Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

MT Højgaard står med skandale i prestigebyggeri

Økonomisk ugebrev

mandag 28. august 2017 kl. 9:47

Ejerlejlighedsprojektet Strandpromenaden med 42 luksuslejligheder direkte ud til Svanemøllebugten har for MT Højgaard udviklet sig til et mareridt. Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger står selskabet til et tab på op mod 200 mio. kr. – mere end hele projektsummen. Ledelsen vil hverken be- eller afkræfte tabets størrelse, men oplyser, at projektet ”har medført et underskud”. Det oplyses også, at det forventede underskud er bogført i overensstemmelse med regnskabslovgivningen og udgiftsført fuldt ud, så snart det blev konstateret. Men sagen er langt fra slut, fordi parterne er uenige om hvorvidt projektet formelt er afleveret, i dag ca. halvandet år efter fristen. Intet er oplyst i årsregnskaber eller børsmeddelelser.

Projektet Strandpromenaden blev i årsrapporten for 2014 flashet første gang, som en af MT Højgaardsstore erobringer i 2014. Selskabet har ikke med et eneste ord i de efterfølgende årsrapporter omtalt projektet, der har en samlet projektsum på ca. 170 mio. kr., svarende til en gennemsnitlig byggepris på godt 4 mio. kr. pr. lejlighed eller 23.000 kr. pr. kvadratmeter for de 7000 etagekvadratmeter. Nu risikerer den gennemsnitlige byggepris at ende på noget nær det dobbelte, erfarer Økonomisk Ugebrev.

FORSINKELSE

Da lokalplanen var på plads ved aftalens indgåelse i efteråret 2014, var den forventede aflevering af projektet sat til udgangen af 2015 for den første del af projektet, med aflevering af de sidste lejligheder primo marts 2016. Som det fremgår af denne billedserie fra byggeriet var anlægget ikke færdigt i marts 2017. På MT Højgaard hjemmeside nævnes projektet kun to gange, nemlig ved byggestart oktober 2014 og ved rejsegildet et år senere.

Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger står MT Højgaard til et samlet tab på op mod 200 mio. kr., hvor op mod to tredjedele af underskuddet skyldes ekstrem ringe byggestyring med talrige sygemeldinger på grund af stress blandt de ansatte, en håndfuld udskiftninger af den lokale byggeledelse, systematiske konstruktionsfejl, og op mod 40 fuldtidsansatte alene til papirarbejde og styring i den tilhørende containerby.

Oven i kommer en alt for lav budpris fra starten, idet MT Højgaard tilbage i 2013 og 2014 havde brug for imagemæssig medvind efter et samlet underskud på 800 mio. kr. over en firårsperiode, samt et omsætningsfald på 30 procent side 2012.

Efter det oplyste er selve kvaliteten af lejlighederne i orden, men der har været store udfordringer med altanerne og med udbedring af mange fejl og mangler, som endnu ikke er på plads. Deltagere i projektet, Økonomisk Ugebrev har talt med, fortæller om en rystende ringe byggeledelse, hvor ingeniørfirmaet er blevet fyret, og der har været flere forskellige byggeledelser på totalentreprisen. Flere af de professionelt implicerede undrer sig over, at landets største entreprenørfirma ikke har haft mere styr på projektet, der i størrelse hører til i småtingsafdelingen. Men det erkendes også, at det har været et vanskeligt og omfattende byggeri. Af de i alt 42 lejligheder har der været 30 forskellige lejlighedstyper.

Hertil kommer, at fire af lejlighederne ligger i en moderniseret 1100 kvadratmeter stor klassicistisk villa, der er tegnet af arkitekt Valdemar Sander og opført i 1919. Villaen er restaureret, og dens tre etager er indrettet til i alt fire boliger i størrelser fra 176 til 355 kvadratmeter. I tilknytning til villaen ligger en havestue og en stor garagebygning, der er bygget sammen med hovedhuset, skriver fagmediet byggeplads.dk.

FORMEL AFLEVERING?

Fredag i denne uge kom der en syn- og skønsrapport, som MT Højgaard selv havde bestilt, som gik entreprenørselskabet imod. Konklusionen var blandt andet, at hele projektet skal afleveres samlet, og dermed er der endnu ikke sket formel aflevering. MT Højgaard oplyser ellers til Økonomisk Ugebrev, at der er sket aflevering af projektet. Der kan således være lagt op til en tvivl og muligvis en efterfølgende retssag om spørgsmålet.

Efter det oplyste mener MT Højgaard, at der var formel afleveringsforretning for ganske nylig, mens bygherren, det århusianske byggefirma Bricks, langt fra en enig i den vurdering.

”Selvom vi er langt over den aftalte afleveringsfrist, mener vi ikke, at der er sket en endelig, formel afleveringsforretning. I forhold til kontrakten er der fortsat mange udeståender. Det fik vi bekræftet fredag med en ny syns- og skønsrapport, som er udført på bestilling af MT Højgaard,”

siger direktør for Bricks, Martin Busk, der ikke ønsker at kommentere uenighederne yderligere.

Under alle omstændigheder er der løbet ugentlige dagbøder på regningen i mindst ét år, altså 52 uger på op mod en halv million kr. pr. uge. Altså alene 26 mio. kr. på den konto. Der er eksempler på, at MT Højgaard har indsat Ikea-lignende køkkener for at kunne melde enkelte lejligheder færdige, fordi de ”rigtige” køkkener fra Boffi ikke har været bestilt i tide.

MT Højgaard omsatte sidste år for 6,7 mia. kr. med et driftsresultat på 73 mio. kr. Egenkapitalen var ved årets udgang 964 mio. kr. I årsrapporten oplyses hverken om nedskrivninger eller hensættelser på Strandpromenaden. I det netop aflagte regnskab for andet kvartal 2017 oplyses, at der er 112 mio. kr. hensat til forpligtelser. Men det oplyses ikke, om der er hensat til tabet på Strandpromenaden.

Både direktionen og bestyrelsen for MT Højgaard oplyser til Økonomisk Ugebrev, at de løbende tab er blevet bogført efter reglerne, og at man ikke oplyser om den slags enkelte projekttab til fondsbørsen, med mindre de ændrer på årets udmeldte forventninger til resultatet.

DIREKTØREN TOG AFFÆRE

Med en forventet skønnet avance på 5 procent af byggesummen, svarer det til ca. 10 mio. kr. i overskud. Det er imidlertid spist op mange gange af overskridelser på byggebudgetter og efterfølgende dagbøder. At der længe har været lagt op til en tvist, er der flere indikationer på: Ejerlejlighedskøbere undrer sig således over, at adm. direktør Torben Biilmann har været i personlig kontakt med flere købere og beboere på stedet, angiveligt for at glatte ud på de alvorlige problemer, man er stødt ind i.

Økonomisk Ugebrev har besøgt Strandpromenaden, hvor der stadig er en stribe lejligheder, der ikke er helt færdige. MT Højgaard har fortsat 6-8 containerskurvogne stående, og der er synlig bemanding på stedet.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Søren Bjerre-Nielsen, formand for MT Højgaard og Højgaard Holding, tidligere koncerndirektør i Danisco og tillige formand for Nationalbanken og formand for VKR Holding, om han har været fuldt ud orienteret om problemerne på Strandpromenaden. Vi har modtaget følgende svar: ”Bestyrelsen modtager løbende informationer om udviklingen i MTH GROUPs igangværende projekter og drøfter disse i forbindelse med bestyrelsens møder, ligesom bestyrelsen løbende på anden måde følger op på igangværende projekter i MTH GROUP.”

BEKYMREDE ANALYTIKERE

Analytikere, Økonomisk Ugebrev har talt med, anser det for at være meget alvorligt, hvis MT Højgaard – og dermed de børsnoterede ejere Højgaard Holding og Monberg & Thorsen – har fejet problemerne ind under gulvtæppet og ikke bogført de nødvendige hensættelser eller egentlige tab i regnskaberne, som der nu er uenighed om.

MT Højgaard afviser som nævnt over for Økonomisk Ugebrev, at man har undladt at anføre tab i regnskaberne. Regnskabets er aflagt i overensstemmelse med både loven og egne regnskabsprincipper, fremhæves det. Se også linket nedenfor.

At analytikerne ikke ser tingenes tilstand som lyserø-de, fremgår af kursudviklingen på de to børsnoterede aktier de seneste år. Siden slutningen af 2015 er aktiekursen for Højgaard Holding mere end halveret. Men selskabets børsværdi synes stadig urealistisk høj, idet Højgaards 52 procent andel af entreprenørselskabet MT Højgaards egenkapital svarer til 466 mio. kr., mens børsværdien af Højgaard Holding er 874 mio. kr.

Altså næsten det dobbelte af indre værdi, hvilket synes gavmildt for et selskab, der stort set ikke tjener penge. Billedet forstærkes ikke mindst af, at knap halvdelen af MT Højgaards egenkapital består af bogførte immaterielle aktiver og udskudt skatteaktiver, altså relativt luftige værdier.

Læs her Økonomisk Ugebrevs spørgsmål til bestyrelsesformand Søren Bjerre-Nielsen og adm. direktør Torben Biilmann, og deres fulde svar.

MWL

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank