Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tvivl om ISS’ store vækstplan

Josephine Daniel

søndag 03. september 2017 kl. 16:41

Efter et skuffende andet kvartal og nu udsigt til den laveste vækst i mange år, blev ISS aktien ramt af det voldsomste kursfald siden børsnoteringen. Der er skepsis over for CEO Jeff Gravenhorsts og CFO Pierre-Francois Riolaccis langsigtede vækststrategi.

For CEO Jeff Gravenhorst og CFO Pierre-Francois Riolacci blev 17. august en vanskelig dag. Forestillingen om, at servicegiganten ISS stabilt og næsten automatisk kan vokse og gradvist øge indtjeningsevnen, fik et alvorligt stød.

Vækst og indtjening skuffede. Aktien dykkede næsten ni procent, det største kursfald siden børsnoteringen i 2014. ”Udviklingen i ISS kom, med tallene for andet kvartal, til at fremstå mere volatil, end den burde være,” siger aktieanalytiker Michael Vitfell-Rasmussen fra ABG Sundal Collier til Økonomisk Ugebrev. Flere analytikere, for eksempel Jyske Bank kalder den organiske vækst på én procent i andet kvartal for ”åbenlyst skuffende”.

Med nedjusteringen af omsætningsfremgangen i 2017 til 1,5 – 2,5 procent (fra tidligere 1,5-3,5 procent) står ISS til at få den laveste vækst siden 2012. Sydbank påpeger, at der i det aktuelle kursniveau for aktien er indbygget forventninger om en organisk vækst på mere end tre procent og en stadig forbedring af indtjeningsmarginerne.

Jeff Gravenhorsts vækst- og indtjeningsmaskine, som han har arbejdet på at skabe siden 2010, fungerer altså ikke optimalt i år. Og omsætningsfremgangen i ISS bremser op, netop som den økonomiske vækst på det afgørende europæiske marked tager til.

CFO Pierre-Francois Riolacci understreger over for Økonomisk Ugebrev, at der stadig er dele af Europa, hvor der ikke er tegn på bedring. Desuden bremses ISS’ omsætning af lavere vækst på selskabats største nationale marked, Storbritannien. Brexit samt politisk uro skaber en afventende holdning, der ser ud til at opveje stigende vækstrater i Europa.

Hertil kommer, at ISS bevidst skærer omsætning fra i koncernens såkaldte GREAT-proces: ”Visse steder i verden har vi accelereret denne proces, så vi vil se lavere organisk vækst fra disse lande, mens dette arbejde finder sted. Et eksempel er Kina, hvor vi er gået ud af en række lavmargin-kontrakter. Det koster vækst på den korte bane. Men det fjerner risiko og sikrer en stærkere margin på den lange bane,” siger Pierre-Francois Riolacci.

Netop ISS’ margin (operating profit before other income and expenses) er dog også kommet i søgelyset med tallene for andet kvartal. Nogle analytikere hæfter sig ved, at netop denne post i andet kvartal er løftet af genforhandling af pensionsforpligtelser, som har givet en engangsindtægt på 60 mio. kr.

En alt-andet-lige justering af driftsmarginen med denne engangsindtægt medfører, at marginen på 5,37 procent for andet kvartal går ned på 5,07 procent mod 5,35 procent i samme periode af 2016. Et fald i marginen truer troværdigheden af den equity story, som JeffGravenhorst har arbejdet for at skabe om ISS. Man kan dog ikke ud fra et enkelt kvartal konstatere, at marginen er faldende, mener ISS-ledelsen. Det er, ifølge ISS, mere relevant at se på hele første halvår, hvor driftsresultatet er udsat for både op- og nedadgående engangspåvirkninger. Ifølge Pierre-Francois Riolacci genererede den underliggende forretning en marginfremgang på cirka 8 basispoint i første halvår. ISS forventer stadig i 2017 en margin, der ligger over 2016-marginen på 5,78 procent.

STRATEGIEN SKAL VIRKE

Også ISS’ omdømme, som en stabil pengemaskine, blev udfordret i andet kvartal: Pengestrømme fra driftsaktiviteter faldt til 360 mio. kr. fra 802 mio. kr. i samme periode året før, især på grund af stigende arbejdskapital. Den rentebærende gæld per 30. juni nåede 14,7 mia. kr. eller 2,8 gange EBIT-DA driftsresultatet – mod 2,5 gange EBITDA et år tidligere.

Stabilitet, en vækst på omkring tre procent, stigende margin og evnen til at generere cash, der kan sendes videre til aktionærerne, har hidtil trukket investorer til ISS. Jeff Gravenhorsts strategi, baseret på organisk vækst, flere globale erhvervskunder og store kontrakter, der bundler forskellige serviceydelser, skal sikre succes’en.

MOS

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank