Log ind
Log ind
Finans

Handelsbankens danske guldæg central brik i fremtidens bankopgør

Morten W. Langer

mandag 25. oktober 2021 kl. 10:09

Artiklen bringes også i ØU Finans:

Handelsbankens danske bankforretning kan vende op og ned på styrkeforholdet i den danske banksektor tyve år frem i tiden. En stribe aktører kan med et køb af det svenske guldæg placere sig ekstremt stærkt i den fremtidige bankkrig. Opgøret står potentielt mellem Jyske Bank, Ringkøbing Landbobank og – som en outsider – Nordea, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse

I forhold til den overraskende udmelding fra Handelsbanken om, at man nu vil sælge den danske forretning, vil det særligt være interessant, hvordan én bestemt stor aktør vil reagere: På den ene side står Jyske Banks Anders Dam med en fremragende mulighed for at gøre et stærkt comeback i den danske konsolideringskrig, efter at være ud-driblet den ene gang efter den anden de seneste år.

På den anden side må det være en stor bekymring for Anders Dam, at en køber af Handelsbankens danske bankforretning også vil få et meget stærkt markedsmæssigt fodfæste lige midt i Jyske Banks baghave, nemlig Midtjylland, hvor det tidligere Midtbank, som Handelsbanken overtog i 2007, var en dominerende markedsaktør.

Strategisk er Handelsbankens danske forretning et oplagt match for Anders Dam, der både kan bygge platformen til en ny offensiv i København, hvor Handelsbanken har 16 filialer, og defensivt holde nye aggressive aktører ude af den midtjyske højborg. Handelsbanken har gennem årene ikke være særligt aggressiv, ved især at satse på solide, lønsomme kunder med høj kreditværdighed. Anders Dam vil samtidig kunne overtage Handelsbankens realkreditkunder i Totalkredit-samarbejdet, selvom det historisk har vist sig at være dyrt.

Det moderate konkurrencepres på Jyske Bank i det midtjyske vil ikke nødvendigvis fortsætte, eksempelvis hvis ekspansionsivrige Ringkøbing Landbobank byder ind på en overtagelse. Bankens CEO John Fisker svor indtil overtagelsen af Nordjyske Bank, at han ikke ville vokse med opkøb. Men efter en succesfuld overtagelse, har han uden tvivl fået blod på tanden. Han vil se Handelsbanken som en lækkerbisken, på grund af den stærke kreditbog.

Både Jyske Bank og Ringkøbing Landbobank anvender Bankdata til IT-ydelser, hvor Handelsbanken samarbejder med BEC, i øvrigt ligesom Spar Nord, Nykredit, Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank. Sammenfald i IT-samarbejder vil ses som en stor fordel, men umiddelbart gør det kun Spar Nord til en relevant bejler:

Nykredit vil nemlig ikke kunne købe den danske del af Handelsbanken, fordi det vil udfordre mange af lokalbankerne i Totalkredit-samarbejdet. Vestjysk Bank har travlt med at integrere Den Jyske Sparekasse, og der ligger også et arbejde forude med sandsynligvis at integrerer banken med hovedaktionæren Arbejdernes Landsbank, som dog endnu ikke har den nødvendige ejerandel med ca. 70 procent af aktiekapitalen. Ved en 90 procent ejerandel kan de resterende aktionærer tvangsindløses.

Det levner tilbage som en mulig køber Spar Nord, hvor Lasse Nyby allerede har vist evner som aggressiv opkøber, senest med en belejring af Danske Andelskasser Bank, der stritter imod efter bedste evne.

Med en overtagelse af Handelsbankens danske butik vil køberen med stor sikkerhed positionere sig til at blive en af fremtidens giganter på det danske bankmarked. Målt på aktuel børsværdi vil en overtagelse af den svenske storbanks danske filial med stor sikkerhed gør køberen til en ny nummer-tre på det danske bankmarked efter Danske Bank og Nordea.

Aktuelt har Jyske Bank en børsværdi på 23 mia. kr., som overgås af Ringkøbing Landbobank med en børsværdi på 25 mia. kr.  Med en overtagelse af Handelsbanken DK ville Jyske Bank igen erobre en ultimativ tredjeplads. Men Ringkøbing Landbobank ville også lægge klar afstand til Jyske Bank, som ville stå tilbage endnu mere isoleret end tidligere.

Sydbank og Spar Nord ville ved en overtagelse matche Jyske Bank og Ringkøbing Landbobank i markedsværdi, og Nykredit/Totalkredit ville befæste sin tæt-på dominerende distributionskraft på det danske realkreditmarked.

Den store joker i spillet om det fremtidige banklandskab og om Handelsbankens slutplacering, er Nordea. Umiddelbart synes Nordea at være for stor for en overtagelse af den svenske bankfilial, og konkurrencemyndigheden vil grundigt undersøge en sammenlægning. Men de danske regnskabstal viser, at Nordeas privatforretning helt overvejende er realkredit, hvor en overtagelse af Handelsbanken realkreditudlån via Totalkredit kun ville være sundt for konkurrencen i realkreditsektoren.

Private egentlige bankudlån i Nordea udgør ca. 60 mia. kr. svarende til en markedsandel på ca. 15 procent. Af Handelsbankens samlede udlån til private på 64 mia. SEK, udgør realkreditlån 48 mia. SEK, hvorved det egentlig private bankudlån i Danmark kun er ca. 13 mia. kr. En sammenlægning af Nordea og Handelsbankens danske forretning vil altså ikke rykke nævneværdigt på markedsandelen på privatudlånet.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]