Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nationalbanken lånte Danmarks guld ud til andre banker

Henrik Denta

onsdag 20. oktober 2021 kl. 14:12

Nationalbanken øger guldtilsyn, men følger ikke kontrolstandard

Igennem en periode på mere end ti år var næsten hele Danmarks Nationalbanks guldbeholdning på knap 66 tons i London lånt ud til andre centralbanker eller kommercielle banker. Samtidig bekræfter banken nu også, at den skal bruge noget af guldbeholdningen som betaling af kontingent, hvis Danmark beslutter sig for at gå med i euroen en dag, skriver fagredaktør Henrik Denta i artikelserien om Nationalbankens guldbeholdning.

I Bank of England i London opbevarer Danmarks Nationalbank næsten 66 tons guld og har gjort det siden 1953.

Men i ti år i perioden fra 1991 til 2001 var næsten hele den danske guldbeholdning lånt ud til andre centralbanker eller kommercielle banker.

Danmarks Nationalbank har på den måde tjent gode penge på at låne hele sin guldbeholdning ud til andre.

Det hele begyndte i midten af 1980’erne, hvor der opstod et internationalt marked for udlån af guld i London, og i 1987 begyndte Nationalbanken at udlåne guld til banker med høj kreditværdighed ”for også at få et løbende renteafkast af guldbeholdningen” som det hedder i den netop udgivne historiske analyse af guldbeholdningen fra Danmarks Nationalbank.

Det hele stoppede dog i 2004.

”Renterne på guldudlån var da blevet så lave, at indtægterne ikke længere stod mål med administrationsomkostninger og den (begrænsede) kreditrisiko ved udlånene” hedder det i analysen.

At guldet var lånt ud, betød dog ikke, at det forlod kælderen under bank of England. Men i en periode havde guldet i kælderen bare en ny ejer. Nationalbanken oplyser ikke, hvor meget den tjente på at låne guldet ud.

Danmarks Nationalbank har altid nedtonet betydningen af den danske guldbeholdning, og det går også igen i den nye analyse. ”Ved udgangen af 2020 tegnede guld sig kun for en beskeden del (5,6 pct.) af værdien af Nationalbankens valutareserve” hedder det, ligesom det beskrives, hvordan guld har udspillet sin rolle i penge- og valutapolitikken.

Euro og guld

Men hvis Danmark nogensinde beslutter sig for at skifte kronen ud med euro, så skal der betales et kontingent til den Europæiske Centralbank – og den vil have guld.

”Ved indførelsen af euroen i begyndelsen af 1999 skulle de deltagende landes centralbanker overføre en del af deres valutareserver til ECB. 15 pct. af overførslerne kom til at bestå af guld, og ved alle udvidelserne af euroområdet siden 1999 er der blevet overført guld fra de nationale centralbanker til ECB som led i valutareserveoverførslerne. Hvis Danmark havde valgt at tilslutte sig euroen ved folkeafstemningen i år 2000, så skulle Nationalbanken ligeledes have overført guld til ECB” står der i analysen.

Det samme skete helt tilbage i 1947, hvor Danmark blev medlem af IMF, den Internationale Valutafond. Det kostede os fem tons guld i medlemskontingent. Og igen i 1979, hvor Danmark blev medlem af det internationale valutasamarbejde EMS/ERM. Centralbanker elsker guld.

”Her var det obligatorisk for de deltagende landes centralbanker – herunder Nationalbanken – at deponere 20 pct. af deres guldbeholdning og 20 pct. af deres dollarbeholdning i Den Europæiske Fond for Monetært Samarbejde (EFMS).”, hedder det i analysen.

Og flere steder i analysen finder man da også tydelige tegn på, at guld på ingen måde har udspillet sin rolle. Og det ved centralbankerne selv ganske godt, for de hamstrer guld.

”En nylig analyse fra ECB bekræfter, at centralbanker og andre officielle institutioner det seneste årti er blevet nettokøbere af guld” står der i analysen.

Og selv om Nationalbanken mener guldet har udspillet sin rolle, så ved den godt, hvordan guldet kan komme i aktion igen. Tilbage i 2010 havde banken seriøse overvejelser om at fragte alt guldet hjem til hovedsædet i København, men vurderede til sidst, at det blev for dyrt. Og beliggende i London passer godt i bankens beredskab.

”Den nuværende geografiske placering gør det også lettere at sælge eller belåne guldet på det internationale guldmarked, hvis der skulle være behov for at skaffe fremmed valuta til forsvar af kronekursen” står der i analysen.

Danmarks Nationalbank er altså parat til igen at låne guldet ud – eller eventuelt sælge ud af det – hvis den danske krone kommer under pres.

Guld i Danmark

Et eller andet sted i Danmark opbevarer nationalbanken knap 1,7 tons guld, hvilket banken tidligere nødtvunget har indrømmet over for Økonomisk Ugebrev. Dog ligger det ikke under hovedsædet i Havnegade, der er under renovering. Hvor det så ligger vil nationalbanken ikke oplyse.

Ifølge den liste over guldbeholdningen, som nationalbanken også har udsendt, er der dog kun tale om tre guldbarrer, hvoraf den ene plejer at være udstillet i bankens forhal. Resten er guldmønter.

I Nationalbankens guldbeholdning indgår stadig en del gamle 10- og 20-kroneguldmønter produceret af Den Kgl. Mønt under guldstandarden. Mange af disse ”skandinaviske guldmønter” har aldrig været i cirkulation. I guldbeholdningen indgår også en del vestindiske guldmønter. Det har baggrund i den danske involvering i pengevæsenet på De Vestindiske Øer i begyndelsen af 1900-tallet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank