Rating af Aktieanalytikere 2018: Finansanalytikeren Jakob Brink er siden sidste år skiftet fra AGB Sundal Collier til Nordea. Tidligere har han været i Handelsbanken. Med de forskellige arbejdsgivere har han, trods lidt varierende placeringer, i adskillige år ligget i den pæne ende i Økonomisk Ugebrevs årlige rating af aktieanalytikere. I år bryder han for alvor igennem og får en andenplads – kun overgået af den urørlige medicinalanalytiker Michael Novod. Jakob Brink fortæller i dette interview, at han også selv havde stemt på Novod, hvis han havde været respondent i ratingen
ØU: Jakob Brink, har du selv et bud på, hvorfor du netop i år bliver særligt godt ratet? Er du f.eks. kommet med en analyse, der for alvor ramte plet?
JB: ”Nej, det kan jeg ikke lige komme i tanke om. Det er nok bare mere af det samme: At blive ved med at være synlig for kunderne. At lave mange rapporter, både før og efter regnskaberne. At være relevant med det, man skriver.”
I mæglerbranchen er MiFID-direktivet for tiden et stort tema. De nye regler betyder, at mange kunder skal afregne særskilt for aktieanalyse. Hvordan påvirker det arbejdet som analytiker?
”Det er et godt spørgsmål. Det hele er ret nyt, og det er kun to måneder siden, at direktivet trådte i kraft. Det ser ud som om at kunderne, der bruger vores services, er blevet mere bevidste om, at de har en pris. Jeg har ikke nået at ændre min egen adfærd. Men det vil komme, efterhånden som kundernes efterspørgsel vil blive justeret.”
Læs også: Årets aktieanalytiker: Michael Novod igen igen igen
BETYDNING FOR ASSET MANAGEMENT
Ser du som finansanalytiker på analysearbejdet fra to sider: På den ene side de opgaver, du selv skal udføre, og på den anden side, hvordan de banker, du analyserer, bliver påvirket af det?
”Dér, hvor MiFID 2 gør en forskel i nogle banker, er på asset management, hvor de ikke kan opkræve de samme gebyrer hos deres investeringskunder, som de tidligere har kunnet, og derfor har lavere revenue. Der er også nogle, der har taget omkostningerne til analyser på egne balancer, hvor det kommer ind som en ekstra omkostning.”
Du har arbejdet hos nogle af de mindre analysehuse herhjemme, og nu er du i af de to største. Hvilke forskelle gør det for dit arbejde?
”Det gode ved Nordea er, at det er stort. Man får leverage (gearing, red.) på de ting, man laver. Det kan bruges mange steder i organisationen, lige fra at man bliver involveret i en børsnotering af Deutsche Bank Asset Management (DWS) til at ens analyse bliver brugt til andre ting i banken. Der er f.eks. obligationsfolk her, hvilket der ikke var i ABG, og de kan måske bruge nogle af de ting, jeg finder ud af på bankerne. Det tror jeg er meget godt i disse tider, hvor der er pres på marginalerne hele vejen rundt i forretningen.”
Læs også: Aktiemæglernes salgsfunktioner skifter karakter
Virker det også den anden vej, sådan at du kan lære noget af dine kolleger fra andre funktioner i Nordea?
”Ja. Det er lidt nogle forskellige ting, kreditfolk og aktieanalytikere kigger på. Men i en bank er det ekstremt vigtigt, hvad der foregår på passivsiden, og hvad gældsmarkedet tænker. Så her kan jeg spørge mine kolleger til råds. Hvis jeg har brug for dybere forståelse af f.eks. ny regulering, har jeg også 30.000 kolleger ved hånden, der kan forklare det, hvis jeg ellers kan finde frem til den rigtige.”
FORTJENT FØRSTEPLADS TIL NOVOD
Du er naturligvis ikke en af respondenterne i undersøgelsen. Men hvis du havde været det, hvem af dine kolleger ville du så pege på som bedste analytiker?
”Jeg ville nok følge det, som alle de andre også har gjort, og have stemt på Michael Novod. Det er fortjent, at han har været nummer 1 i mange år. Vi kan alle lære noget af den måde, hvorpå han er aktiv og relevant over for kunderne.
Michael Novod bliver også berømmet for en ekstremt høj arbejdskapacitet. Er den overhovedet mulig at matche?
”Man kan udføre vores job på mange måder. Der er ikke nogen facitliste. Og det er jo også derfor, der ikke bare er en analytiker på hver sektor. Nogle kan det ene, og andre kan det det andet. Men det er klart, at det er vejen frem, hvis du får alle detaljerne med, laver relevante rapporter og giver kunderne oplysninger både verbalt og på skrift.”
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.