer på kundernes pensionsopsparingskonti, selv om mægleren ikke har været inde over de tidligere pensionskonti. Når nye og gamle pensionsdepoter smelter sammen – af administrative årsager – har mæglerne også taget honorar fra gamle aftaler, som de ikke selv har indgået kontrakt om. Som beskrevet i seneste udgave af Økonomisk Ugebrev handler det om mange tusinde kroner årligt i ekstrabetaling til mæglerne for den enkelte medarbejder, hvis bare pensionsordningen er stor nok.

Forbundsformand Bente Sorgenfrey fra FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, mener, hele grundlaget for den slags afregning er forkert.

”Det er ikke acceptabelt, at pensionsopsparingerne udhules, uden at den enkelte har mulighed for at gennemskue, hvad der sker. Vi har fra FTF’s side tidligere været ude med kritik af pensionsmæglernes rolle. Den seneste historie tyder på, at der er behov for at få undersøgt området nærmere. Hvis mæglerne ikke kan overholde God Skik, kan der være behov for yderligere regulering på området. Forsikringsmæglernes aflønning bør alene ske på baggrund af den konkrete service, de yder, og ikke som en løbende afgift på et pensionsdepot,” skriver hun i en mail til Økonomisk Ugebrev.

For en tidligere pensionsopsparing på 3 mio. kr., som er afløst af en ny firmaaftale, handler det om, at mægleren har hævet op til ekstra 4500 kr. årligt, uden kundens specifikke samtykke. Den trafik vil PFA nu stoppe. ”Fra den 1. januar 2017 skal der imidlertid indgås en aftale med pensionskunden for at få vederlag for den del af depotet, som er opsparet i PFA på en eksisterende police fra tidligere ansættelsesforhold. PFA har den opfattelse, at det er i overensstemmelse med god skik for finansielle virksomheder, at pensionskunden afgiver samtykke til, at opsparing på en eksisterende police omfattes af vederlagsaftalen,” skriver PFA til pensionsmæglerne i et orienteringsmateriale.

Pengene skal tilbage

Omtalen i Økonomisk Ugebrev har nu også fået Finanstilsynet på banen. Kontorchef Ulla Brøns Petersen fra tilsynet udtalte til Økonomisk Ugebrev, at man nu vil undersøge praksis på området. Og det er efter alt at dømme ikke bare i PFA, det er sket. Den omhandlede praksis kan mæglerne have spredt til alle syv store kommercielle pensionsselskaber. Det kan være op mod 1 mia. pensionskroner, der uretmæssigt er havnet i de forkerte hænder.

Carsten Vitoft

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Nyt job
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Nyt job
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank