Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Første skridt mod en mere moderne Nationalbank?

Morten W. Langer

fredag 15. november 2024 kl. 11:55

Ulrik Nødgaard - Nationalbanken

I et lovudkast med en masse nye forslag fra erhvervsministeriet er det diskret blevet sneget ind, at Nationalbankens direktører fremover skal åremålsansættes for seks år, og højst to perioder. Er det starten på en hel nødvendig modernisering af Nationalbanken, som har presset sig på i årevis, spørger chefredaktør Morten W. Langer i denne kommentar

Er der endelig en modernisering omkring god selskabsledelse, åbenhed, ledelsesforhold, insiderregler og mange andre ting på vej omkring Danmarks Nationalbank?

I hvert fald ser det ud som om, at nogen har tænkt tanker om modernisering af forholdene i nationalbanken, hvor de fleste regelsæt er fra 1936. Økonomisk Ugebrev har i en artikelserie over de seneste år gennemgået en stribe forhold, hvor Nationalbanken er, populært sagt, håbløst forældet. Og hvor der altså er brug for en modernisering.

Forleden udsendte Erhvervsministeriet et lovudkast i høring, som handler om ansættelsesforholdene for Nationalbankens direktion. I sig selv ikke en revolution, men et initiativ der kan være forløber for flere moderniseringer.

I lovudkastet lægges op til et opgør med de tidligere tidsubegrænsede direktøransættelser, til de fylder 70 år. I begrundelsen hedder det, at ”de tidsubegrænsede udpegninger er også atypiske, hvis der sammenlignes med centralbankerne i f.eks. Sverige, Norge, Finland, Tyskland, England, Island, Holland samt ECB, hvor der almindeligvis anvendes åremålsansættelse for direktører med embedsperioder på 5-8 år, eventuelt suppleret med muligheden for genudpegning én gang.”

Skrevet i en anden verden

Det er positivt, at myndighederne nu begynder at se lidt på, hvordan man i andre europæiske centralbanker indretter sig, og hvordan man de fleste steder i langt højere grad har indrettet sig, så det flugter med god praksis i samtiden, og hvor man har gjort op med tidligere tiders ophøjethed og nærmest royale afstandtagen fra den brede offentlighed. Ja, den danske kongefamilie er mere tilnærmelig end Nationalbankens direktion.

For to år siden skrev vi i en kommentar om problemstillingen med følgende indledning: ”Nationalbanken har et påtrængende behov for at blive moderniseret. Økonomisk Ugebrev har i en artikelserie påvist, at Danmarks Nationalbank lever i en virksomhedskultur, der er præget af en fortidig selvforståelse uden forbindelse til en omverden, som lægger stigende vægt på transparens og åben kommunikation.”

Videre hed det: ”Manglende åbenhed i kommunikationen, en fortidig regulering, manglende overholdelse af revisionsreglerne og manglende spekulationsregler i bestyrelsen præger Nationalbanken, som Økonomisk Ugebrev har beskrevet i en stribe artikler i 2021 og 2022. Kan det virkelig passe, at Nationalbanken – her på tærsklen til 2023 – baserer sin virksomhed på sin egen lov fra 1936, som blev skrevet i en anden verden, med andre normer og krav til åbenhed, compliance og governance?”

I en artikelserie om Nationalbankens ”hemmelige” guldbeholdning skrev Henrik Denta i foråret 2023 bl.a., at ”for kun tredje gang siden 1950 har Nationalbanken kontrolleret sin guldbeholdning i Bank of England. Banken er tidligere blevet kritiseret for kun at lave små stikprøvekontroller og har åbenbart lyttet til kritikken. Men bankens åbenhed halter langt bagefter andre centralbankers,” skrev han i serien.

I december 2021 skrev ØU i en kommentar under overskriften ”Slank Nationalbanken, lad tilsynet overtage de fleste opgaver,” at ”for ti år siden foreslog daværende direktør for Nationalbanken, Nils Bernstein, at Finanstilsynet skulle lægges ind under Nationalbanken. Men i dag er situationen vendt på hovedet. Siden Bernsteins udmelding har Finanstilsynet været igennem en omfattende modernisering og har overtaget stort set alle nye og vigtige opgaver med at sikre den finansielle stabilitet i Danmark. Nationalbanken kæmper derimod med en håbløst forældet og utidig ledelsesstruktur.”

Faktum er, at Nationalbanken er blevet en kolos på lerfødder, som i realiteten ikke har mange tvungne opgaver. Derfor er det en rigtig god ide, og på tide, at regeringen begynder på den nødvendige modernisering. Man kan håbe på, at den nye direktør Ulrik Nødgaard (55) vil sætte sig i spidsen for dette projekt, når han lige får fast grund under fødderne.

Han må også anses for at blive den næste topmand i Nationalbanken, når Christian Kettel Thomsen (65) senest om 4-5 år må forventes at gå på pension.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank