Finans

Et godt år for de små børsmæglere

Sten Kristensen

tirsdag 13. februar 2018 kl. 10:58

BørsmæglerRating 2018 Obligationsmæglere: Obligationsmæglere i regionalbanker får bedre og bedre bedømmelser fra kunderne i Økonomisk Ugebrevs årlige BørsmæglerRating på obligationssiden. Men de kan få det sværere i konkurrencen med de store, hvis det nuværende urolige marked fortsætter: De har ikke den samme kapital bag sig.

At en storbank vinder årets Børsmægler-Rating på obligationssiden er ikke udtryk for, at de mindre spillere bliver presset – i hvert fald ikke i kundernes bedømmelser. Tværtimod fortsætter de senere års tendens til, at de regionale banker fylder mere i markedet.

Jyske Bank kan næppe se det som nogen katastrofe, at den må ned på andenpladsen, for det var nærmest en sensation, da den i 2015 gik direkte fra bunden til toppen af tabellen. Sydbank går frem i bedømmelse og konsoliderer sin tredjeplads. Spar Nord har både fremgang i karaktervurdering og går også en placering frem. Og Lind Capital Fondsmæglerselskab får i år bedømmelser nok til at blive ratet.

Men der er stadig meget stor forskel på, hvor bredt et udvalg af ydelser, de enkelte finanshuse leverer. Regionalbankerne er f.eks. altovervejende fokuserede på realkreditobligationer, hvor de også har konkurrencefordelen i at være tilknyttet enten eget realkreditinstitut eller Totalkredit, hvorved de får obligationer ind fra detailkunderne. Det gør det nemmere for dem at samle sammen til en investor, der gerne vil købe en større mængde realkreditobligationer. Så længe investoren blot forstår, at der er grænser for, hvor stor denne mængde kan blive.

Og i dette marked er investorkunderne relativt langmodige: De gør en pointe ud at fordele omsætning til flere mæglere, så udbuddet forbliver bredt, og de accepterer det vilkår, at feltet ved de større handler er snævret ind til mæglerne fra de store banker.

DERIVATER ER KOMMET MED

Også når det gælder formidlingen af derivater, herunder swaps, som i år for første gang indgår i ratingen, må man ifølge Lass Højland fra Danske Bank til storbankerne, herunder SEB, for at blive betjent. Denne del af ydelsen er ikke specielt vigtig for kunderne (se de to kolonner nederst til højre i skemaet), men den tæller dog med.

Det samlede mønster fremgår klart, når man f.eks. sammenligner specifikke karakterer for de to frontløbere, Danske Bank og Jyske Bank. Jyske Bank er faktisk mere end et hestehoved foran rivalen på det område, kunderne går allermest op i: At stille skarpe priser på obligationer. Men respondenterne tænker ikke nødvendigvis på handelsbeløb af samme størrelse, og desuden er Danske Bank også klart bedre på alt det andet – statsobligationer og derivater.

Sydbank på tredjepladsen får specifikke karakterer, der langt hen ad vejen ligner Jyske Banks. Men banken får lidt højere karakterer på analyser og lidt lavere på skarpheden af priserne.

Kenneth Brågård, afdelingsdirektør i Sydbank, oplyser til Økonomisk Ugebrevet: ”Vi er meget glade for resultatet. Vi har noteret os følgende: Vi har fremgang for tredje år i træk. Vi scorer højt på de to vigtige områder – evnen til at stille skarpe priser på realkredit og daglig rådgivning og sparring. Vi er gode på obligationsanalyse.”

Han oplyser videre, at Sydbank i 2017 har oplevet kundefremgang og udvidet staben på området. Fremadrettet ønsker man at forbedre kendskabsgraden, det vil sige den andel af respondenterne, der kender Sydbank nok til at give den en bedømmelse som obligationsmægler.

BLANDT BUKET TIL NYKREDIT BANK

Nykredit kommer ind på fjerdepladsen, og går en plads frem – det er dog kun på decimaler, at SEB bliver overhalet i år. Ambitionerne rækker også til mere. ”Det er en blandet buket til Nykredit Markets. Det er helt afgørende for os at være tæt på vores kunder, så derfor er undersøgelsen noget, vi nærlæser og lærer af. Vi glæder os selvfølgelig over, at kunderne rater os i top, når det gælder målrettet rådgivning, og også anerkender vores analytiske kompetencer på realkredit med en placering i top3,” skriver Jeanette Kiirdal, direktør i Nykredit Markets.

Hos Jan Gerhardt, der er direktør i handels- og udlandsområdet i Spar Nord, som kommer ind på sjettepladsen, er tilfredsheden mere udelt. ”Jeg synes, det er meget på linje med tidligere år. Vi er meget tilfredse med vores overordnede scoring på 3,0 og på fremgangen fra året forinden. Vi skal fortsat arbejde på kendskabsgraden til vores lille bank, og i sig selv forventer jeg, at dette vil give flere respondenter og flere positive svar.”

Videre siger han: ”Svarene på de enkelte detailspørgsmål viser tydeligt, hvor vi satser. Vi er ikke et analysehus, men satser på kendskabet til kundernes behov for rådgivning, sparring og kendskab til markedet, kombineret med skarpe priser. Det scorer vi fine point på, specielt på realkreditmarkedet.”

Hos Lind Capital Fondsmæglerselskab er der kage til kaffen i dag, selv om karakteren 2,9 kun rækker til sidstepladsen. ”Vi er da stolte over på så kort tid at have opnået en kendskabsgrad, der gør os berettiget til at være med på ranglisten. Endvidere er jeg særdeles tilfreds med ”gennemsnitskarakteren” set i lyset af, at vi dels ikke stiller likviditet til rådighed for kunderne, dels alene bidrager med analyse på virksomhedsobligationer. Vi fejrer nok ikke succesen med champagne – måske en othellolagkage, men først og fremmest et stort cadeau til de ældre herrer i Hellerup,” skriver director Allan Rank Jensen i sin kommentar. Moderselskabet Lind Capital holder selv til Aarhus.

HÅB FOR DE STORE

Det har ikke inden redaktionens deadline været muligt at få en kommentar fra SEB eller Nordea om deres ratinger. Sidstnævnte var tidligere som en selvfølge i toppen af listen, men specielt de seneste tre år er Nordea faldet til bunds på listen, og i år må storbanken lide den tort også at blive overhalet af Spar Nord, så den lander på syvendepladsen – næstsidst i feltet.

Nordea fremhævede i sin kommentar sidste år, at dårlig presse for banken generelt kunne have smittet af på bedømmelsen af mæglerfunktionen. Det kan også være tilfældet i år – Nordea bliver stadig som regel omtalt negativt, hvor Thomas Borgen har fået sat en mere positiv dagsorden for Danske Bank.

De store mæglere, der ligger i den kedelige halvdel af listen – foruden Nordea er det SEB og Nykredit Bank – kan også gøre sig forhåbninger om at blive ratet bedre næste år, hvis de urolige markeder fortsætter, hvilket de som bekendt gjorde torsdag og fredag. Det vil favorisere de mæglere, der har en dyb historik og stærke finansielle og analytiske muskler.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 249 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

[postviewcount]

Finans

Her er forklaringen på provinsbankernes opjusteringsbølge

I tiden op til den aktuelle regnskabssæson har der været en stribe børsmeddelelser om opjusteringer af årsforventningen. Efter de første konkrete regnskaber, fra Skjern Bank og Nordea, begynder der…
Finans
Pressede pensionsselskaber genstarter omvalgsbølge væk fra garantier
Formue
Waturu nedjusterer – og udskyder også børsnotering af det andet datterselskab, Aquaturu
Formue
DAX Future: Nedturen i europæiske aktier ligner nu marts-krakket
Samfundsansvar
UK pensionspulje vælger Nordea AM til klimastrategi i milliardfond
Samfundsansvar
Finans Danmark klar med værktøj til måling af CO2-aftryk
Formue
Alt falder: Aktier, renter, guld, olie og kobber. Recession forude ?
Samfundsansvar
Rigsrevisionen: Ministerierne har kun undtagelsesvist arbejdet med verdensmål
Finans
Danske Bank opjusterer med op til 4,5 mia. kr, svarende til +50 procent
Formue
DAX Future: Alle advarselssignaler blinker nu, optræk til aktiekrak
Formue
S&P Future: Aktiemarkeder balancerer på knivsæg: Nu skal 3400 holde, ellers….
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Finans
En Gamechanger: Hver fjerde nye pensionskrone ryger i klimainvesteringer
Life Science
Se videopræsentationer: Opsamling fra Økonomisk Ugebrevs Life Science Investorkonference
Ledelse
Mediernes anti-demokratiske fadæse i MeToo-debatten

Seneste nyt

Formue
DAX Future: NU skal de europæiske aktier holder stand, ellers kraftig nedtur
Finans
Update: Danske Bank om Ugen, der kommer
Life Science
Corona-nyt: Vi nærmer os en vaccine
Formue
Stoxx: Europæiske health care aktier fortsat under pres pgr af ventet Biden sejr
Formue

Shorthandler øger position i FLSmidth fra 1,04% til 1,10%

Albar Capital Limited holds a short position at 1.10 % in shares issued by FLSmidth & Co. A/S…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Formue
Langers Skarpe Aktiemarkederne robuste under overfladen, indtil videre
Life Science
Forbedret risk/reward i Lundbeck
Formue
Stoxx: Europæiske bankaktier 3% oppe i dag, har givet købssignal
Formue
SAS: Europæiske flyselskab-aktier holder sig nogenlunde stabile, men ..
Formue
SAS emission fuldtegnet, obligationsejer får deres nye aktier i dag, fredag.
Formue
US: Stigning i obligationsrenten indikerer fortsat en gamechanger på finansmarkedet
Samfundsansvar
Ny database afslører investorers kontroversielle investeringer
Formue
IPO Watch: ØU lancerer Kvalitetstjek af nynoterede selskaber
Samfundsansvar
Her er de overbetalte topchefer i dansk erhvervsliv
Finans
Pensionssektor må tære på egenkapital for at opfylde garantier
Formue
ØU Trader: Porteføljen har afkast på 23,9% i 2020
Finans
Gensidige anklager om fusk mellem Waturus CEO og ex-CFO
Finans
Ledelser i Alpha og Qudos Insurance afsløret i millionfusk
Finans
Solar: Rekordafkast i 2020 blåstempler digital strategi

Seneste nyt

Finans
Ny smittebølge: Halvdelen af EU’s SMV virksomheder er i konkursrisiko
Ledelse
Rob de Ridder ansat i 2015: ”Det skete på din vagt”

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Husk at indfrielse af konvertible obligationer kan medføre beskatning
EU-Kommissionen vil genoprette økonomien med en kapital­markeds­union
Fast ejendom i selskaber – fra 2023 og frem
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X