Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nets har været bedst til at effektivisere

Josephine Daniel

mandag 21. august 2017 kl. 9:53

Danmarks Bedste Finansfunktion 2017: Nets indtager i 2017 førstepladsen i rankingen af finansfunktionerne i Danmarks 100 største virksomheder. Systematisk effektivisering har bragt Nets forbi store turnaround-stjerner som Vestas og Lundbeck. Nets har gennemført en af de mest vellykkede rationaliseringer, der er set i dansk erhvervsliv i de seneste år.

Nets bliver nummer ét på Økonomisk Ugebrevs årlige ranking Danmarks Bedste Finansfunktion. Når det gælder effektivisering ligger it-serviceselskabet i top blandt Danmarks største virksomheder. Ledelsen med CEO Bo Nilsson og CFO Klaus Pedersen i spidsen har klaret sig bedst blandt de 100 største danske ikke-finansielle virksomheder.

Virksomhederne i Økonomisk Ugebrevs undersøgelse er ranket ud fra hvor meget deres arbejdskapital, deres personaleomkostninger og deres øvrige omkostninger – i forhold til omsætningen – er nedbragt over fire år. Den lange periode skal sikre, at tallene ikke bliver påvirkede af kortsigtede udsving.

Når parametrene sammenvejes giver de et indtryk af virksomhedernes samlede evne til at effektivisere i perioden 2013 til 2016. Tre it-virksomheder har i år placeret sig højt på listen, nemlig KMDIBM og så Nets, der når helt i top. Selskabet har i 2016 fortrængt to af de seneste års velkendte turnaround- og effektiviseringsstjerner, Vestas, H. Lundbeck og Pandora fra den øverste top af rankingen.

NETS ER SOLID PÅ ALLE PARAMETRE

Netop i de seneste fire år er Nets arbejdskapital (som den opgøres af Økonomisk Ugebrev) nedbragt fra 6 til 3 procent af omsætningen. Nets personaleomkostninger er nedbragt fra 32 til 28 procent af omsætningen, og Nets øvrige omkostninger er faldet fra 48 til 37 procent af omsætningen.

Dermed bliver Nets ikke nummer ét i nogen enkeltkategorier i undersøgelsen. Men det sammenvejede resultat bliver det bedste. Tallene antyder dels, at der var et lukrativt optimeringspotentiale i det Nets, som danske og norske banker i 2014 solgte til kapitalfondene Advent InternationalBain Capital og ATP. Og dels antyder førstepladsen, at ledelsen faktisk har ført Nets gennem en af de mest vellykkede og bredt anlagte rationaliseringer, der er set i dansk erhvervsliv i de seneste år. Det skete ikke mindst op til den børsnotering, der i september 2016 medførte store og omdiskuterede gevinster til ledelsen.

”Det omfattende transaktionsprogram, som blev sat i søen i efteråret 2014, har været en væsentlig årsag til, at vi i Nets har kunnet optimere vores omkostningsstruktur og herunder reducere personaleomkostningerne i forhold til omsætningen,” siger Klaus Pedersen, der har været CFO i Nets siden september 2015. Han påpeger, at i programmet har Nets haft fokus på flere områder som kommercialisering, skalerbarhed, indkøb, teknologi, sikkerhed, innovation og ressourceoptimering.

”Dette har dels løftet væksten i forretningen, dels har det skabt betydelige tilbagevendende omkostningsbesparelser og bidraget til yderligere effektivisering af driften, for eksempel ved at optimere anvendelsen af forretningsdata i den kommercielle beslutningstagning, øge effektiviteten i driften af Nets’ teknologiplatforme og optimere omkostningerne til udviklings- og vedligeholdelsesarbejde,” siger Klaus Pedersen. Ifølge Klaus Pedersen sker arbejdet med at optimere arbejdskapitalen kontinuerligt: ”De seneste år har vi blandt andet haft fokus på at centralisere varelagre og følge op på udestående fordringer, herunder outsourcing af dunningaktiviteter. (systematisk opkrævning af udestå- ender, red.). Initiativerne har desuden omfattet en opdatering af interne procurement-regler i forbindelse med indgåelse af leverandøraftaler,” siger Nets’ CFO.

ENDNU MERE EFFEKTIV?

Ifølge regnskabet for andet kvartal af 2017, som Nets offentliggjorde i den forgangne uge faldt de samlede driftsudgifter til 64 procent af omsætningen mod 65 procent i samme periode sidste år. Isoleret set steg personaleomkostningerne imidlertid til 27,4 procent af omsætningen mod 26,9 procent i andet kvartal 2016.

Nets blev trimmet til børsnotering i 2016, og – ifølge medier og virksomhed – nu muligvis til videresalg til en ny hovedejer. Virksomheden og dens ledelse har bevist, at den kan gennemføre mærkbare effektiviseringer. For selskabet aktionærer og en eventuel køber er spørgsmålet ikke mindst, om de fleste lavt hængende frugter er plukket i de forgangne år, så det bliver vanskeligere at vride endnu mere effektivisering og mere indtjening ud af selskabet (se også særskilt kommentar).

MOS/Research: Villads Michelsen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank