2017 var et rigtigt godt år for de fleste danske corporate finance rådgivere. Det var ikke kun de store nålestribede finanshuse, som fik del i de mange transaktioner. Også de mindre rådgiverhuse fik en pæn bid af kagen. Et godt billede på, hvordan 2017 forløb, afspejles i resultatet fra FIH Corporate Finance.

Omsætningen i FIH Partners blev sidste år mere end fordoblet til 208 mio. kr., mod 80 mio. kr. året før. Driftsresultatet blev løftet fra 40 mio. kr. i 2016 til 130 mio. kr. sidste år. Bundlinjen før skat blev ”kun” til 86 mio. kr., fordi der blev betalt en earn out fra det delvist partnerejede selskab på 44 mio. kr. for partneres køb af selskabet. FIH ejer fortsat halvdelen.

Ifølge en opgørelse fra analysefirma Dealogic har de mindre corporate finance rådgivere det seneste halvandet år haft relativt mange opgaver. Opgørelsen skal tolkes med forsigtighed, fordi den kun opgør antallet af transaktioner, de enkelte rådgivere har været involveret i. Typisk indberettes transaktionssummen ikke til analysefirmaerne, og både små og store transaktioner ligger bag de oplyste tal. Overraskende har den mindre rådgiver Clearwater International det seneste halvandet år haft 16 M&A opgaver, hvilket bringer rådgiveren op på en førsteplads på ranglisten. Rådgiveren præsterede sidste år en omsætning på 89 mio. kr. mod 119 mio. kr. året før. Driftsresultatet landede på 54 mio. kr. mod 83 mio. kr. i 2016. Clearwater har i år været rådgiver for blandt andet Årstiderne Arkitekter, som er blevet overtaget af svenske Sweco AB, og også for Dykon, hvor Erhvervsinvest har overtaget en 80 procent ejerandel.

Læs også: Corporate Finance Tema: Ny rådgiverklasse for mini-IPO’er styrker børsen

Også den mindre rådgiver Atrium Partners ser ud til at bide sig bedre fast i markedet end tidligere. Rådgiveren er hos Dealogic registeret for otte transaktioner det seneste halvandet år. I år har Atrium blandt andet rådgivet Niels Due Jensen, der som privat investor har solgt selskabet B8 til Holmris GroupNordic M&A er ikke på ranglisten. Men ifølge Mergermarket har rådgiveren i 2018 deltaget i to transaktioner, blandt andet som rådgiver ved salg af M. Larsen Vognmandsfirma, og ved salg af Gottlieb Paludan Architects A/S til svenske AF.

De store revisionsfirmaer har fortsat godt fat i de mindre og mellemstore M&A transaktioner, og deres styrkeposition fastholder de blandt andet på grundlag af et tæt kendskab til virksomhederne som lovpligtig revisor. Det seneste halvandet år har PWC været rådgiver på tolv transaktioner, hvilket giver en formel tredjeplads på ranglisten. KPMG og EY har rådgivet i henholdsvis otte og syv transaktioner siden starten af 2017.

Ifølge Dealogic er Deloitte ikke med på ranglisten. Men ifølge en opgørelse fra Mergermarket, har Deloitte deltaget i hele fire transaktioner alene i 2018, blandt andet ved salg af en 60 procent ejerandel i Søgemedier, ved Catacaps køb af Adam Falbertsnattelivsvirksomhed Rekom Group og ved Orklas køb af en 67 procent ejerandel i pizzakæden Gorms.

Læs også: Corporate Finance Tema: Erhvervslivet skruer markant op for opkøb i udlandet

Opgørelsen fra Dealogic viser også, at de store internationale finanshuse løber med hovedparten af de store M&A transaktioner. SEBNordea og Handelsbanken har været rådgiver på 8 9 opgaver hver det seneste halvandet år. Men ud af det samlede antal transaktioner er der tale om et moderat antal, hvor de danske aktører alene har været co runners for de store internationale finanshuse. Større kapitalmarkedstransaktioner sidste år var børsnoteringen af køkkenproducenten TCM Group og noteringen af Nilfisk efter opsplitning fra NKT. For TCM var Danske Bank og Carnegie joint global coordinators, med ABG med på sidelinjen. For Nilfisk var hovedrådgivere JP Morgan og Nordea.