Opgøret mellem Pandora og Kasia ApS spidser nu yderligere til: Hidtil har det efter det oplyste bremset efterforskningen hos både NSK, bagmandspolitiet, og kurator Boris Frederiksen i konkursboet efter Kasi ApS, at de ikke kunne få udleveret centrale dokumenter omkring den omdiskuterede earn-out aftale, samt dokumentation for historiske bonusudbetalinger til ledende medarbejdere i Pandora. Økonomisk Ugebrev erfarer, at NSK nu har fået bistand fra domstole til at fremskaffe nye centrale dokumenter i sagen, som kan blive afgørende i det videre forløb, skriver journalist Lars Abild
En afgørende forhindring i efterforskningen hos NSK, altså Bagmandspolitiet, af sagen omkring Kasi’s earn-out på flere hundrede millioner, kan nu været ryddet af vejen.
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger har Bagmandspolitiet netop fået udleveret centrale dokumenter i sagen, som kan blive afgørende i bevisførelsen, om der hos Pandora er sket dobbelt bogholderi, som har kostet Kasi ApS flere hundrede millioner.
Efter det oplyste har politiet fået udleveret dokumenterne med rettens hjælp, og det har været afgørende, fordi hverken politiet eller konkursboet efter Kasi ApS tidligere har kunnet få udleveret dokumenterne.
Blandt andet på grund af en vidtgående tavshedspligt omkring de dokumenter, som har handlet om den konkrete earn-out aftale. Men også fordi dokumenterne omkring tidligere ansattes bonusaftaler har været bundet af en fortrolighed.
Ifølge Økonomisk Ugebrevs oplysninger er der tale om dokumenter, der er kommet til politiets kendskab via afhøringer af tidligere chefer i Pandora. Det handler om dokumenter, der viser grundlaget for bonusudbetalinger fra Pandora til ledende medarbejdere.
De sandsynliggør efter det oplyste, at der har foreligget et skyggeregnskab, som viser markant bedre regnskabstal end det officielle regnskab for det centrale europæiske datterselskab Pandora CWE, det hele handler om.
Som bekendt handler sagen om årelang tvist mellem konkursboet efter Kasi ApS, eller rettere sagt Kasi-Jesper og hans familie, mod Pandora om, hvorvidt Kasierne skulle have en earn-out betaling for deres ejerandel i Pandora CWE, efter i første omgang at have fået en deludbetaling fra Pandora for 400 mio. kr.
Økonomisk Ugebrev har tidligere beskrevet interne dokumenter fra Pandora, der viser et internt regnskab med betydeligt større overskud end det officielle regnskab. De nye dokumenter viser angiveligt, at de tidligere Pandora-chefer fik udbetalt bonus på grundlag af det interne skyggeregnskab.
Det har været en afgørende forhindring i efterforskningen, både hos kurator i konkursboet, Boris Frederiksen, og hos politiet, at der ikke forelå yderligere bevismateriale, som kunne underbygge validiteten af det skyggeregnskab, som både konkursboet, politiet og Økonomisk Ugebrev er i besiddelse af.
Efter det oplyste er tiden dog ved at løbe fra både politiet og det genåbnede konkursbo efter Kasi ApS. Forældelsesfristen for en eventuel straffesag er meget tæt på. Og Økonomisk Ugebrev erfarer, at kurator Boris Frederiksen ikke ønsker en forlængelse af det genåbnede konkursbo, dels fordi der ikke er penge til en fornyet større undersøgelse, og dels fordi han ikke mener, at der er nye dokumenter i sagen.
I et aktuelt brev til skifteretten, hvor Boris Frederiksen fraråder en forlængelse af konkursboet, skriver han, at der ikke foreligger ny information som gør en fristforlængelse relevant. Han anerkender dermed ikke eksistensen af et skyggeregnskab med Pandoras firmalogo på, og at han anerkender heller ikke, at Bagmandspolitiet har fundet anledning til at efterforske sagen for at finde yderligere beviser.
Boris Frederiksen skriver til skifteretten, at ”det må således konstateres, at Jesper Laustrup Nielsens omtale af ”nye og afgørende oplysninger” til dato ikke er understøttet af fremlagt dokumentation, der på nogen måde understøtter hans synspunkter. Hvis sådant materiale foreligger, burde Jesper Laustrup Nielsen have delt dette med kurator og skifteretten, hvilket ikke er sket, hvilket efterlader en situation, hvor det ikke er underbygget objektivt, at der foreligger noget, der vil kunne ændre ved den foreliggende endelige voldgiftskendelse.”
Skifteretten vil sandsynligvis meget snart tage stilling til en lukning eller en forlængelse af det genåbnede konkursbo.