Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Årets aktieanalytiker: Michael Novod igen igen igen

Sten Thorup Kristensen

mandag 19. marts 2018 kl. 10:00

Rating af Aktieanalytikere 2018: Nordeas medicinalanalytiker er flere længder foran de nærmeste konkurrenter. Også nummer to på listen kommer fra Nordea, som dermed også sætter sig på holdkonkurrencen. Danske Banks teleanalytiker bliver belønnet for sin rådgivning under tumulten om TDC, viser den årlige rating af aktieanalytikere i Økonomisk Ugebrev.

En god aktieanalytiker skelner nøje mellem, hvad han ved, tror, vurderer og fornemmer. Økonomisk Ugebrevs artikler om børsmæglerratingen for to uger siden viser, hvor galt det kan gå, hvis man ikke overholder denne skelnen: Vi skrev, at vinderen, Danske Bank, også havde det bedste analyseteam. Men den endelige sammentælling viser, at dén ære faktisk tilfalder Nordea i år. De to storbanker har således byttet roller siden sidste år, hvor Nordea vandt den overordnede rating, mens Danske Banks analytikere samlede flest individuelle point.

SUVERÆNE NOVOD

Der er også Nordea-analytikere på de to første pladser, og især vinderen trækker suverænt mange point. Det er Michael Novod, der lander øverst på ranglisten for fjerde år i træk. Denne sejrsrække er imponerende i sig selv. Den bliver endnu mere imponerende af, at Novod nu også flere år i træk har fået flere end dobbelt så mange point som nummer to på listen.

Det er tilmed sket over nogle år, hvor det selskab, han først og fremmest er kendt for at dække – Novo Nordisk – har været ude i et kursmæssigt og ledelsesmæssigt stormvejr. En analytiker, der er positiv på et selskab, kan forholdsvis nemt blive populær, hvis det over nogle år går dette selskab og dets aktie godt.

Læs også: Rating af Aktieanalytikere 2018: Interview: ”Man kan udføre vores job på mange måder”

Den store test kommer typisk, hvis samme aktie pludselig vender nedad. Denne test har Michael Novod bestået med kryds og slange.

Jesper Jensen, analysechef i Nordea, er naturligvis glad for både førstepladsen i holdkonkurrencen og for de fine placeringer til særligt Michael Novod og Jakob Brink (se interview side 14). Han går efter, at Nordea gentager kunststykket til næste år – og samtidig igen generobrer førstepladsen i den overordnede rating, som man som nævnt i år måtte afgive til Danske Bank.

”Det er altid et tæt løb, og konkurrencen er hård. I det seneste år har vi været igennem en ganske betydelig organisationsændring i Nordea Markets. Der er ingen tvivl om, at det har suget meget fokus de sidste seks måneder af 2017. Men vi er heldigvis allerede oppe på fuld højde igen. I den seneste rating fra en af de absolut største institutionelle institutioner er vi allerede nummer ét igen,” siger Jesper Jensen til Økonomisk Ugebrev.

Han fortæller også, at organisationsændringen indebærer et element, der i de kommende år kan sende dønninger gennem hele branchen: ”I forbindelse med vores nye organisering af det, der nu hedder Nordea Research, har vi åbnet op for, at vi hvert år skal tage 20 associates ind, som skal arbejde med analyse på forskellige områder. Det vil sige, at vi arbejder væsentligt mere målrettet med talentudvikling, end vi har gjort tidligere, hvor det var mere lokalt funderet,” siger Jesper Jensen.

De 20 associates kommer rundt i forskellige discipliner og kan f.eks. også komme til at arbejde med analyse af kreditobligationer og andre relevante produkter.

DEN GAMLE GARDE

Christian Ryom, der dækker bl.a. høreapparatproducenterne hos Nordea, og som i år kommer ind på 16.-pladsen, er med i talentprogrammet. Han var dog også ratet sidste år, men hvis han i de kommende år får følgeskab af flere kolleger, kan det måske ændre på en liste, hvor de gamle navne dominerer, og hvor det er svært for de unge at få plads ved højbordet.

Allerede på tredjepladsen finder man f.eks. Danske Banks it- og teleanalytiker Poul Ernst Jessen, der har udfyldt samme funktion i samme bank gennem årtier. Han formår stadig at ligge højt i bevidstheden hos mange investorer, når de selskaber, han dækker, har været i vælten – hvad TDC jo unægtelig har været, mens vi indsamlede data til analytikerratingen.

Læs også: Aktiemæglernes salgsfunktioner skifter karakter

På fjerdepladsen finder man endnu en Danske Bank-analytiker, der dog ikke har været i gamet helt så længe. Det er Kristian Tonøe Johansen, der dækker en række virksomheder tilknyttet bygge- og anlægsvirksomhed. På femtepladsen kommer en af de analytikere, der har været mest opmærksomhed omkring i det forgangne år. Det er Lars Topholm fra Carnegie, der dækker flere industriselskaber, men som de seneste år især har været kendt for at have et godt greb om Pandora.

Blandt andet en indarbejdet analytisk metode med at spørge forhandlere af Pandoras smykker betyder, at Topholm flere gange har været et skridt foran selskabets ledelse – eller i hvert tidligere har fortalt om markedstrends, end selskabets ledelse har gjort.

Ifølge Berlingske Business blev Lars Topholm da også sidste år af analysebureauet Extel udnævnt til at være Nordens bedste analytiker. Hvor valid denne ranking, der angiveligt er baseret på 15.000 interview blandt primært europæiske investorer er, står dog hen i det uvisse. Der er langt fra så mange institutionelle eller professionelle aktieinvestorer i Europa.

Men der er ingen tvivl om, at Lars Topholm er en af de allerbedste, og omvendt bliver han heller ikke favoriseret af Økonomisk Ugebrev metodik. Vores rating tegner det billede af børsmæglerbranchen, som median-investoren vil møde, hvilket særligt kommer til udtryk ved, at vi ikke tillægger besvarelserne de meget store institutionelle investorer højere vægt, end vi tillægger besvarelserne fra de mellemstore eller mindre institutionelle investorer.

Vores metodik vil formentligt især betyde, at analytikere fra Carnegie og SEB får relativt få point, sammenlignet med, hvis man forestiller sig, at alle skulle op til en form for eksamen. Metodikken kan således også være forklaringen på, at SEB’s finansanalytiker Per Grønborg i år må tage til takke med en syvendeplads. Mens han endnu var i Danske Bank, vandt han ratingen flere gange, og når han ikke vandt den, var han fast mand i toptre.

Sådan har vi gjort

Økonomisk Ugebrevs rating af børsmæglernes aktieanalytikere og -sælgere er baseret på input fra 25 porteføljemanagerne med ansvar for danske aktier, og – for analytikernes vedkommende – tillige fra ir-ansvarlige i 24 børsnoterede selskaber. Hver har givet henholdsvis 3,2 og 1 point til de tre analytikere og sælgere, de mener, gør arbejdet bedst.

I tabellerne er kun nævnt de analytikere og sælgere, der har fået mindst tre point. I analytikernes holdkonkurrence er dog også point til øvrige talt med.

Ved pointlighed i den individuelle rating af analytikere er den, der har fået flest point fra porteføljemanagere, placeret højest. Porteføljemanagere og ir-ansvarlige ser analytikerne fra to forskellige vinkler, der har hver sin værdi, men i sidste er ende er det porteføljemanagerne, der er kunderne i butikken.

 

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank