Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

OECD-kritik af dansk indsats mod hvidvask

Økonomisk ugebrev

mandag 04. december 2017 kl. 8:48

Finanstilsynet har alt for få ressourcer til at bekæmpe hvidvask, konkluderer en ny rapport fra OECD. Selv om Folketinget har bevilget ekstra midler til at styrke indsatsen mod hvidvask og terrorfinansiering, har Finanstilsynet stadig for få medarbejdere til at kunne udføre opgaven, mener dansk ekspert.

Den danske indsats mod hvidvask er mangelfuld, mener man i OECD.

I de seneste tre år – 2014-2016 – har Finanstilsynet kun haft fire medarbejdere, der blot har gennemført ti inspektioner af finansielle virksomheders overholdelse af hvidvaskreglerne, lyder kritikken i en ny rapport fra OECD’s Global Forum on Transparency and Exchange of Information for Tax Purposes.

Og diagnosen får medhold fra Jakob D. Bernhoft, direktør i konsulentvirksomheden RevisorJura, som har specialiseret sig i blandt andet hvidvaskreglerne. ”Finanstilsynet har gennem flere år haft alt for få medarbejdere. Nu har man fået 6 mio. kroner af Folketinget til at styrke indsatsen mod hvidvask, men det er stadig ikke voldsomt mange medarbejdere, man får for de penge,” siger han.

INGEN SAMMENHÆNGENDE STRATEGI

Ifølge en pressemeddelelse fra Finanstilsynet fra den 21. juni 2017 juni har Folketinget givet tilsagn til at anvende ekstra penge på en styrket indsats. Pengene, der opkræves af de virksomheder, som er under tilsyn, skal blandt andet bruges på et nyt kontor for it-sikkerhed, tilsyn med FinTech og et selvstændigt kontor med ansvar for indsatsen mod hvidvask og terrorfinansiering.

Denne opnormering fra juni er dog ikke afspejlet i den måde, Danmark bliver vurderet internationalt. Rapporten fra OECD er blot den seneste kritik fra internationalt hold. The Financial Action Task Force (FATF), en international organisation oprettet til at bekæmpe hvidvask og finansiering af terror, offentliggjorde i august 2017 en kritisk rapport om den danske indsats. ”Her gik man så langt som at sige, at Danmark slet ikke havde en sammenhængende strategi for at bekæmpe hvidvask. Nu kommer der endnu en rapport, der fastholder kritikken af de manglende ressourcer i Finanstilsynet. Så må man altså gøre noget,” siger Jakob D. Bernhoft.

Han henviser til, at når Finanstilsynet så endelig kommer ud på inspektion i de finansielle virksomheder, finder man en lang række alvorlige overtrædelser af reglerne. ”Vi taler jo om politianmeldelser af selv store pengeinstitutter. I mange banker har man simpelthen ikke det rigtige set-up til at overholde reglerne. Hvis man ikke kan være sikker på, at bankerne har den fornødne overvågning, så risikerer man sager, som vi har set senest i Danske Bank,” siger Jakob D. Bernhoft.

Man har lige strammet reglerne op med den nye hvidvasklov fra juni, men det nytter jo ikke meget, hvis man ikke har ressourcerne til at kontrollere, om bestemmelserne rent faktisk bliver fulgt, påpeger han. I FATF-rapporten fremhæver man blandt andet det lave antal inspektioner, som Finanstilsynet har gennemført i de virksomheder, man har under tilsyn.

RISIKERER SVINDEL

Jakob D. Bernhoft mener, at Danske Bank-sagen er et konkret eksempel på, hvor galt det kan gå, når man ikke har et hvidvask-maskineri kørende. Så risikerer man som bank at blive udsat for svindlere. ”Det er da bizart, at man bruger mange ressourcer på at indføre en række regler, der pålægger virksomhederne en række byrder i milliardklassen. Men man bruger ikke meget krudt på at gå ud og tjekke, at reglerne rent faktisk bliver overholdt,” siger han. I Finans Danmark henviser juridisk direktør Kenneth Joensen til, at Finanstilsynet af Folketingets finansudvalg den 21. juni fik lov til at anvende yderligere 6 mio. kroner på at styrke tilsynet af hvidvask. ”Derfor er kritikken fra OECD uforståeligt for mig. Samtidig har vi sammen med Finanstilsynet og Bagmandspolitiet igangsat et styrket samarbejde i indsatsen mod hvidvask. Det er et området, som erhvervsminister Brian Mikkelsen har sat sig i spidsen for, så det er der stort fokus på,” siger han.

Ifølge ham er formålet at få mest muligt ud af de ressourcer, som myndighederne og den finansielle sektor anvender på at bekæmpe hvidvask.

Økonomisk Ugebrev har bedt Finanstilsynet om at forholde sig til kritikken fra OECD. I en mail henviser Finanstilsynets kommunikationschef til Erhvervsministeriet. Trods gentagnde henvendelser har det ikke været muligt at få en kommentar fra Erhvervsministeriet til rapporten fra OECD.

Peder Bjerge

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank