Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Repræsentantskab i Nykredit føler sig kuppet

Økonomisk ugebrev

søndag 26. juni 2016 kl. 9:06

Meget tyder på, at bestyrelsen for Foreningen Nykredit har snigløbet foreningens øverste ledelsesorgan, repræsentantskabet, til at åbne døren for at opgive majoritetsejerskabet. Det er i hvert fald den opfattelse, flere medlemmer af repræ-sentantskabet sidder tilbage med i dag, erfarer Økonomisk Ugebrev. Forleden kom det frem, at repræsentantskabet reelt har godkendt, at foreningen kan opgive majoritet og dermed kontrollen over selve realkreditselskabet. Dermed risikerer medlemmernes interesser også at blive tilsidesat i forhold til nye, kommercielle ejere. 

Da repræsentantskabet i marts vedtog en ny formulering omkring ejerpolitik, som reelt åbnede for, at Foreningen Nykredit kunne gå under 50 procent ejerandel i Nykredit Holding, var der i repræsentantskabet en bred forståelse af, at det i praksis ikke var en mulighed, der skulle komme i anvendelse, erfarer Økonomisk Ugebrev.

Samtidig havde en række medlemmer af repræ-sentantskabet fokus på, at beslutningen betød, at der under alle omstændigheder skulle en ny vedtagelse til, før det kunne blive virkelighed. Det betød, at flere medlemmer har haft fokus på, at det var lykkedes at få ændret den oprindelige formulering fra bestyrelsen, som lagde op til, at bestyrelsen ville få helt frie hænder til at gå under 50 procent i ejerandel. Nu fik man i stedet et figenblad, nemlig lovning på en ny vedtagelse i repræsentantskabet, ganske vist kun med simpelt flertal og uden at skulle ændre vedtægter. Dermed fik repræsentantskabet en lille sejr i forhold til bestyrelsen.

”Men hvorfor skulle der overhovedet stå noget om, at man kunne gå under 50 procent? I min optik må det aldrig blive tilfældet, for så er det for alvor slut med medlemsejet og andelstanken,”

siger et repræsentantskabsmedlem, der ønsker at være anonym.

Samme holdning har flere andre repræsentantskabsmedlemmer, som Økonomisk Ugebrev har talt med. Et andet repræsentantskabsmedlem peger på, at metoden fra bestyrelsens side synes at være stille og roligt at tage et skridt ad gangen over mod et slutresultat, der kan betyde, at majoriteten opgives.

Senest er det kommet frem, via udtalelser fra bestyrelsesformand Nina Smith, at Nykredit ved en kommende børsnotering direkte vil oplyse i prospektet om muligheden, i håb om at det giver en bedre afregningskurs. En bedre afregningskurs vil netop være knyttet til investorernes forventning om, at Nykredit fremover skal styres efter kommercielle hensyn og ikke foreningshensyn, og på det grundlag føler flere repræsentantskabsmedlemmer sig nu snigløbet. Det blev overhovedet ikke nævnt på det seneste repræsentantskabsmøde, oplyser flere medlemmer til Økonomisk Ugebrev.

Bestyrelsesformand Nina Smith skriver på foreningens hjemmeside torsdag: ”Men det ved repræsentantskabet alt om. Her har vi drøftet det indgående. Det vil selvsagt også indgå i Nykredits fremtidige prospekt, da det også er afgørende for kommende investorer og dermed for, at vi får den rigtige pris for Nykredit.” Men flere repræsentantskabsmedlemmer undrer sig over denne udmelding: De afviser blankt, at der var en indgående drøftelse på repræsentantskabsmødet i marts. ”Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det var noget, man ville bruge i forbindelse med en børsnotering,” siger et medlem. ”Det bekymrer mig, for så er vi alligevel kommet til at åbne en dør på klem, ” siger medlemmet.

Dermed tegner der sig et billede af, at i hvert fald en række medlemmer af repræsentantskabet følger sig snigløbet af bestyrelsen. Alle de repræ-sentantskabsmedlemmer, Økonomisk Ugebrev har talt med, afviser klart, at der på det seneste repræ-sentantskabsmøde var nogen som helst drøftelser af, om man kunne bruge ejerskabsbeslutningen i forbindelse med en eventuel børsnotering.

Kapital til alve

Økonomisk Ugebrev har i tre uger arbejdet på artiklen om, at Nykredit var parat til at opgive majoritetskontrollen. I mellemtiden er de relevante dokumenter blevet lækket til et andet medie. Økonomisk Ugebrev har, før nyheden kom ud, spurgt bestyrelsesformanden om emnet og fik svar sent torsdag i den forløbne uge. Her bekræfter Nina Smith, at der er åbnet for at gå under 50 procent ejerskab. ”Det er korrekt, at vi på repræsentantskabsmødet blev enige om, at der skulle fremgå færrest mulige restriktioner, hvis vi mod forventning engang i fremtiden befinder os i en situation, hvor vi ville blive nødt til at overveje at gå under 50 pct. i ejerandel,” skriver hun i en mail.

Hendes forklaring på, at bestyrelsen/direktion vil have mulighed for at reducere foreningens ejerskab til under 50 procent – og dermed reelt slippe kontrollen med realkreditselskabet – er følgende: ”Det er foreningsbestyrelsens eneste fokus at sikre Nykredit den nødvendige kapital til den bedste pris. Det ændrer ikke på, at det er bestyrelsens helt klare mål at bevare aktiemajoriteten,” skriver Nina Smith. Dermed bekræfter bestyrelsesformanden, at beslutningen aktivt kan bruges i forbindelse med en eventuel børsnotering, i et forsøg på at presse afregningskursen op. Men det vil nok være naivt at tro, at investorerne ikke stiller håndfaste krav til den fremtidige udvikling.

Meget tyder samtidig på, at bestyrelsesformanden reelt taler med to tunger. Over for offentligheden og internt i forhold til repræsentantskabet fastholder hun fortsat, at det er afgørende at bevare aktiemajoriteten. Men samtidig er signalet til eventuelt kommende investorer, hvis der kommer en børsnotering, at man altså åbner for et reduceret ejerskab i håb om at få en bedre afregning af et aktiesalg.

Ejlif Thomasen

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank