Finans

Kapital- og venturefonde værre ramt end under finanskrisen

Økonomisk ugebrev

søndag 29. marts 2020 kl. 21:11

Visse danske kapitalfonde opererer nu med op til tre scenarier for likviditet og afkast frem til 1. juli. Nye kapital– og venture fonde får det særlig svært, men også ældre fonde er i problemer. Konkursbølge kan til gengæld åbne for nye forretningsmuligheder, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Coronakrisen ser ud til at blive værre for de danske kapital- og venturefonde end det, der ramte dem under finanskrisen i 2008-2009. Især virksomhederne inden for transportsektoren og oplevelsesøkonomien er tæt på dødeligt ramt. Men også de mange industrivirksomheder, som kapitalfondene ejer, bliver alvorligt svækket.

Mens finanskrisen var en finansiel krise, der ramte lånemuligheder og kassekreditter, er coronakrisen en verdensomspændende sundhedskrise, der pludseligt har reduceret, og i nogle tilfælde helt fjernet, virksomhedernes omsætning. I den forgangne uge har kapital- og venturefond-verdenen brugt tiden på at få overblik over porteføljevirksomhedernes situation.

FORSKELLIGT RAMT
Maj Invest har delt porteføljen op i tre grupper: De virksomheder, der er direkte ramt af samfunds-nedlukningen, som restaurantkæderne Sticks & Sushi og Sorvino, samt rejsebureauet A Class. En anden gruppe af industrivirksomheder er mellemhårdt eksponeret over for krisen. Og endelig er den tredje gruppe i første omgang gået fri af krisen, f eks. fødevarevirksomheder.

”I vores scenarier regner vi med, at samfundsnedlukningen først er tilendebragt omkring 1. juli med tilbagevenden til mere normale forhold. Med det som udgangspunkt vurderer vi likviditetsbehov, cashflow og afkast,” siger adm. direktør Erik Holm.

De fonde, kapital- og venturefonde rejser, strækker sig typisk over otte til ti år. De fonde, der er ved at være afsluttet med salg af næsten alle porteføljevirksomhederne, kommer bedst igennem krisen. Hovedparten af det afkast, der er lovet investorerne, er her allerede i hus.

Fonde, der er etableret de seneste to til tre år, befinder sig i opkøbsfasen. De må imødese mindst et års tabt indtjening i de porteføljevirksomheder, der allerede er erhvervet. Ældre fonde, hvor ikke alle virksomhederne er solgt, kan typisk forlænges i et år eller to efter aftale med investorerne, men deres afkast bliver lavere end lovet, fordi virksomhedspriserne falder. Afhængigt af, hvor hårdt porteføljevirksomhederne er ramt på deres omsætning, kan de få svært ved at overholde de lånebetingelser, der er aftalt med bankerne. I de værste tilfælde må man forudse, at kapitalfondene smider nøglerne til virksomhederne og overlader det til bankerne rydde op.

Omvendt rummer krisen også muligheder for kapitalog venturefonde, fordi den konkursbølge, der må forudses, efterlader en række i princippet levedygtige virksomheder, som blot skal rekonstrueres.

Kapital- og venturefondes muligheder for at imødegå krisen er ikke ubegrænsede. Selvom mange af dem råder over det, der i branchen kaldes ”tørt krudt”, det vil sige ubrugte kapitaltilsagn fra investorernes side, som ikke kan opsiges, vil de typisk højest kunne bruge 20 pct. af tilsagnene på opfølgningsinvesteringer i de tilkøbte virksomheder. Resten skal ifølge de typiske kontrakter med investorerne bruges direkte til nye virksomhedsopkøb.

KAN SÆTTE GANG I FRASALG
Krisen rammer selvsagt de svageste fonde først. Et eksempel er Catacap, der har rejste to fonde siden 2013, uden endnu at have realiseret en regulær exit. Catacap har investeret heftigt i en skandinavisk barkæde, Rekom, og måtte senest sende porteføljevirksomheden Mobylife, der reparerer mobiltelefoner, ud i en konkurs.

Andre kapitalfonde sidder tilbage med kapitaltunge investeringer i detailhandlen. Svenske EQT ligger inde med Tiger, hvis koncept med salg af småvarer i forvejen er ramt af den stigende klimabevidsthed. Et andet dansk EQT-aktiv er typehusproducenten HusCompagniet, som igennem længere tid har været på salgsblokken. En af de ældre danske kapitalfonde, Polaris, er eksponeret mod krisen med Molslinjen og detailhandelsvirksomhederne Deres Tøjekspert og Babysam. På venture-siden har danske Heartcore netop rejst en ny fond på 900 mio. kr., mens Seed Capital er i gang med at rejse sin fjerde fond. Ledende partner i Heartcore, Jimmy Fussing Nielsen, har ligesom Erik Holm i Maj Invest brugt ugen på at få situationen analyseret i porteføljeselskaberne. Han forudser, at fonden vil være mere afventende med nye investeringer.

I den nuværende situation er det sandsynligt, at ventureselskaberne vil afvikle de selskaber, der hænger med dårlige resultater, hurtigere end ellers.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Finans

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]