Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Regnskab viser chokudvikling i Nykredit Bank

Linda

søndag 13. november 2016 kl. 10:00

Det nye kvartalsregnskab for Nykreditkoncernen viser en chokerende udvikling i Nykredit Bank. Risikoeksponeringen er steget eksplosivt, og langt mere end udmeldinger for bare tre måneder siden indikerede. Det er dermed igen bankdelen af koncernen, der er en møllesten om halsen for realkreditkunderne.

For bare tre måneder siden, da Nykreditkoncernen aflagde halvårsregnskab, var meldingen, at Finanstilsynets godkendelse af modelændringer forventedes at medføre en stigning i risikoeksponeringen med ca. 30 mia. kr., og at det ville få effekt på regnskabet for tredje kvartal, som netop er offentliggjort. Samtidig fremgik det, at det primært vedrører realkreditforretningen. I Nykredit Banks regnskab var de kommende ændringer slet ikke omtalt.

Men virkeligheden viser sig nu med regnskabet for tredje kvartal at være langt værre. Isoleret set betyder de modelændringer, Finanstilsynet havde stillet krav om, og som nu er godkendt, en stigning i risikoeksponeringen på 52 mia. kr. Regnskabslæseren skal dog selv dykke ned i Nykredit Banks regnskab for at se, at det først og fremmest er i banken, Finanstilsynets krav har ramt.

”Tallene viser, at det endnu engang er ledelsens fejlslagne satsning på at ville drive bank, der betyder, at realkreditkunderne bliver udsat for massive prisstigninger, og det viser også, at ledelsens ambitioner om en børsnotering reelt er begrundet i den belastning, banken udgør i koncernen,” sigerJens Vesterbæk, formand i foreningen Consum, der arbejder for at forbedre medlemsdemokratiet i Nykredit.

Forklaringer i regnskaberne

I Nykredit Banks regnskab hedder det nu på side otte: ” Nykredit har netop modtaget Finanstilsynets godkendelse til at implementere en række nye kreditmodeller, som Nykredit tidligere har ansøgt om. Ændringerne har isoleret set øget bankens risikoeksponeringer med ca. 30 mia. kr.”

I koncernens regnskab er der ikke sat tal på, hvor meget der kommer fra bankdelen og hvor meget der kommer fra realkreditdelen. Her er omtalen på side 21: ”Nykredit har tidligere ansøgt Finanstilsynet om at foretage en række modelændringer. Det omfatter blandt andet, efter krav fra Finanstilsynet, at Nykredit fremadrettet vil anvende avancerede IRB-modeller på bankens erhvervseksponeringer og ikke som hidtil den grundlæggende IRB-metode samt en ny metode for beregning af kapitalkrav på misligholdte engagementer. Størsteparten af modelændringerne er nu godkendt af Finanstilsynet og implementeret ultimo 3. kvartal 2016. Ændringerne har som ventet medført en forøgelse af risikoeksponeringerne. Stigningen er på ca. 52 mia. kr.”

De 52 mia. kr. kan sammenholdes med meldingen i halvårsregnskabet fra august måned, hvor der stod: ”Risikoeksponeringerne forventes at stige med ca. 30 mia. kr., når en række modelændringer, der er under godkendelse af Finanstilsynet, bliver implementeret pr. 30. september 2016. Modelændringerne påvirker primært risikoeksponeringer i realkreditforretningen. Dertil kommer modelændringer vedrørende privatkunder, som vil øge risikoeksponeringerne med ca. 5 mia. kr.” Herudover var der i halvårsregnskabet lagt op til, at der de følgende år ville komme yderligere justeringer: ”Hertil kommer justeringer i de detaljerede kapitalkravsberegninger, der blandt andet følger af tabserfaringerne efter finanskrisen. Disse forventes at øge risikoeksponeringerne i de kommende år med ca. 25 mia. kr.” Det var meldingen for tre måneder siden, og der er ikke i det nye regnskab nogen uddybning af, om dele af den eksplosive stigning på 52 mia. kr. er en fremrykning af stigninger, der først skulle komme de følgende år.

Ny kapitaltilførsel

Når alle ændringerne bliver summeret, og herunder at stigende boligpriser reducerer risikoeksponeringen i realkreditdelen af koncernen, udviser koncerntallene siden årsskiftet en stigning på 45 mia. kr., fra 311 mia. kr. til 356 mia. kr. Ser man isoleret på Nykredit Bank, er udviklingen siden årsskiftet en stigning på 35 mia. kr., fra 76 til 111 mia. kr. Med de forbehold, der vil være i at trække banktallene fra koncerntallene, tyder det altså på, at hele 78 procent af koncernens stigning i risikoeksponering kan henføres til Nykredit Bank.

Udviklingen i Nykredit Bank betyder i øvrigt nu igen, at der skal tilføres penge fra Nykredit Realkredit til Nykredit Bank. Her er det i november i år besluttet at tilføre 2 mia. kr. i supplerende kapital. Selvom det altså først og fremmest er Nykredit Bank, der er årsag til den voldsomme stigning i risikoeksponeringen, er det realkreditkunderne, der gennem massive bidragsforhøjelser kommer til at sikre tilførsel af kapital.

Jens Vesterbæk er da også alt andet end tilfreds med denne udvikling. ”Der er ingen logik i at man som realkreditkunde i Totalkredit skal betale for problemer i Nykredit Bank, som man ikke har noget at gøre med,” siger han.

 

Ejlif Thomasen

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank