Finans

Hold på hat, briller og klima – DI er løs

Sten Kristensen

søndag 22. september 2019 kl. 22:53

Engang i midten af 00’erne holdt DI en konference om strukturreformer, og forinden var vi to journalister fra Økonomisk Ugebrev, der fik en eksklusiv invitation til at blive informeret om, hvad der skulle foregå. Det præcise emne var et eller andet teknisk om nationaløkonomiske konsekvenser af reformerne. På dagen for konferencen kunne vi se, at alle andre medier også havde fået en eksklusiv orientering, tilpasset hvert enkelts verdensbillede.

Politiken kunne f.eks. skrive noget om, at kommunesammenlægninger ville styrke skolerne, Jyllands-Posten om, hvor godt det ville være for borgerne i de mange, små jyske kommuner, og Mandag Morgen, som dengang havde it som en stor dagsorden, skrev noget med den vinkel. Konferencen viste sig også at være mere en peptalk end en faglig diskussion og vidensdeling. Nu skulle de sidste, bagstræberiske modstandere af strukturreformer skubbes af banen.

DI fik som bekendt sine strukturreformer. Uegennyttigt var det langt fra. Centralisering var et stort ønske fra store virksomheder, der på den måde kunne koble små konkurrenter af og samtidig få helt nye og store ordrer inden for især it-systemer. Danmark har levet med tømmermændene lige siden. Det viste sig besværligt at realisere synergieffekter ved sammenlægningerne, og set i bakspejlet skulle man ikke have negligeret, at hele bysamfund mistede deres kraft sammen med rådhus, politistation og byret. Disse har man siden måttet kompensere med meget dyre udflytninger af statslige institutioner. Nærmest katastrofalt blev den del af strukturreformerne, der handlede om skattemyndigheder. I skrivende stund vil den nye skatteminister, Morten Bødskov, end ikke love, at de problemer, man skabte sig, overhovedet har nogen løsning inden for en overskuelig årrække.

Man kan ikke bebrejde DI, at organisationen forfægter sine medlemmers interesser. Men man kan bebrejde os andre, hvis vi glemmer, at det er det, der sker. DI taler de store virksomheders sag, og det er mere eller mindre tilfældigt, hvis de er sammenfaldende med samfundets interesser.

At dømme efter de mange, positive reaktioner, der har været på DI’s nye klimaplan, er det en pointe, der er overset. En ting er, at planen, som beskrevet side 09, har en række svage punkter. Men hvad værre er, er det svært at se nogen ansvarlighed i den. Få punkter indeholder krav til virksomhederne, mens mange står til at give dem ny omsætning. Grundlæggende foreslår DI ikke andet, end at man køber klimaløsninger af deres medlemmer.

Svaret fra samfundet må være høfligt tak for tilbuddet. Men ikke nødvendigvis ja tak, og der er ikke dækning for, at det er ”stærkt, at DI nu løfter sin del af ansvaret for at forny erhvervslivets fortælling,” som Bjarne Corydon skriver i en leder i Børsen. DI’s direktør Lars Sandahl Sørensen får også for let spil i Berlingske , hvor han er citeret for det manende udsagn, at ”kombinationen af søde rosiner og sure pastiller skal afvejes” – hvorefter han lægger op til at få 120.000 flere i beskæftigelse, bl.a. gennem stramning af kontanthjælpssystemet. DI nøjes med det søde og overlader det sure til andre.

Vi undlod for øvrigt at skrive en optaktsartikel om strukturreformerne, dengang i 00’erne. Vi besluttede at vente at se, hvad der kom frem på konferencen. Det er ikke selvros, for beslutningen var primært motiveret af dovenskab. Det var rent held, at det viste sig ikke bare at være den mest magelige, men også den sagligt set rigtige beslutning.

BØRSEN: DET HALTENDE RETSSYSTEM

Af de omtalte strukturreformer var dem i kommuner, regioner og skattemyndighederne de mest profilerede, men der var også en retskredsreform med i pakken. I 2007 blev retskredse fusioneret, så der nu er 24 af dem, mod 82 forinden. Den del har man ikke talt så meget om, men det skulle man måske begynde at gøre.

Børsen har i de seneste uger prisværdigt givet omtale til det forhold, at en stadig større del af erhvervslivets tvister går uden om retssystemet. Det har sine gode sider, at folk løser deres problemer selv, men det er problematisk, hvis retssystemet i praksis ikke står til rådighed, når f.eks. en virksomhed prøver at snyde en anden for et større beløb. Onsdag skrev avisen , at selv om antallet af civile sager næsten er halveret over et årti, tager det uændret lang tid at få sådan en civil sag for retten. Straffesagerne bliver prioriteret højere, forklarer retspræsident Helle Bertung fra Vestre Landsret. Den forklaring er kun middelgod, da kriminaliteten også har været faldende det seneste år, som forklaret her af Mandag Morgens faktatjekkere. Selv om også politiske ønsker om at gå hårdere til straffelovsovertrædelser spiller ind, tyder noget på, at der også er gået koks i retssystemets jagt på synergieffekter.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Genetablerede KPMG kan snart være tilbage i dansk Big Four

Selvom de store revisionshuses basale revisionsforretning de seneste år har udviklet sig fladt, formår selskaberne at fastholde en solid vækst i den samlede aktivitet. En stadig større andel af…
Finans
Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel

Seneste nyt

Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Finans

Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Jacob Aarup-Andersen vil fastholde ISS’ rolle som en udbyder af et bredt spektrum af serviceydelser til store internationale kunder. Men han vil sandsynligvis satse hårdt på strammere styring af…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv

Seneste nyt

Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

EU-Domstolen: TV2 skal betale ulovligheds­renter for statsstøtte
Har du styr på din prismarkedsføring til Black Friday?
Aftale på plads: Lagerbeskatning af løbende avancer for ejendomsselskaber indføres
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X