Finans

Frøsig slås for livet med ryggen mod muren

Morten W. Langer

søndag 29. september 2019 kl. 18:29

Hvorfor kæmpede Sydbanks Karen Frøsig så hårdnakket mod en logisk fusion mellem Sydbank og Spar Nord? Økonomisk Ugebrev gennemgår de to vigtigste forklaringer. Men opgøret i Sydbank er blot en konsekvens af en gigantisk systemfejl i den danske banksektor, som politikerne ikke har evnet at lappe på. Heller ikke selvom Rangvid-udvalgets rapport fra 2013 skar systemfejlen ud i pap.

De danske banker nærmer sig en situation, hvor de eneste udfald for langt de fleste af mindre og mellemstore banker er fusioner, sammenlægninger – eller en dødskamp. Presset på nettorente-indtægter vil fortsætte, det samme vil ske for gebyrer og provisionsindtægter, og så er der kun omkostningssiden tilbage.

Altså: Skal en bank for alvor løfte lønsomheden, er en fusion oplagt, idet der vil kunne hentes kæmpesynergier: To hovedsæder kan blive til ét, to it-systemer kan reduceres til ét, alle front- og back office funktioner kan samles. Og der kan sammenlægges filialer.

VALG MELLEM TOPCHEFER

Fordelene er logiske og indiskutable, og de vil være åbenlyse for alle parter. Og ikke mindst ejerne, altså aktionærerne, og kunderne ville få fordele ud af en sådan sammenlægning. Det levner kun ét afgørende spørgsmål, og det er ofte det vigtigste spørgsmål, selvom det ikke bør være det:

Hvem skal være den fortsættende adm. direktør, og hvem skal være bestyrelsesformand for den nye bank? I drøftelserne mellem Sydbank og Spar Nord burde dette spørgsmål have været let at afgøre.

For det første har Spar Nords CEO Lasse Nyby de seneste år været en markant bedre bankdirektør end Sydbanks Karen Frøsig. Måske er det ikke helt rimeligt at sammenligne de to banker én til én. Men bundlinjen tæller: Spar Nord Bank fremstår i dag som langt mere veldrevet end Sydbank. Som et eksempel kan nævnes, at Sydbank-aktien de seneste to år er dykket 55 procent, mens Spar Nord Bank ”kun” er faldet 25 procent.

For det andet: Selvom Sydbank er 20 procent større end Spar Nord Bank målt på nettorenteindtægter, er den aktuelle børsværdi på de to banker kun plus 300 mio. kr. i Sydbanks favør. Men for blot to uger siden var Spar Nords børsværdi størst. Kun markedets misforståede forventninger om en snarlig fusion har løftet Sydbank-aktien med 16 procent, mens Spar Nord-aktien er stort set uændret.

Under forhandlingerne mellem de to parter har Spar Nord Bank og CEO Lasse Nyby i realiteten siddet med de bedste kort på hånden som den sammenlagte banks nye adm. direktør. Og så kan det tilføjes, at det ville være oplagt, at den nye bestyrelsesformand ville blive Torben Nielsen, Sydbanks tidligere formand, der nu har valgt at trække sig, på grund af en usaglig afvisning af et bestyrelsesflertal i Sydbank. Presset ud af bl.a. medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer, der sikkert kun tænker i at bevare deres kollegers arbejdspladser, og ikke i bankens langsigtede ve og vel.

Tilbage ved udgangen af 2016 skrev Økonomisk Ugebrev i en artikel under overskriften Fører bankers fastlåste ejerskab til ny bankkrise? ”, at ”hele situationen råber på konsolidering og sammenlægninger blandt de mellemstore og mindre banker. Det er ikke nyt, kun mere påtrængende end tidligere. Men udemokratiske repræ-sentantskaber, stemmeretsbegrænsninger og fondsdannelser hæmmer udviklingen. I virkeligheden kan en ny bankkrise meget vel true i horisonten. Hovedparten af de danske banker er ekstremt sårbare over for normaliserede udlånstab, fortsatte minusrenter, stagnerende udlån, skrappere myndighedsregulering og øget konkurrence fra fremtidig disruption, Men det virker som om, at bankledelserne er lullet i søvn.”

Det er sandsynligvis den virkelighed, der er ved at indfinde sig nu, med Nationalbanken, Finanstilsynet og politikerne stående på sidelinjen som stort set passive tilskuere. Som vi tidligere har skrevet, er det en ulykkelig situation for den danske banksektor, at så mange banker er fastlåst i en oldnordisk og udemokratisk struktur, med ejerbegrænsninger og repræsentantskaber, som ofte er indstillet af den siddende bestyrelse, bistået af den adm. direktør.

Lige efter offentliggørelsen af Rangvid-udvalgets rapport i 2013 skrev Økonomisk Ugebrev under overskriften Kriseudvalg freder største systemfejl i banksektor , at ”Udvalget til afdækning af finanskrisens årsager under ledelse af professor Jesper Rangvid glider af på en af de allerstørste systemfejl i den danske banksektor. I en gennemgang af problemerne med begrænsninger i ejerret og stemmeret i stort set alle mindre og mellemstore banker og sparekasser påpeger udvalgets medlemmer ellers meget klart, at blokeringen har været medvirkende til, at mange inkompetente bankbestyrelser ikke blev udskiftet med mere kompetente folk.”

MAGT OVER GENERALFORSAMLINGEN

Udvalget skrev (side 41): ”en række pengeinstitutter var inden og under krisen præget af dårlig ledelse og uhensigtsmæssige ledelsesstrukturer. I visse institutter havde de administrerende direktører for meget magt i forhold til deres bestyrelser, og agerede derfor egenrådigt. En medvirkende årsag hertil var, at der i bestyrelserne manglede de fornødne kompetencer til reelt at kunne give den daglige ledelse et fagligt og ledelsesmæssigt modspil.”

Videre hed det, at ”det er udvalgets vurdering, at ejer- og stemmeretsbegrænsninger kan have udgjort en hindring for sikringen af en professionel ledelse af visse mindre og mellemstore institutter forud for den finansielle krise.”

I artiklen fra 2013 skrev vi: ”Med andre ord anerkender udvalget, at det kan være meget vanskeligt for kritiske aktionærer at få udskiftet udygtige bankledelser og ikke mindst få indsat mere kompetente bestyrelsesmedlemmer med skarpe fagkompetencer, når de kun kan stemme på en brøkdel af deres aktier. Typisk har bankbestyrelserne fuld kontrol via fuldmagter eller repræsentantskaber, de også indirekte styrer, hvorved bestyrelsen bliver selvsupplerende og altså urørlig.”

Ifølge rapporten afgav professor Anders Grosen fra Århus Universitet en mindretalsudtalelse (side 44) om problemstillingen, hvori det hedder, at ”det foreslås, at ejer- og stemmeretsbegrænsninger fjernes i de danske børsnoterede banker. Fjernelse af ejer- og stemmeretsbegrænsninger kan ikke ske på aktionærernes initiativ pga. netop ejer- og stemmeretsbegrænsninger, de almindelige regler i aktieselskabsloven og særegne vedtægter i en lang række banker. Fjernelse af ejer- og stemmeretsbegrænsningerne kan gøres lovgivningsmæssigt, enten gennem selskabslovgivningen, via lov om finansiel virksomhed eller via børslovgivningen.”

Anders Grosen påpeger altså, at afvikling af begrænsningerne for at skabe et reelt aktionærdemokrati nødvendiggør et lovindgreb, som fjerner de aktuelle begrænsninger i ejer- og stemmeretter.

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer

Arbejdet med at skabe fælles rammer for værdiansættelse af pensionsbranchens milliardstore alternative investeringer er gået helt i stå. Derfor står flere investeringseksperter nu frem med en løsningsmodel, der én…
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed

Seneste nyt

Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans

Dansk venture i historisk investeringsræs

De seneste opgørelser over danske ventureinvesteringer viser, at vækstvirksomhederne  i overraskende grad er i stand til at tiltrække venture-penge på trods af coronakrisen. Antal selskaber, der senest har fået…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Seneste nyt

Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu
Finans
Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Lægemiddelstyrelsen åbner nyt dataanalysecenter
Konsekvenser efter aflivning af minkbesætninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X